Często korzystam z przepisów pochodzących z innych krajów przygotowując moje domowe smakołyki – czasem próbuję używać oryginalnych składników, innym razem poszukuję naszych rodzimych zamienników. Bardzo lubię kuchnię włoską, co już nie raz podkreślałam. Uwielbiam aromatyczne pesto, które jest dodawane do wielu włoskich dań. Bazylia, orzeszki piniowe, oliwa z oliwek i parmezan – nie każdy ma je w lodówce i nie należą do składników najtańszych pod słońcem. Dlatego postanowiłam pesto trochę oswoić. Zamiast bazylii użyję pęczka pietruszki, zamiast orzeszków piniowych – pestek słonecznika, oliwę z oliwek zastąpię naszym rodzimym olejem rzepakowym, a parmezanu niczym nie da się zastąpić. Warto użyć prawdziwego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto używać go w kuchni częściej niż innych tłuszczy – zawiera porównywalną ilość dobrych kwasów tłuszczowych co oliwa z oliwek, przy czym jest nieporównywalnie od niej tańszy. Zatem do dzieła:

ROLADKI z PIERSI KURCZAKA z PESTO z KURCZAKA, SŁONECZNIKA i OLEJU RZEPAKOWEGO

Składniki na 4 porcje:

podwójna pierś z kurczaka
pęczek pietruszki
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki tartego parmezanu
4 plasterki boczku parzonego
sól, pieprz
kasza jęczmienna, brokuł (dodatki wedle uznania)

Piersi kurczaka rozbić dość cienko, oprószyć solą i pieprzem. Do miski blendera (malaskera) wrzucić pokrojoną natkę pietruszki (tylko listki, bez łodyg), olej rzepakowy, ziarna słonecznika i tarty parmezan. Zmiksować na ziarnistą masę, warto spróbować i odrobinę doprawić sola i pieprzem. Masę przełożyć na rozbite piersi kurczaka, rozsmarować, po czym zwinąć roladki. Żeby lepiej się trzymały można spiąć je wykałaczką, albo owinąć plasterkami boczku. Roladki przełożyć do foliowego rękawa, zamknąć dokładnie i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 C.

W tym czasie przygotować dodatki – u mnie kasza jęczmienna i gotowany brokuł. Upieczone roladki pokroić i od razu podawać.

Roladki z pietruszkowym pesto wyszły zadziwiająco aromatyczne i pesto niesamowicie dobrze komponowało się z delikatnym mięsem kurczaka. Polecam wszystkim, którzy nie lubią nudy w kuchni, ale też nie chcą wydawać majątku na wyszukane danie.

1 porcja roladek to ok: 320 kcal, węglowodany: 3g, białko: 26g, tłuszcz: 22g

Kompletne danie, czyli roladki z kaszą jęczmienną i brokułem (takie jak na moim talerzu powyżej) to
ok. 430kcal, w:19g, b: 31g, t: 25g

SMACZNEGO!