Dla tych, którzy lubią szybkie i smaczne dania proponuję potrawę, którą przygotowuje sobie ilekroć nie chce mi się nic robić, a mam w domu bakłażana (bo ser to prawie zawsze u mnie się znajdzie). Jest to zdecydowanie propozycja dla osób, które lubią bakłażany i sery typu camembert. Jeśli ktoś nie zna takiego połączenia, uważam że powinien spróbować. Plotka głosi, że łączę ze sobą dziwne smaki, mimo iż rzekomo nie powinnam – ale nutella naprawdę pasuje do żółtego sera. Zapewniam, że bakłażan i camembert są dla siebie stworzone.

BAKŁAŻAN zapiekany z POMIDORKAMI i CAMEMBERTEM


Składniki na 2 porcje:

bakłażan (mój miał ok. 250g)
serek camembert
2 pomidory
świeża bazylia
łyżka oliwy (do natłuszczenia naczynia/blaszki)

Wykonanie jest banalnie proste. Wszystkie składniki kroimy w plastry. Bakłażana można położyć na ściereczce i posypać solą (niektórzy twierdzą, że sól wyciąga domniemaną gorycz tego warzywa, ale ja nie jestem ekspertką – bakłażan mi smakuje takim jakim jest). Na wysmarowanej tłuszczem blaszce/naczyniu żaroodpornym układamy wieżyczki z bakłażana, na niego kładziemy plasterek pomidora, następnie listek bazylii i plasterek camemberta. Wstawiamy do piekarnika na góra 20 minut(aż serek się ładnie roztopi i delikatnie zrumieni). Zjadamy trzęsąc uszami 🙂

 

 

 

 

 

 

1 porcja to ok. 262kcal, węglowodany: 8g, białko: 13g, tłuszcze: 19g

SMACZNEGO!