OLIWKOWY CHLEB z PESTO

by dietolog

Zastanawiacie się czasem co znajduje się w pieczywie, które kupujecie w sklepie? Chcecie uniknąć podejrzanych składników? Recepta jest jedna – pieczcie chleb sami. Jesteście przekonani, że pieczenie chleba to żmudna i ciężka praca, długie wyrabianie, wyrastanie i trudna receptura? Z całą pewnością są takie chleby, których wykonanie wymaga dużego wysiłku – jednak ja dzisiaj proponuję Wam błyskawiczny chlebek, który jest bardzo szybki w wykonaniu, oryginalny w smaku, pełnoziarnisty, nie posiada dziwacznych dodatków i emulgatorów. Idealny do upieczenia na przykład w niedzielę rano, kiedy zapomnieliśmy pójść po świeże pieczywo, albo po prostu gdy mamy ochotę na aromatyczną kromeczkę. Chleb najlepiej smakuje w dniu pieczenia, jako dodatek do zupy lub sałaty na zdrowy lunch.

OLIWKOWY CHLEB z PESTO

Składniki na 1 bochenek:

600g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki pesto (można zrobić własnoręcznie miksując – bazylię, pietruszkę, łyżkę oliwy i orzechów włoskich)
300ml maślanki
100g wydrylowanych zielonych oliwek, grubo  posiekanych
oliwa z oliwek do wysmarowania blachy
mleko do posmarowania chleba

Mąkę wymieszać z sodą i solą, pesto z maślanką, a następnie połączyć składniki suche z płynnymi. Jeżeli zachodzi taka potrzeba dolać trochę maślanki. Dodać oliwki i wymieszać dokładnie.

Ciasto uformować w okrągły bochenek o średnicy ok. 20 cm i przełożyć do natłuszczonej oliwą z oliwej blachy. Delikatnie spłaszczyć i naciąć krzyż na wierzchniej stronie chleba. Posmarować mlekiem i wstawić na 30-35minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC.

Cały bochenek to ok. 2350kcal, przyjmijmy,
że pokroimy go na 12 kromek, zatem:

1 PORCJA (kromka) to ok. 195kcal, węglowodany: 30g, białko: 7g, tłuszcz: 4g




SMACZNEGO!

You may also like

7 komentarzy

Anonimowy 13 czerwca, 2013 - 6:18 am

Pani chlebek wygląda cudnie! 🙂
Zawsze się zastanawiałam, czy na redukcji np. zamiast makaronu pełnoziarnistego/ryżu brązowego do sałatki/zupy można użyć chleba orkiszowego?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 13 czerwca, 2013 - 1:12 pm

Dzięki 🙂 Nie widzę przeciwwskazań, to i to to produkty zbożowe, więc można je traktować zamiennie, tym bardziej, gdy mówi się o produktach z pełnego ziarna 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15 czerwca, 2013 - 6:39 pm

Świetnie! Dziękuję za odpowiedź 🙂

Odpowiedz
przecinkowa 13 czerwca, 2013 - 8:17 am

Cudny! Zjadłabym sobie chętnie taka kromkę 🙂

Odpowiedz
Klaudia Noras 16 czerwca, 2013 - 10:25 am

Przepis bardzo mi się spodobał, leniwa jestem i nie lubię bawić się z zakwasem na chleb itp. To jest to na co czekałam 😉 Lekko zmodyfikowałąm przepis, bo nie wszyscy w domu lubią oliwki ale chlebek wyszedł pyszny 🙂

Odpowiedz
noclegi Sopot 17 czerwca, 2013 - 6:10 pm

Fajny chlebek i ciekawy przepis.

Odpowiedz
HUMMUS Z BOBU – Dietolog 21 sierpnia, 2017 - 10:46 am

[…] Do tej smakowitej pasty polecam kromeczkę chleba. Świetnie będzie pasować do chleba z pesto. Przepis znajdziesz tutaj: OLIWKOWY CHLEB Z PESTO […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz