Lubicie gołąbki? Mi na samą myśl o tych apetycznych kapuścianych zawijaskach zawierających farsz mięsno ryżowy, utopionych w pomidorowym sosie, aż ślinka cieknie. Jednak chciałabym Wam dzisiaj przedstawić nieco odmienną wersję gołąbków. Po pierwsze użyję kapusty włoskiej, która ma piękny kolor i nieco inną fakturę od tradycyjnej kapusty białej (włoska jest bardziej krucha i znacznie grubsza). Zamiast białego ryżu będzie kasza gryczana, a w miejsce sosu pomidorowego proponuję sos z suszonych śliwek. Gołąbki zamiast dusić – uparuję. Co Wy na to?

PAROWANE GOŁĄBKI z KAPUSTY WŁOSKIEJ

Składniki na 4 porcje:

12 dużych liści kapusty włoskiej
400g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
2 dymki
1 białko
100g kaszy gryczanej
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
sól, pieprz

Liście kapusty umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody , blanszować około 2 minuty. Wyjąć, przelać zimną wodą, osączyć i ściąć grube nerwy. Kaszę gryczaną ugotować na sypko.

Dymkę drobno pokroić, wymieszać z ostudzoną kaszą gryczaną, mięsem mielonym, białkiem i sosem sojowym. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na środek każdego liścia kapusty nałożyć ok. 2 łyżek farszu. Liście zwinąć, ewentualnie można spiąć wykałaczkami. Gołąbki ułożyć na wkładce do gotowania na parze , przykryć i parować około 30 minut.

Sos z suszonych śliwek
1 jabłko
125g suszonych śliwek
1/4 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny

Obrane jabłko i śliwki pokroić, zagotować ze 150ml wody. Dodać cynamon, miód i gotować około 15 minut. Zmiksować i doprawić sokiem z cytryny.

Gołąbki podawać z sosem śliwkowym, ale równie smaczne będą z tradycyjnym sosem pomidorowym – o na przykład takim:

1 PORCJA (3 gołąbki z sosem śliwkowym) to ok. 375kcal
węglowodany 50g, białko: 28g, tłuszcz: 7g


SMACZNEGO!