Piersi kurczaka – niby prosta sprawa, ale łatwo wpaść w rutynę i podawać w kółko „jedno i to samo”, bo tak najprościej. Ja rutynie mówię NIE! i zapraszam na pierś kurczaka zapiekaną z brokułem pod serową pierzynką. Warto w kuchni zaopatrzyć się w mniejsze naczynia żaroodporne niż te „rodzinne”, które umożliwią pieczenie potrawy dla jednej osoby i podawanie „prosto z pieca”. Tu ukłony dla mojego mężulka, który jakiś czas temu zestaw takich naczyń mi sprezentował 🙂 korzystam zatem:

ZAPIEKANKI Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM

Składniki na 2 porcje:
2 pojedyncze piersi kurczaka (po ok. 150g)
300g brokułów
1 cebula
1/2 łyżeczki tymianku
2 plastry szynki prosciutto
1 łyżka oleju
125ml białego wytrawnego wina
125ml bulionu drobiowego
100g śmietany 12%
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
30g żółtego sera

Mięso umyć i osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Filety owinąć plastrami szynki prosciutto i podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni (z łyżką oliwy) na dużym ogniu. Przełożyć do naczyń żaroodpornych.

Brokuły podzielić na różyczki i zblanszować 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzić i ułożyć wokół mięsa w naczyniach żaroodpornych.

Na patelni po smażeniu filetów zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć mąką i chwilę smażyć. Wlać wino, bulion i śmietanę ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu kilka minut. Polać sosem mięso i brokuły ułożone w naczyniach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (160°C z termoobiegiem) i zapiekać 30-40 minut.

1 porcja to ok. 520kcal, węglowodany: 10g, białko: 50g, tłuszcze: 26g

Pyszne, jak widać bardzo trudno się powstrzymać 😉 SMACZNEGO!