CIASTECZKA ORKISZOWE z suszonymi morelami

by dietolog

Smakowite ciasteczka, których zrobienie jest banalnie proste. Są doskonałe jako przekąska do pracy, drugie śniadanie lub po prostu ciastko do kawy. W rankingu ciasteczek „zbożowych” zajmują u mnie pierwsze miejsce. Oddam każdy batonik muesli za takie ciasteczko (tym bardziej, że w tych kupnych batonikach same syropy glukozowo-fruktozowe i inne cukry).

CIASTECZKA ORKISZOWE z suszonymi morelami

Składniki na 12 porcji (podłużnych ciastek):

400ml niesłodzonego mleczka kokosowego (warto wybrać light, bo ma mniej kalorii)
300g płatków orkiszowych
50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50g moreli (12 sztuk)
65g rodzynek
2 łyżki miodu

Mleczko kokosowe przed użyciem wstrząsnąć i przelać do garnka/rondelka. Podgrzać aby było dobrze ciepłe, ale nie gotować i do ciepłego mleczka wsypać płatki orkiszowe. Wymieszać dokładnie i zostawić na jakieś pół godziny, żeby płatki napęczniały. Potem dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę formować w batoniki lub okrągłe ciasteczka (wedle upodobania), ja zrobiłam w formie batoników. Piec 25-35 minut w temperaturze 180°C.

 

1 porcja (ciastko) to ok. 180kcal,
węglowodany: 27g, białka: 4g, tłuszcze: 6g

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz