Żytnia mąka może kojarzyć się z ciężkim pełnoziarnistym chlebem na zakwasie, albo z żurkiem – generalnie coś treściwego i raczej ciężkiego. Tym bardziej zdziwicie się lekkością mojego ciasta. Prawdę mówiąc ciasto jest delikatniejsze od niejednego biszkopta, a śliwki i uprażone na wierzchu ziarenka słonecznika wydobywają z niego prawdziwą głębię smaku. Ciasto robi się w pięć minut i równie szybko się zjada. Odpowiednie dla osób na diecie (ma niewiele kalorii), a także dla diabetyków, gdyż zawiera niewiele łatwo przyswajalnych węglowodanów (tym bardziej gdy zamienimy zwykły cukier na brzozowy, tzw. ksylitol), czyli jak na ciasto ma niski indeks glikemiczny.

CIASTO ze ŚLIWKAMI z mąki żytniej pełnoziarnistej
Składniki na 8 porcji:
50dkg śliwek węgierek
½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
4 jajka
4 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki cukru (najlepiej brzozowego)
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając dodać olej, sok z cytryny, a na koniec delikatnie połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (24cm). Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać ziarnami słonecznika. Ciasto piec 35-40minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wyjąć i wystudzić.
1 PORCJA zawiera ok. 145kcal, węglowodany: 19g, białko: 2g, tłuszcz: 6,5g
 SMACZNEGO!