Tarta rabarbarowa, czyli sezonowe, kwaskowate ciasto z rabarbarem na pełnoziarnistym spodzie i z pierzynką bezową na wierzchu. Jedno z najlepszych ciast na moim blogu.
Jest takie ciasto, na które moi domownicy czekają z utęsknieniem. Jest przepyszne, lekkie, wiosenne i orzeźwiające. Tarta rabarbarowa. Będąc na bazarku zauważyłam, że jest już rabarbar. Kupiłam kilogram i wzięłam się za pieczenie. Efektem mojej kulinarnej pracy twórczej jest tarta na pełnoziarnistym cieście, z rabarbarem i bezą. Cukier ograniczyłam do minimum,  do zrobienia bezy nie da się go całkiem uniknąć. Myślę jednak, że moja wersja jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych tart rabarbarowych, które wprost ociekają cukrem (bo rabarbar jest kwaskowaty). Zapraszam do wypróbowania, a później do odczuwania rozkoszy podniebienia:
TARTA RABARBAROWA z bezą
Składniki na 8 porcji:
Można podzielić ciasto na więcej kawałków, ale wtedy zjada się dwa, dlatego od razu zakładam mniejszą ilość, ale za to większych porcji 🙂
CIASTO:
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g masła
3 łyżki wody
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka cukru
szczypta soli
NADZIENIE RABARBAROWE:
1kg rabarbaru
łyżka cukru
BEZA:
4 białka
80ml wody
120g cukru
Zaczynamy od ciasta. Masło stopić, dodać olej, wodę, cukier i sól, zagotować. Zestawić z ognia i powoli wsypać mąkę energicznie mieszając. Powstałe gorące ciasto przenieść na blaszkę do tarty, rozprowadzić drewnianą łyżką lub szpatułką, jak trochę przestygnie docisnąć palcami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 15 minut. Podpieczone ciasto wyjąć i wystudzić.
Rabarbar pokroić w kostkę i umieścić na suchej teflonowej patelni, przykryć i podsmażyć. Rabarbar puści sok, więc się nie przypali. Dodać cukier do smaku, dokładnie wymieszać. Tak powstałą rabarbarową masę zestawić z ognia i ostudzić. Zimny rabarbar nałożyć na wcześniej upieczone, również ostudzone ciasto.
Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier, gotować na dużym ogniu cały czas mieszając. Włączyć mikser, by ubijał pianę. Do zrobienia bezy najlepiej użyć miksera z obrotową misą – mikser ubija pianę, podczas gdy spokojnie można zagotować słodki syrop, albo można też zrobić to w dwie osoby (jedna osoba ubija pianę, a druga robi syrop). Syrop musi zgęstnieć na tyle, by delikatnie się ciągnął (można łyżką upuścić na talerzyk kroplę, jak przestygnie dotknąć palcem i jeśli się ciągnie, tworzy „nitka” to jest gotowy). Do ciągle ubijanej piany powoli, cienką strużką wlać syrop i chwilę jeszcze ubijać. Piana zamieni się w sztywną masę (już teraz trudno się powstrzymać przed skosztowaniem). Masę białkową przełożyć na ciasto z rabarbarem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15 minut. Gdy beza pięknie się zrumieni, ciasto jest gotowe. Wystarczy tylko poczekać aż wystygnie i można oddać się przyjemności jedzenia.
 tarta rabarbarowa
1 PORCJA to ok. 250kcal, węglowodany: 30g, białko: 5g, tłuszcz: 12g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3WW i 1,2WBT 
SMACZNEGO!