Pierwsza miała powstać jeszcze w czasach starożytnych. Przyjmuje się jednak, że narodziła się w 1889 roku, kiedy to w Neapolu kucharz Raffaele Esposito przygotował ją dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw na świecie.
Pizza najczęściej uznawana jest za fast food (jest wysokokaloryczna i bardzo tłusta). W wersji podstawowej jest to płaski placek zrobiony z ciasta makaronowego – później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia) – posmarowany sosem pomidorowym, posypany serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym
piecu.
Nie każdy może sobie pozwolić na bezkarne pałaszowanie pizzy. Jest tłusta, ciężkostrawna i wysokokaloryczna. Chętnie się nią zajadamy i najczęściej tak nam smakuje, że zapominamy o umiarze…
Dziś Międzynarodowy Dzień PIZZY – dlatego proponuję pizzę w wersji light, a nawet super light.
9 komentarzy
Wygląda baardzo apetycznie 🙂
pyszne:) idealne dla mnie:)
Ja do ciasta zawsze dorzucam jeszcze płatki owsiane/otręby i len mielony.. Nie smakuje troche jak sernik? Kilka godzin wcześniej upiekłam bardzo podobną:P
No nie smakuje jak "rasowa" pizza, ser jest wyczuwalny, ale spód jest słony, więc z sernikiem mi się nie kojarzy. Świetny pomysł z tymi otrębami, że też na to sama nie wpadłam 🙂 następnym razem zrobię z otrębami.
zrobiony 🙂 smaczny tylko składniki muszę dopracować 🙂 a cukier po takiej kolacji 88
Pięknie!! 🙂
Ciągle wracam do tego przepisu 🙂 zakochałam się w niej :*
Bardzo się cieszę 🙂 A co tam na nią kładziesz?
w sumie to co mam w lodówce 🙂 pieczarki, oliwki , pomidory suszone to musi być 😀 a jak mężowi smakuje i sam mi robi 🙂