DOMOWA TORTILLA

by dietolog
Domowa tortilla na spotkania z przyjaciółmi? To prostsze, niż podejrzewacie. Wystarczy kilka składników, które każdy ma w lodówce, żeby powstały pyszne i pożywne placki.

Już jakiś czas temu wpadłam na pomysł przygotowywania samodzielnie tortilli. To wygodne, bo znam dokładnie jej składniki i nie czytam składu gotowca, doszukując się podejrzanych składników. Moja tortilla jest maksymalnie prosta, wychodząc z założenia, że im mniej składników tym lepiej, robi się całkiem łatwo i co najważniejsze – szybko. Polecam na brak weny obiadowej.

domowa tortilla

 

Ciasto:
2 szklanki mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej (kukurydziana też się sprawdzi, ale będzie miała wysoki indeks glikemiczny)
4 łyżki miękkiego masła (nie prosto z lodówki)
łyżeczka soli
łyżeczka granulowanego czosnku
1,5 szklanki ciepłej wody
Farsz:
opakowanie mrożonej meksykańskiej mieszanki warzywnej
puszka krojonych pomidorów
100g kiełbasy (np.drobiowej) lub bez mięsa w wersji wege
bazylia, oregano lub zioła prowansalskie
pieprz, sól

 

Przygotować farsz. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w talarki kiełbaskę, jak się podsmaży wsypać mrożone warzywa, przykryć i smażyć. Kiedy warzywa będą gotowe, ale nie rozgotowane (al dente) dodać pomidory z puszki i dusić na małym ogniu, aż nadmiar płynu
odparuje. Doprawić do smaku przyprawami. Do farszu można też dodać mielone mięso (np. wołowinę) albo pokrojoną pierś kurczaka, albo przygotować farsz bezmięsny – co kto lubi.

 Do miski wsypać mąkę, sól, czosnek i dodać masło. Wyrabiać ręką składniki, powoli dolewając wodę aż powstanie gładkie ciasto przypominające ciasto na pierogi. Utoczyć z niego wałek i pokroić go na 10-12 równych kawałków. Następnie uformować z nich kulki i kolejno rozwałkować je na cienkie, okrągłe placki. Ułożyć jeden na drugim i przykryć ściereczką, żeby nie wyschły. Następnie smażyć po 2-3 minuty na SUCHEJ (!) patelni teflonowej i ponownie układać na stos przykrywając folią aluminiową. Podawać złożone na pół bądź zwinięte w rożki nadziewając apetycznym farszem.

1 tortilla z farszem to ok. 150 kcal, węglowodany 25g, białko: 5g, tłuszcz: 3g
Aby odjąć tortillom kalorii, zamiast w placki z ciasta, farsz można zawinąć w duże liście sałaty lodowej. Pychotka!

You may also like

3 komentarze

Kinga Łucja 6 września, 2014 - 6:40 pm

Ciekawy post 😉

Pozdrawiam
__________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com

Odpowiedz
weronka93cs 9 września, 2014 - 7:14 pm

ostatnio robiłam swoją wersję- placki niestety kupne, ale wnętrze na wypasie 😀 pierś z kurczka, kuklurydza, fasola, pomidor, czosnek, cebula, ogórek 😀 mniam!

Odpowiedz
MP-MEDICAL 10 września, 2014 - 12:53 pm

Nie dość, że wygląda pysznie i smakowicie to do tego jest niskokaloryczne. Ekstra!

Odpowiedz

Zostaw komentarz