Bardzo lubię zupy kremy. Nie tylko ze względu na ich świetny smak, ale także na prostotę i szybkość wykonania. Kiedy nie mam/nie wiem co zrobić na obiad, sięgam po puszki krojonych pomidorów, których zapas regularnie uzupełniam i już jest zupa. Można do niej dodać mozzarellę, świetnie sprawdzi się także kaszka kuskus. Wersja z kuskusem to ulubiona (zaraz po rosole) zupa mojej małej 2,5-latki. Lubię także inne zupy kremy – na przykład brokułowy, albo z pora i ziemniaków, czy też z pieczonej papryki. Pomyślałam jednak, że aby urozmaicić trochę zupne menu, połączę ze sobą dwa kremy o odmiennych kolorach – czerwonym i zielonym. Takim prostym sposobem uzyskałam bardzo atrakcyjny zarówno dla oka, jak i dla podniebienia efekt:

ZUPA KREM POMIDOROWO-BROKUŁOWY

Składniki na 2 duże porcje (albo 2 dorosłe + dziecko):
1 brokuł
1 puszka krojonych pomidorów (400g)
pół opakowania mozzarelli z zalewy (ok.65g)
bazylia
sól, pieprz do smaku
łyżka oleju rzepakowego

Pomidory włożyć do rondelka, zagotować. Dodać łyżkę oleju, bazylię, sól i pieprz do smaku. Chwilę pogotować, zmiksować blenderem na gładką masę.

Brokuła wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Odcedzić (nie wylewać wody!). Przełożyć do naczynia blendera i zmiksować na gładką masę. Dolewać wodę z gotowania brokuła do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji.

Zupy kremy nalewać na talerze jednocześnie z dwóch stron. Podawać z kawałkami mozzarelli.

1 porcja to ok. 230kcal, węglowodany: 21g, białko: 12g, tłuszcze: 11g


SMACZNEGO!