Co powiecie na drożdżówki z pełnoziarnistej mąki, ograniczoną ilością cukru i pewnością, że nie ma w nich niczego podejrzanego? Na pewno wyjdą Wam bardziej na zdrowie, niż drożdżówki z nawet najlepszej cukierni.

 DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM

Składniki na 4 drożdżówki:

200g mąki pszennej pełnoziarnistej
25g masła
małe opakowanie suchych
drożdży (ok. 7-8g)
2 łyżki stewii
125ml mleka
1 jajko
szczypta soli

2 łodygi rabarbaru + łyżka brązowego cukru

kruszonka z 2 łyżek mąki, łyżki masła i łyżki brązowego cukru
jajko do posmarowania

 

W jednej misce wymieszać drożdże , mąkę i sól, w drugiej misce letnie mleko, jajko i stewię. Przelać stopniowo mleko do mąki wyrabiając, aż ciasto utworzy jednolitą i elastyczną kulę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasto ponownie zarobić i podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i znów odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rabarbar pokroić w kostkę i zasypać łyżką cukru. Przygotować kruszonkę – palcami połączyć mąkę, masło i cukier. Szczerze mówiąc to zawsze mam z tym problem, kruszonka w moim wykonaniu zawsze jest zbyt miękka, dosypuję mąki, a potem ¾ wywalam, bo nie jest potrzebna aż taka jej ilość – mam nadzieję, że Wam wyjdzie doskonała. Jeśli macie jakiś lepszy pomysł na kruszonkę, to dajcie znać.

W każdej drożdżówce za pomocą szklanki zrobić wgłębienie, wypełnić rabarbarem, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 30 minut w 180ºC.

1 drożdżówka to ok. 300kcal, węglowodany: 42g, białko: 10g, tłuszcze: 9g
Można darować sobie kruszonkę, wtedy drożdżówka będzie „lżejsza” o około 50kcal.

SMACZNEGO!