PIZZA light – prawie bez węglowodanów

by dietolog

Pierwsza miała powstać jeszcze w czasach starożytnych. Przyjmuje się jednak, że narodziła się w 1889 roku, kiedy to w Neapolu kucharz Raffaele Esposito przygotował ją dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw na świecie.

Pizza najczęściej uznawana jest za fast food (jest wysokokaloryczna i bardzo tłusta). W wersji podstawowej jest to płaski placek zrobiony z ciasta makaronowego – później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia) – posmarowany sosem pomidorowym, posypany serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym
piecu.

Nie każdy może sobie pozwolić na bezkarne pałaszowanie pizzy. Jest tłusta, ciężkostrawna i wysokokaloryczna. Chętnie się nią zajadamy i najczęściej tak nam smakuje, że zapominamy o umiarze…

Dziś Międzynarodowy Dzień PIZZY – dlatego proponuję pizzę w wersji light, a nawet super light.

PIZZA bardzo light
Składniki na pizzę dla 2 osób:
Ciasto:
350g chudego twarogu
3 jajka
szczypta soli
Dodatki:
co kto lubi – sos pomidorowy, pokrojona w kostkę szynka, tuńczyk z puszki, pieczarki, pomidorki, cebulka, brokuły, ser żółty, sos czosnkowy
Kostkę białego sera ugnieść z żółtkami, w misce obok ubić białka na sztywno z solą. Delikatnie wymieszać masę twarogowo-żółtkową z ubitą pianą i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wystarczy sam papier, nie trzeba go smarować żadnym tłuszczem). Piec 15 minut w 180°C, wyciągnąć z piekarnika, nałożyć wybrane dodatki i włożyć do piekarnika jeszcze na 15-20 minut.
Porcja pizzy takiej jak moja to  ok. 410kcal, białko: 55g, węglowodany: 9g, tłuszcze: 16g
SMACZNEGO!

You may also like

9 komentarzy

Naturalnie :) 9 lutego, 2013 - 7:36 pm

Wygląda baardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 9 lutego, 2013 - 8:42 pm

pyszne:) idealne dla mnie:)

Odpowiedz
Panthher 10 lutego, 2013 - 11:06 am

Ja do ciasta zawsze dorzucam jeszcze płatki owsiane/otręby i len mielony.. Nie smakuje troche jak sernik? Kilka godzin wcześniej upiekłam bardzo podobną:P

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 10 lutego, 2013 - 5:00 pm

No nie smakuje jak "rasowa" pizza, ser jest wyczuwalny, ale spód jest słony, więc z sernikiem mi się nie kojarzy. Świetny pomysł z tymi otrębami, że też na to sama nie wpadłam 🙂 następnym razem zrobię z otrębami.

Odpowiedz
Aga 10 stycznia, 2018 - 8:41 am

zrobiony 🙂 smaczny tylko składniki muszę dopracować 🙂 a cukier po takiej kolacji 88

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 10 stycznia, 2018 - 9:41 am

Pięknie!! 🙂

Odpowiedz
Aga 4 listopada, 2018 - 4:48 pm

Ciągle wracam do tego przepisu 🙂 zakochałam się w niej :*

Odpowiedz
Dietolog 4 listopada, 2018 - 6:53 pm

Bardzo się cieszę 🙂 A co tam na nią kładziesz?

Odpowiedz
Aga 7 listopada, 2018 - 6:58 pm

w sumie to co mam w lodówce 🙂 pieczarki, oliwki , pomidory suszone to musi być 😀 a jak mężowi smakuje i sam mi robi 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz