Ostatnio kupiłam ciasteczka owsiane – zrobiłam to w pośpiechu, a jak już przyszłam do domu to się okazało, że mają w sobie mnóstwo cukru, białej mąki i ulepszaczy, których wolałabym unikać w diecie. Dlatego postanowiłam upiec ciastka owsiane sama. Nic trudnego, a wiem co jem:

OWSIANE CIASTECZKA

Składniki na 12 ciastek:

25dkg płatków owsianych
10dkg margaryny
2 łyżki miodu
12dkg mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki stewii/słodzika/10dkg cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
kilka kropli olejku migdałowego (niekoniecznie)

Płatki owsiane zrumienić na teflonowej patelni bez tłuszczu. Margarynę roztopić i wymieszać z miodem, lekko przestudzić. Żółtko ucierać ze słodzikiem (ewentualnie cukrem), dodać zrumienione płatki owsiane, mąkę z proszkiem do pieczenia, roztopioną margarynę z miodem, mąkę ziemniaczaną i olejek migdałowy. Do utartej masy dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładać łyżką ciastka, zachowując między nimi 4-5cm odstępu (trochę urosną). Wstawić do piekarnika i miec 15-20 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.

 

1 PORCJA (ciastko) zawiera ok. 160kcal, węglowodany: 21g, białka: 5g, tłuszcze: 6g

SMACZNEGO!