Kuchnia włoska, jak już to podkreślałam wiele razy, jest jedną z moich ulubionych. Z czym się zwykle kojarzy? Pewnie większość z Was powie, że z pizzą, spaghetti, carbonarą czy też z przepysznym tiramisu. Wszystkie te potrawy są jednak dość kaloryczne i ze względu na dużą zawartość tłuszczu i węglowodanów, niewskazane do spożywania zbyt często przez diabetyków. W jednym z marketów rozpoczął się właśnie włoski tydzień, zainspirowana tematem zapraszam do mnie na bloga w najbliższym czasie na prawdziwą włoską ucztę. Rozpocznę od cukiniowego spaghetti bolognese, idealnego nie tylko dla diabetyków, ale także dla wszystkich, którzy dbają o linię.

CUKINIOWE SPAGHETTI PO BOLOŃSKU

Składniki dla 4 osób:
4 małe cukinie (po max 200g)
500g mieszanego mięsa mielonego
1 puszka krojonych pomidorów (400g)
mała cebulka
ząbek czosnku
bazylia
liść laurowy
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
kulka mozzarelli (125g)
listki bazylii do dekoracji

Cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy. Zdjąć z patelni, dolać łyżkę oliwy i na tej samej patelni smażyć mięso. Kiedy mięso zmieni kolor (na brązowy) dodać zeszkloną wcześniej cebulkę i czosnek, puszkę pomidorów, liść laurowy, sól, pieprz i bazylię do smaku. Dusić przez około 20 minut.

Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą trójkątnego noża do krojenia sera. Blanszować kilka minut w osolonym wrzątku (ok. 5 minut), osączyć i nakładać na talerze.

Ugotowane plasterki cukinii podawać z mięsnym sosem i utartą mozzarellą. Przybrać listkami bazylii.

1 PORCJA to ok. 325kcal, węglowodany: 14g, białko: 32g, tłuszcz: 16g

SMACZNEGO!