Ciasto, które nie zawiera mąki, cukru, ani utwardzanych tłuszczy. Jestem wielką fanką ciast warzywnych (moim niekwestionowanym faworytem jest ciasto marchewkowe) i lubię eksperymentować, nawet jeśli nie do końca wierzę, że coś z eksperymentu wyjdzie. Pewnie będzie to nie lada gratka dla niejednego łasucha „na diecie”, gdyż tradycyjnie już u mnie – ciasto jest dietetyczne i banalnie proste w wykonaniu. Zresztą zobaczcie sami:

CIASTO CZEKOLADOWE z FASOLI
Składniki na 8 porcji:

 

2 jaja
1 puszka białej fasoli konserwowej
90g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka stevii
2 łyżki
kakao

 

Wszystkie składniki wymieszać w robocie kuchennym albo rozdrobnić i wymieszać za pomocą blendera. Masę wylać do lekko natłuszczonej formy i piec ok. 40min w temperaturze 180°C (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone). Wyjąć i wystudzić.
500g delikatnego serka typu philadelphia
1 łyżka stevii
cukier waniliowy
wiórki czekoladowe do posypania
Na wystudzone ciasto nałożyć zmiksowany serek ze stevią i cukrem waniliowym. Posypać delikatnie wiórkami czekoladowymi (to jedyna czekolada jaka się znajduje w cieście). Schłodzić w lodówce.
 1 porcja to ok. 245kcal, węglowodany: 12g, białko: 8g, tłuszcze: 18g
 SMACZNEGO!