Dziś coś dla amatorów jasnego pieczywa. Kto się oprze domowej chałce? Jeśli chcecie ograniczyć spulchniacze, ulepszacze i konserwanty – upieczcie chałkę sami. Mi się udało, to i Wam na pewno się powiedzie! Zobaczcie sami, to „chałka z masłem” 😉
DOMOWA CHAŁKA
Składniki na dwie chałki:
500g mąki pszennej
15 g suchych drożdży (instant)
1 szklanka ciepłego mleka
50 g cukru
1 jajko
szczypta soli
50 g masła
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki
50 g masła
40 g cukru
1 cukier wanilinowy 16 g
Dodatkowo do posmarowania:
1 rozmącone jajko
Łyżka mleka
Masło lub margarynę rozpuścić. Drożdże połączyć z przesianą mąką, ciepłym mlekiem, roztopionym tłuszczem, cukrem, jajkiem, szczyptą soli i wyrobić dokładnie ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki.
Gotowe, wyrobione ciasto włożyć do głębokiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko ponownie wyrobić i podzielić na dwie połowy.
Każdą połowę ciasta podzielić na 4 części i lekko podsypując mąką uformować z każdej części wałek o długość od 25cm do 30cm.  Gotowe rozwałkowane 4 wałeczki u góry połączyć ze sobą i zapleść z nich plecionkę. Znalazłam świetny instruktaż zaplatania chałki na youtube: http://www.youtube.com/watch?v=cL5cuTpvp0U&feature=player_embedded

Gotowe chałki ułożyć na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Podczas rośnięcia chałek przygotowujemy kruszonkę. Masło lub margarynę rozpuścić, połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką i ręką wyrobić a następnie pokruszyć ciasto.  Gotowe chałki wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 – 40 minut w
temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego 🙂
Przepis pozwala na upieczenie 2 chałek, które można pokroić na 12 porcji.

1 PORCJA to ok. 140kcal, węglowodany: 22g, białko 4g, tłuszcze: 5g

SMACZNEGO!