WIECIE DLACZEGO DOMOWE LODY SĄ NAJLEPSZE? BO DOSKONALE WIECIE CO W NICH SIĘ ZNAJDUJE. JA PREFERUJĘ LODY Z OWOCÓW, BEZ DODATKU CUKRU, A JEŚLI DODATKOWO ZROBICIE JE W KILKU KOLORACH, Z PEWNOŚCIĄ PRZYPADNĄ DO GUSTU NAJMŁODSZYM.
Ostatnio miałam ochotę na lody, jednak jestem wybredna, niewiele jest takich, które mi smakują. Niezmiennie jednak uwielbiam owoce, kuszące kolorem, zapachem, smakiem, także na zimno w formie lodów. W zeszłym roku robiłam często lody jogurtowe używając specjalnych pojemniczków do robienia lodów. Jednak nie każdy ma pod ręką takie pojemniki, można sobie poradzić bez nich, wystarczą kubeczki po jogurtach. Każdy, kto ma małe dzieci, na pewno (nie ma wyjścia) od czasu do czasu kupuje danonki. Opakowania po danonkach świetnie nadają się do zrobienia własnych lodów owocowych (to ich dodatkowy atut). Ja kupuje pojedyncze sztuki z plastikową łyżeczką, która „robi” za patyczek do lodów, bo zwykle się ich nie używa. Przepisu na te lody też nie potrzeba, wystarczą ulubione owoce, coś do posłodzenia (w moim przypadku stewia, ale jeśli ktoś nie lubi goryczkowego posmaku, to sugeruję ksylotol), blender i zamrażalnik. Zobaczcie sami jakie to proste:
Składniki na 3 domowe lody:
100g truskawkek (lub innych owoców jagodowych)
1 pomarańcza
1 kiwi
stewia do smaku
opakowanie do lodów + patyczki
Kiwi obrać ze skórki, pokroić i zmiksować w blendarze ze stewią do smaku. Nałożyć pierwszą warstwę do pojemników na lody (1/3 pojemnika). Umyć miskę i blender, następnie do pojemnika blendera wrzucić cząstki pomarańczy, zblendować, skosztować i dodać stewię do smaku (jeśli jest taka potrzeba). Do pojemników na lody nałożyć drugą warstwę, pomarańczową. Znów umyć blender, wrzucić do niego umyte truskawki bez szypułek, posłodzić i zmiksować. Nałożyć ostatnią warstwę lodów do pojemników, wbić patyczki i lody wędrują do zamrażalnika. Po kilku godzinach można już lizać domowe lody owocowe.
Zamiast stewii można użyć ksylitolu, ma niższy od cukru indeks glikemiczny i jest bezpieczny dla ząbków małych dzieci (nie powoduje próchnicy).
1 porcja (z opakowania po danonku) to ok. 50kcal, węglowodany: 9g, białko 1g, tłuszcz: 0,4g
SMACZNEGO!
Smakują i dużym i małym 😉
4 komentarze
Chętnie spróbuję jak tylko będę mogła jeść ww 🙂 Kochana dziewczynka :)) Z tego co widzę to podobna do mamusi :))
pysznie wyglądają:)
mniam!
Wyglądają nieziemsko 🙂
Ciężko powiedzieć cokolwiek innego!