Co powiecie na delikatną i przepyszną rybkę? Do tego czas jej przygotowania Was mile zaskoczy. W niespełna pół godziny wyczarujecie arcypyszne danie, którym nie wzgardzą dzieciaki. W roli głównej dzisiaj sola.

Sola to ryba atlantycka z rodziny solowatych, z grupy płastug. Żyje w ciepłych wodach Atlantyku, Morza Północnego i Śródziemnego. Mięso soli jest białe, delikatne i jędrne, chude, łatwo oddziela się od ości. Sola to świetny wybór dla wszystkich, którzy rozpoczynają swoją przygodę z rybami.

Składniki na 4 porcje:

8 filetów z soli (po 70g)
250g młodej marchwi
200g selera
1 cienki por
sól jodowana
biały pieprz
1 łyżka masła
100ml bulionu warzywnego
1 łyżka śmietany 10% (może być też jogurt grecki)
trochę oleju do natłuszczenia blachy
4 arkusze folii aluminiowej

Warzywa umyć, obrać i pokroić, podsmażyć 5 minut na gorącym maśle. Wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu, jednak krótko, by warzywa pozostały twardawe. Dodać śmietanę (jogurt). Przyprawić solą i pieprzem.

Arkusze folii aluminiowej posmarować lekko tłuszczem (olej lub oliwa z oliwek). Kłaść na każdym po 2 filety ryby przełożone warzywnym farszem.

 

 

 

 

Unieść dłuższe boki folii, pośrodku założyć na siebie i trzykrotnie złożyć, żeby nic nie wyciekło. Krótsze boki również złożyć i zawinąć pod spód.

 

„Pakunki” z rybą położyć na oliwionej blasze i piec 15-20 minut w temperaturze 200°C (180°C z termoobiegiem). Rybę podawać w opakowaniu razem z warzywami. Jako dodatek można podać dziki ryż.

PORCJA zawiera ok. 225kcal, węglowodany: 10g; białko: 34g; tłuszcze: 5g

SMACZNEGO!