KOTLETY MIELONE w SZATCE ze SZPINAKU przygotowane na PARZE

by dietolog

Kotlety mielone kojarzą mi się z wieprzowym mięsem ulepionym w kulki, które następnie obtoczono w bułkę tartą i usmażono w głębokim oleju. Ciężkie, niezbyt zdrowe, często ociekające tłuszczem, jednak występujące w naszej tradycyjnej kuchni. Jako, że samo mięso mielone lubię, ale niekoniecznie w tradycyjnej smażonej formie – postanowiłam mielone po raz kolejny odmienić. Piszę „po raz kolejny”, bo już się z nimi nie raz mierzyłam – były już mielone pieczone w piekarniku z warzywami i fetą, ale także kotlety z serem lazur, a teraz przyszedł czas na mielone parowane. Mięso przygotowałam w sposób bardzo podobny jak na tradycyjne mielone, jednak zamiast bułki tartej użyłam mielonego siemienia lnianego. Początkowo plan był tylko na parowane kuleczki, ale w lodówce leżał szpinak, który w ostatniej chwili postanowiłam użyć. Czasem z takich przypadkowych pomysłów wychodzi coś pysznego i efektownego. Kuleczki bez szpinaku też wychodzą smaczne, jednak zobaczcie jak ładnie wygląda ten szpinakowy zielony płaszczyk.

KOTLETY MIELONE w SZATCE ze SZPINAKU przygotowane na PARZE

Składniki na 4 porcje:

300g mięsa mielonego indyczego
30g mielonego siemienia lnianego (tyle, żeby „zagęścić” masę mięsną)
1 jajko
1 szalotka z zieleniną
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, bazylia, łyżka oleju bazyliowego (może być oliwa z oliwek, ja użyłam aromatyzowanego oleju rzepakowego)
1/2 kulki mozzarelli (ok.65g)
200g świeżego szpinaku (w dużych liściach)

Szalotkę pokroić drobno i przesmażyć na łyżce oleju bazyliowego z przeciśniętym przez
praskę czosnkiem. Mięso Wymieszać dokładnie z jajkiem, mielonym siemieniem, przesmażoną szalotką z czosnkiem i przyprawami. Z masy mięsnej kształtować kulki, do środka wciskając kawałek sera mozzarella.

Szpinak zblanszować 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą. Kulki mięsne owijać w zblanszowane liście szpinaku i kłaść na sitko parowara. Parować około 15 minut. Podawać gorące.

1 porcja to ok. 205kcal, węglowodany: 0,5g, białko: 18g, tłuszcz: 14g

Co podać do takich kotletów? Im prościej tym lepiej. Jako dodatki polecam kaszę pęczak (30g) także gotowaną na parze i surówkę z tartej marchewki i jabłka (120g). Całość dania będzie liczyła jedynie ok. 320kcal.

SMACZNEGO!

 

 

You may also like

2 komentarze

gyros Sałatka 18 października, 2014 - 9:00 pm

Są po prostu idealne! 😉

Odpowiedz
Adwokat Śrem 13 listopada, 2014 - 9:01 am

Mam pytanie. Czy prawdą jest, że szpinak przyśpiesza powstawanie kamieni nerkowych?

Odpowiedz

Zostaw komentarz