Bardzo lubię zupy kremy. Nie tylko ze względu na ich świetny smak, ale także na prostotę i szybkość wykonania. Kiedy nie mam/nie wiem co zrobić na obiad, sięgam po puszki krojonych pomidorów, których zapas regularnie uzupełniam i już jest zupa. Można do niej dodać mozzarellę, świetnie sprawdzi się także kaszka kuskus. Wersja z kuskusem to ulubiona (zaraz po rosole) zupa mojej małej 2,5-latki. Lubię także inne zupy kremy – na przykład brokułowy, albo z pora i ziemniaków, czy też z pieczonej papryki. Pomyślałam jednak, że aby urozmaicić trochę zupne menu, połączę ze sobą dwa kremy o odmiennych kolorach – czerwonym i zielonym. Takim prostym sposobem uzyskałam bardzo atrakcyjny zarówno dla oka, jak i dla podniebienia efekt:
Składniki na 2 duże porcje (albo 2 dorosłe + dziecko):
1 brokuł
1 puszka krojonych pomidorów (400g)
pół opakowania mozzarelli z zalewy (ok.65g)
bazylia
sól, pieprz do smaku
łyżka oleju rzepakowego
Pomidory włożyć do rondelka, zagotować. Dodać łyżkę oleju, bazylię, sól i pieprz do smaku. Chwilę pogotować, zmiksować blenderem na gładką masę.
Brokuła wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Odcedzić (nie wylewać wody!). Przełożyć do naczynia blendera i zmiksować na gładką masę. Dolewać wodę z gotowania brokuła do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji.
Zupy kremy nalewać na talerze jednocześnie z dwóch stron. Podawać z kawałkami mozzarelli.
1 porcja to ok. 230kcal, węglowodany: 21g, białko: 12g, tłuszcze: 11g
SMACZNEGO!
4 komentarze
pycha:)
Zupa pomidorowa to zdrowie a jeszcze do tego zdrowe brokuły -warto polecać –
(składniki przeciw nowotworowe) prawdopodobnie.
Sugeruje zrezygnować z jedzenia w puszkach i przerzucić się na Świerże lub w opakowaniach szklanych. Wszystkie puszki od wewnątrz pokrywane są tworzywem zawierającym Bifenal A – potencjalnie rakotwórczy.
Tak, świeże są zdecydowanie najlepsze. Już dawno nie używam puszek, jeśli już to wolę te ze słoika. Dziękuję za uwagę 🙂