Dni stają się coraz krótsze, na zewnątrz jest coraz chłodniej, organizm zaczyna powoli rejestrować zmniejszone nasłonecznienie i przygotowuje się do zimy. W tym czasie ryzyko przybrania na wadze staje się większe – dochodzi do ważnych zmian strukturalnych mających na celu odłożenie zasobów tłuszczowych na zimniejszą porę roku. Z powodu chłodu i słoty na próbę zostaje wystawiony także nasz układ odpornościowy. To, czy organizm zdoła się obronić przed atakiem wirusów, bakterii i prawidłowo przystosuje się do zmiennych warunków atmosferycznych w dużej mierze zależy od jadłospisu.

Prawidłowo skomponowany jesienny jadłospis powinien być tak samo urozmaicony jak wiosną i latem, dlatego jak długo jest to możliwe, powinniśmy korzystać ze zbiorów końca lata. Do każdego posiłku należy dodać porcję warzyw, najlepiej jeśli warzywa stanowią 1/3 ogólnej ilości całodziennego pożywienia. Warzywa są wspaniałym źródłem witamin, minerałów, błonnika, przy czym są niskokaloryczne i sycące. Jesienią jedzmy jak najwięcej jabłek, gruszek, śliwek, winogron, pomidorów, papryki, kalafiorów, brokułów, buraków, brukselki czy warzyw dyniowatych. Brak słońca powoduje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę D (latem dzięki promieniom słonecznym organizm sam potrafi wyprodukować tą cenną witaminę), wapń (brak witaminy D zmniejsza przyswajalność wapnia) i magnezu. Znajdziemy je w sardynkach, łososiu, tuńczyku, śledziach, a także w mleku i mlecznych przetworach. Posiłki najlepiej przygotowywać z chudego mięsa, jajek i warzyw zielonolistnych. Świetnym źródłem wapnia, żelaza, cynku oraz pełnowartościowego białka są często niedoceniane warzywa strączkowe. Jako przypraw najlepiej używać świeżych ziół (warto na parapecie wyhodować własne źródło smaku – pietruszkę, szczypiorek, bazylię czy oregano) albo mrożonych (mają więcej wartości odżywczych niż te suszone. Najlepiej zrezygnować z gotowych mieszanek – mają w sobie wiele soli i nierzadko niezdrowe tłuszcze trans. Warto także przyprawiać dania czosnkiem – może nas to chronić przed grypą czy katarem. W długie jesienne wieczory chętniej sięgamy po słodycze, aby temu zapobiec warto zjadać bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez, wapń, żelazo, witaminy E oraz błonnika orzechy (włoskie, laskowe, nerkowca, pistacjowe). Jednak nie powinniśmy zjadać ich bez kontroli – są kaloryczne (najlepiej nie przekraczać 10 sztuk dziennie).

Przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania obowiązuje niezależnie od pory roku. Pamiętajmy, że najlepiej zjadać 4-5 posiłków dziennie o regularnych porach (organizm lubi powtarzalność), a najważniejszym posiłkiem powinno być śniadanie. Aby wypracować i utrzymać zgrabną sylwetkę należy kontrolować wielkość porcji. Rozmaite menu, bogate w warzywa i owoce, nabiał, drób oraz drób wzmocni nasz organizm i pozwoli w zdrowiu przetrwać jesienne słoty.

Nie zapominajmy także o codziennej dawce ruchu. 
Mimo wiatru i niepogody warto założyć palto, kalosze, szalik czy ciepła czapkę i udać się na spacer. Zaprocentuje to na pewno lepszym samopoczuciem, dotlenieniem organizmu, lepszą kondycją, pomoże utrzymać wagę.

KONKURS

Nadszedł czas długich jesiennych wieczorów, spędzanych często w ciepłych kapciach, z kubkiem gorącego kakao, przed telewizorem, komputerem lub pogrążając się w lekturze. Jeśli lubisz czytać i chcesz dowiedzieć się czegoś o sobie, to na pewno ucieszysz się z konkursu, w którym nagrodami są książki z serii NOWY HORYZONT, które zawierają wskazówki OSHO.

OSHO był jednym z najgłośniejszych i najbardziej prowokujących nauczycieli duchowych naszych czasów. Londyński Sunday Times uznał go za jednego z 1000 ludzi, którzy wywarli wielki wpływ na XX wiek. W Indiach pismo Sunday Mid-Day umieściło go w pierwszej dziesiątce ludzi (obok Gandhiego, Nehru i Buddy), którzy zmienili losy tego kraju.

Seria książek NOWY HORYZONT zawiera wskazówki OSHO jak poradzić sobie z najważniejszymi problemami dotyczącymi każdego współczesnego człowieka, jego związków z innymi ludźmi oraz jak odpowiedzieć na odwieczne pytania: „Kim jestem?” i „Jak żyć?”.

WOLNOŚĆ – ODWAGA BYCIA SOBĄ
KREATYWNOŚĆ – UWOLNIJ SWĄ WEWNĘTRZNĄ MOC
EMPATIA – NAJPIĘKNIEJSZY ROZKWIT MIŁOŚCI
BLISKOŚĆ – ZAUFAJ SOBIE I INNYM
RADOŚĆ – POCZUCIE SZCZĘŚCIA, KTÓRE MASZ W SOBIE
DOJRZAŁOŚĆ – ODPOWIEDZIALNOŚĆ BYCIA SOBĄ
TAJEMNICE ŻYCIA

Jeśli chcesz otrzymać jedną z siedmiu książek podziel się za mną pomysłem na pyszną i zarazem zdrową przekąskę w sam raz na długi jesienny wieczór. Na maile czekam do 18 listopada – dietologeu@gmail.com. Wyniki zostaną ogłoszone najpóźniej do końca miesiąca, a nagrody przydzielone losowo, wysłane pocztą niezwłocznie po ogłoszeniu wyników i otrzymaniu adresów od autorów najciekawszych wypowiedzi. Najciekawsze propozycje zostaną przedstawione na blogu.