LASAGNE z WŁOSKĄ KAPUSTĄ

by dietolog

Lubicie włoską kuchnię? My wręcz przepadamy za smakami wprost ze słonecznej Italii. Jednak te potrawy z mojego punktu widzenia, mają jedną podstawową wadę – opierają się na węglowodanach, które znacząco podnoszą poziom cukru. Dlatego też eksperymentuję i modyfikuję oryginalne makaronowe przepisy, tworząc własne wersje. Pamiętacie cukiniową lazanię? Zamiast płatów makaronu użyłam cieniutkich plastrów cukinii. Dziś również będzie danie inspirowane lazanią, ale z drugiej strony inspiracja sięga także do naszych swojskich, tradycyjnych gołąbków. W roli makaronu kapusta włoska. Sami zobaczcie:

 LASAGNE z WŁOSKĄ KAPUSTĄ

Składniki na 4 porcje:

średnia główka kapusty włoskiej
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
500 mieszanego mięsa mielonego (u mnie wieprowo-wołowe)
1 puszka krojonych pomidorów (400g)
listek laurowy
suszona bazylia
oregano
sól i pieprz
100ml śmietany 12%
125 mozzarelli (opakowanie)

Zagotować wodę w dużym garnku i włożyć do niej rozdzielone wcześniej i umyte liście włoskiej kapusty. Chwilę blanszować, wyciągnąć, osączyć i odciąć zgrubienia na liściach.

Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wysypać do miseczki, dolać 2 łyżki oliwy na patelnię i wrzucić mięso mielone. Mieszając doprowadzić do zmiany koloru mięsa (z czerwonego na brązowy), po czym dodać ponownie podsmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem i pomidory. Doprawić ziołami i solą. Dusić na małym ogniu bez przykrycia około 20 minut (do odparowania soku pomidorowego).

Naczynie żaroodporne posmarować cieniutko tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty, następnie nałożyć 1/3 farszu, po czym ponownie liście kapusty, kolejną porcję farszu, znów kapustę i na koniec pozostałość farszu mięsnego. Na wierzchu rozprowadzić śmietanę i starty na tarce ser mozzarella.

Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C aż wierzch się ładnie zapiecze, a w kuchni zapanuje kuszący zapach pysznego obiadku.

1 PORCJA to ok. 485kcal, węglowodany: 15g, białko: 32g, tłuszcze: 33g

SMACZNEGO!

You may also like

6 komentarzy

Justyna Bąk 6 listopada, 2013 - 9:14 pm

świetnie wygląda, pycha:)

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 10 listopada, 2013 - 7:30 pm

dzięki 🙂

Odpowiedz
top suplementy 7 listopada, 2013 - 8:41 pm

wygląda smacznie, a jak do tego nie powoduje tycia to już kocham ten posiłek;p trochę tylko mi czosnek nie pasuje w tym daniu, generalnie nie nawiedze czosnku;/

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 10 listopada, 2013 - 7:34 pm

Można pominąć czosnek, jeśli ktoś go nie lubi, jednak nie jest to dominujący smak potrawy 🙂 Polecam z czosnkiem i bez 🙂

Odpowiedz
jak zrobić omlet 9 listopada, 2013 - 4:07 pm

Wygląda zjawiskowo, ślinka sama leci… 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 10 listopada, 2013 - 7:35 pm

Dzięki 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz