URODZINY DIETOLOGA i WYGRAJ FARTUCHA – OGŁOSZENIE WYNIKÓW

by dietolog

Wybaczcie, że trwało to dłuższą chwilę, ale już są wyniki zabaw urodzinowych. Bardzo dziękuję wszystkim osobom, które nadesłały swoje zgłoszenia. Dziękuję również za miłe słowa i ciepłe życzenia na te pierwsze urodziny. Bardzo mi miło, że to co robię znajduje odbiorców i blog cieszy się popularnością.

Zgodnie z zapowiedzią w zabawie „Urodziny Dietologa” nagrodzone zostaną trzy osoby.

1 MIEJSCE analiza aktualnych nawyków żywieniowych zwycięzcy i opracowanie indywidualnego 14-dniowego jadłospisu według potrzeb na podstawie ankiety żywieniowej, zestaw do ćwiczeń FITNESS SET złożony z 3 elementów (skakanka, guma fitness, guma w kształcie „8”), poradniki „Fitness” i „Piękne ramiona i biust” oraz kubek Trenera Zdrowej Diety

  
Laureatką miejsca I zostaje ALEKSANDRA BRUCH

Ola nadesłała przepis na obłędne ciasteczka, które od razu pozwolę sobie tu zamieścić. Zobaczcie zresztą sami, wspaniała alternatywa dla ciężkich i tłustych ciast urodzinowych.

 

Ciasteczka gryczano-pomarańczowe z masłem orzechowym.


Składniki:



3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki miodu
3 łyżki mleka
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
3 łyżki kakao
3/4 szklanki mąki z kaszy gryczanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego




Przygotowanie:
Ja
swoją mąkę przygotowałam sama. Wystarczy zmielić 2 woreczki kaszy
gryczanej, tak aby powstała mąka. Przesiewany przez sitko i to co
zostało na nim mielimy jeszcze raz do uzyskania konsystencji mąki.


W
misce mieszamy masło orzechowe, miód, mleko i ekstrakt waniliowy-
składniki mają się połączyć w jednolitą masę. Dodajemy skórkę z
pomarańczy oraz kakao, ponownie mieszamy.
Dodajemy mąkę i sok z pomarańczy, mieszamy i ugniatamy ciasto.


Dzielimy
na porcje, formujemy kuleczki, spłaszczamy je ręką. Układamy ciastka na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dodatkowo spłaszczamy je
widelcem. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.




Polecam przygotować do nich także sos, aby maczać sobie w nich ciasteczka.



Składniki:
125g jogurtu naturalnego lub greckiego
łyżka miodu
sok wyciśnięty z połowy mniejszej pomarańczy


łyżeczka skórki startej z pomarańczy

pól łyżeczki cynamonu



Przygotowanie:

Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy do niego wszystkie składniki i mieszamy!

2 MIEJSCEanaliza nawyków żywieniowych i indywidualny 7-dniowy jadłospis opracowany w oparciu o ankietę żywieniową, skakanka z licznikiem obrotów, poradnik „Fitness” i kubek Trenera Zdrowej Diety – OLGA RUTKOWSKA, która nadesłała na urodziny bardzo prosty w przygotowaniu, jednak wyjątkowo kuszący koktajl bananowo-czekoladowy.

Do porcji na 2-3 osoby potrzebne nam będą:
– 3 banany
– 2 szklanki mleka sojowego light
– 1 szklanka mleka sojowego waniliowego
– 2 łyżki tradycyjnego naturalnego kakao

Jeśli będzie gorąco możemy dodać kostki lodu i wszystko razem zmiksować.

3 MIEJSCE analiza nawyków żywieniowych w oparciu o ankietę żywieniową, wskazówki dotyczące odżywiania, książka ” Szybko i smacznie – sałatki”, kubek Trenera Zdrowej Diety otrzymuje MONIKA WIJATYK, która podesłała Colorful Plate, moim zdaniem świetna propozycja na imprezkę w zdrowym tonie:

 

 
Krem z zielonego groszku:
pół
opakowania zielonego, mrożonego groszku przesypujemy do rondelka,
podgrzewamy, dodajemy przyprawy, sól, pieprz, suszoną miętę, trochę
chili, blenderem rozdrabniamy dolewając 1,5% mleka (pół szklanki).
Czekamy aż ostygnie, wykładamy na talerz.

Krem biały:
Serek wiejski light odciskamy z nadmiaru
płyny (przez gazę), przekładamy do naczynia, blendujemy, z solą,
pieprzem czosnkiem. Po uzyskaniu gładkiego kremu dodajemy drobno
posiekany szczypiorek. Wykładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem.

Krem jajeczny:
Wędzonego łososia gotuję krótko na
parze, rozdrabniamy widelcem, drobniutko kroimy dymkę wraz ze
szczypiorkiem. Ugotowane jajka (4 sztuki) rozgniatamy widelcem, dodajemy
do łososia. Przyprawiamy do smaku (łosoś jest słony więc dodaje tylko
pieprz).

Kremy podajemy z dowolnymi warzywami, u mnie ogórki, marchewka oraz rzodkiewka.

Nagrodzone osoby otrzymają wiadomości z prośbą o podanie adresów korespondencyjnych, a także ankiety żywieniowe do wypełnienia, na podstawie których przeprowadzona zostanie analiza nawyków żywieniowych.

 

__________________________________________________________________________________

 

W zabawie „WYGRAJ FARTUCHA” teoretycznie miały wygrać 3 osoby, jednak otrzymałam jedynie jedno zgłoszenie. Mam nadzieję, że następnym razem lepiej trafię w Wasz gust i otrzymam nieco więcej zgłoszeń.

Fartucha otrzymuje ANNA MIROCHA, która nadesłała: 

 

Sałatkę z „grilowanymi” warzywami i łososiem
Składniki:
sałata lodowa – 1 główka
kilka listków świeżej bazylii
pomidorki koktailowe – ok 5 sztuk
3 truskawki
cukinia
papryka
bakłażan
pieczarki
przyprawy – takie jakich używamy do dań z grilla
filet z łososia
Wszystkie warzywa oczywiście myjemy.
Bakłażana
kroimy na plastry grubości około 1 cm, układamy na ręczniku papierowym i
posypujemy solą by puścił soki. Po ok 10 minutach usuwamy sól i
wrzucamy go na patelnie, pieczemy bez dodatku tłuszczu, najlepiej na
patelni nieprzywierającej.
Cukinię kroimy na plastry, tym razem
grubości ok 0,5. Podsmażamy podobnie jak bakłażana. Następnie kroimy
paprykę i pieczarki – na niezbyt cienkie plastry i dorzucamy do naszych
warzyw. Wszystko podsmażamy razem na niewielkim ogniu, do momentu aż
warzywa nam trochę zmiękną. Teraz posypujemy je mieszanką przypraw –
można użyć gotowej do grilla, lub zrobić swoją mieszając ulubione zioła.
Dusimy jeszcze przez chwilę.
Jeśli ktoś ma czas i grilla może warzywa po prostu ugrillować, będzie jeszcze smaczniej 🙂
Na
drugiej patelni podsmażamy łososia, kroimy go na duże kostki, ponieważ
gdy będzie dochodził rozpadnie się i tak na mniejsze kawałeczki. Pod
koniec możemy go lekko posolić.

Sałatę lodową rwiemy na kawałki i
układamy na talerzu. Następnie urywamy listki bazylii oraz kroimy
truskawki na plasterki i wszystko kładziemy na naszą sałatę. Teraz
możemy położyć nasze „grillowane” warzywa. Na sam wierzch ląduje łosoś
oraz listek bazylii. Ale nie zapominajmy o pomidorkach – każdy
rozkrajamy na pół i układamy wokół naszej sałatki. Smacznego!

_________________________________________________________________________________ 
Serdecznie dziękuję wszystkim za udział w zabawach urodzinowych, zapraszam do zaglądania na bloga i do brania udziału w nadchodzących wydarzeniach.

 

You may also like

4 komentarze

*D 11 czerwca, 2013 - 4:21 am

Ciasteczka w pełni zasługują na nagrodę. Wyglądają świetnie. Sałatka z łososiem i warzywami też niczego sobie 🙂
dariawkuchni.blogspot.com

Odpowiedz
TheMonirrra 11 czerwca, 2013 - 8:47 am

ale super 🙂

Odpowiedz
juriel 11 czerwca, 2013 - 8:28 pm

Chciałabym Cię wyróżnić w Liebster Blog Award

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 13 czerwca, 2013 - 6:13 am

Konsekwentnie bardzo dziękuję za to wyróżnienie, jednak z przyczyn deficytu czasowego nie bawię się w Liebster Blog Award. Nie mniej jednak bardzo mi miło, że mój blog zasługuje według Ciebie na wyróżnienie. Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz

Zostaw komentarz