Dzisiaj zupełnie wydawałoby się nierealne połączenie smakowe –  mięsko mielone z cynamonem. Zainspirowałam się konkursem, w którym za zadanie było ciekawie połączyć pozornie nie pasujące do siebie smaki i tak powstało to danie. Żeby było zdrowo i dietetycznie, całość przyrządziłam na parze, cynamon oprócz charakterystycznego smaku poprawia przemianę materii, a zamiast klasycznego składnika mielonych jakim jest bułka tarta, dodałam startą marchewkę (która dodała dodatkowo uroku i kolorytu pulpecikom, a odebrała kalorii). W smaku mięsne kuleczki są delikatne, świetnie komponują się z ryżem i migdałami, którego aromat także nie jest zbyt pospolity. Jeśli powiecie, że lepiej użyć brązowego ryżu, to przyznam rację, że zdrowiej – lecz smakowo wygrywa w tym przypadku biały (próbowałam też z brązowym). Danie było bardzo pozytywnym eksperymentem i jest warte powtarzania, więc dzielę się przepisem:

PAROWANE PULPETY z CYNAMONEM na MIGDAŁOWYM RYŻU
Składniki na 4 porcje:
500g mięsa wieprzowo-wołowego
1 jajko
½ łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
2 średnie marchewki
sól do smaku
świeżo mielony pieprz
100g białego ryżu (torebka)
50g płatków migdałowych
sól do smaku
Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami i marchewkami startymi na małych oczkach tarki. Uformować małe pulpeciki i umieścić w pojemniku parowaru.
Płatki migdałowe podprażyć na suchej teflonowej patelni, wymieszać z suchym ryżem i przesypać do pojemnika do gotowania produktów sypkich w parowarze. Zalać 200ml wrzącej wody i włączyć parowar.
Gotować na parze około 30-40 minut. Pulpeciki podawać gorące na migdałowym ryżu.
1 PORCJA to ok. 330kcal, węglowodany: 33g, białko: 30g, tłuszcz: 12g
SMACZNEGO!