Niepozorna sałatka z liści świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i prażonymi migdałami to jeden z moich najlepszych przepisów. Jest zaskakująco pyszna!

Polecam przetestować przepis, który stał się hitem w mojej kuchni. Sałatka ze szpinaku i suszonych pomidorów być może na stałe zagości na Twoim stole. Jej przygotowanie zajmie Ci góra pół godziny.

Zacznijmy jednak od samego szpinaku
Świeży szpinak to zapowiedź, że w kuchni za chwilę zagości coś baaardzo pysznego. Szpinak znany był już Persom w VI wieku. To właśnie im zawdzięczamy obecność tego bogatego w witaminy warzywa na europejskich stołach. W średniowieczu, około IX w. Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stąd powędrował on do Francji, Anglii i Włoch. Jednak dopiero XIX w. stał się przełomowym okresem w uprawie szpinaku. A to wszystko dzięki amerykańskim farmerom , którzy bardzo upodobali sobie uprawę szpinaku. Jednak warzywo było na tyle unikatowe, że zaczęto je reklamować. Na plakatach i opakowaniach szpinaku mały chłopczyk demonstrował swoje mięśnie i pełną szczęścia buzię.
Szpinak jest jednym z bardziej wszechstronnych warzyw, jakie stworzyła natura. Świeży ma  w swoim składzie sporo
witamin (A, C, E, wit. z grupy B) i soli mineralnych (żelazo, sód, magnez, potas, cynk, fluor, fosfor) oraz chlorofilu. Znajdują się w nim również dwa silnie działające przeciwutleniacze – luteina i beta-karoten. Jedzenie świeżego szpinaku kojąco wpływa na nasze nerwy – zawarty w nim magnez zmniejsza podatność na stres i reguluje pracę serca.
Czy szpinak rzeczywiście zawiera dużo żelaza?
Przez kilkadziesiąt lat uważano, że szpinak zawiera bardzo duże ilości żelaza. Rzeczywista zawartość tego pierwiastka jest stosunkowo duża, ale nie tak, jak bywa przedstawiana w popularnych poradnikach. Całe to zamieszanie wynika z błędu pewnej sekretarki. W raporcie z badań pewnego amerykańskiego naukowca, wpisała bowiem, że 100 g szpinaku zawiera 30g żelaza zamiast 3g. Dzięki temu niedopatrzeniu szpinak zyskał sławę nadzwyczaj zdrowego
warzywa.
Składniki na 4 porcje:
500g świeżego młodego szpinaku
200g suszonych pomidorów w oleju
50g płatków migdałowych
100g startej goudy
2 łyżki oleju
2 łyżki wody mineralnej niegazowanej (może być też woda
przegotowana)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu balsamicznego (najlepiej białego, ale ciemny
też się nada)
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Szpinak umyj i osusz. Pomidory osącz i pokrój (zachowaj 2 łyżki oleju z pomidorów, przyda się do sosu). Płatki migdałowe upraż na rozgrzanej patelni.
Olej wymieszaj z octem, 2 łyżkami wody, miodem, olejem z pomidorów i sokiem z cytryny (sok z cytryny najlepiej dodać na końcu jak już miodek się rozpuści, żeby uniknąć długiego mieszania). Dopraw solą i pieprzem.
Szpinak wymieszaj z pomidorami, prażonymi migdałami i tartym serem. Skropić sosem i podawać.
sałatka ze szpinaku
1 porcja to ok. 180 kcal, białko: 10g, tłuszcz: 15g; węglowodany: 3g
SMACZNEGO!