Wybaczcie mi małe spóźnienie, ale nie spodziewałam się takiej ilości zgłoszeń. Przepisy ciekawe, oryginalne, smaczne i zdrowe. Miałam wielki dylemat kogo nagrodzić, bo niestety nagrody są ściśle określone ilościowo i nie mogłam wybrać większej ilości osób. Zgodnie z regulaminem wygrywa 5 osób:

Nagrodę główną otrzymuje Marta J. za przepis na Ciasto Marchewkowe w wersji bez glutenu. Świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie do pracy.

6jaj
szklanka mielonych orzechów laskowych lub migdałów
5 średnich marchwi
łyżka siemienia lnianego
łyżka lnu mielonego
pół szklanki mąki z tapioki (manioka) można zastąpić ziemniaczaną
pół szklanki worek kokosowych
łyżeczka proszku do pieczenia bio
pół szklanki ksylitolu lub stewii
pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzenne do piernika
Duża blacha.
marchew trzemy na dużych oczkach
Ubijamy białka
żółtka ucierasz z ksylitolem i po trochu,miksujemy dodając suche składniki.
Na końcu mieszamy z pianą z białek i wstawiamy na 6 minut do 180’C
🙂 Można podawać posypane orzeszkami lub z lukrem, ale ja najbardziej lubię z figowym powidlami!
Druga nagroda wędruje do Agaty G. za inspirujące Truskawkowe Risotto.
  • ryż do risotto ok. 3 garści
  • 1 l bulionu warzywnego
  • garść świeżych truskawek
  • ser parmigiano regano
  • masło klarowane
  • ocet balsamiczny
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka wina białego, najlepiej Chianti.
  • migdały do posypania
Wykonanie:
Na
maśle klarowanym podsmażamy truskawki z cebulą pokrojoną w kostkę. Gdy
zmiękną dodajemy ryż, podsmażamy chwilę aż ryż stanie się przejrzysty i
zalewamy bulionem oraz winem. Zagotowujemy do wyparowania alkoholu, a
następnie na małym ogniu gotujemy do zmięknięcia ryżu. Wykładamy,
posypujemy dużą ilością parmezanu oraz migdałami.
Trzy kolejne nagrody otrzymują:
Justyna W. za przepis na bajaderki z… buraka
150 g buraka pieczonego, startego na tarce /ja użyłam
domowego ze słoika/
5 daktyli moczonych we wrzątku
1 łyżka masła orzechowego
1 kopiasta łyżka płatków owsianych błyskawicznych
1 kopiasta łyżka lnu mielonego
1 kopiasta łyżka mieszanki otrębowej
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka jagód goji
1 łyżeczka nasion chia
aromat rumowy
szczypta soli
płatki suszone nagietka
3 łyżki suszonego buraka /płatki/
Namoczone daktyle bardzo drobno siekam. Łączę z burakiem,
masłem orzechowym, płatkami owsianymi, otrębami i lnem. Mieszam dokładnie.
Dodaję orzechy, goji i chia. Solę i aromatyzuję rumem. Mieszam dokładnie i formuję
3 duże kule.
Wstawiam do lodówki na około 30 minut.
Płatki buraczane ucieram w moździerzu na drobny pył. Dodaję
nagietka.
Kule buraczane wyjmuję z lodówki i obtaczam dokładnie w pyle buraczanym.
Chłodzę w lodówce jeszcze około 15 minut. I pałaszuję.
Dorota K. za przepis na Gofry z płatkami owsianymi:
   płatki owsiane ( pół szklanki )
   jajko
   mąka ( 3/4 szklanki )
   mleko ( 3/4 szklanki )
   cynamon ( płaska łyżeczka )
Sposób przygotowania :
Do naczynia wsypać mąkę, cynamon, dodać jajko i wlać mleko następnie wszystko razem zmiksować.
Do zmiksowanej masy wsypać płatki owsiane i wszystko równomiernie wymieszać .
Taka
masa jest gotowa do wylania na rozgrzaną gofrownicę (którą uprzednio
smarujemy delikatnie olejem, aby gofry nie przywarły) .
Należy je opiekać około 10 min, ewentualnie do zarumienienia się 🙂
Można je podawać np: z konfiturą , jednakże to zostawiam waszej fantazji 🙂
Marcin P. za przepis na Łososia w Szuwarach:

500g fileta z łososia
1 pęczek kopru
sok z 1/2 cytryny
pieprz cytrynowy
350g zielonego mrożonego groszku
1 duży ogórek zielony
1 opakowanie mix sałat z roszponką

Sos:
150ml śmietany 12%
4 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki miodu
świeżo zmielony pieprz
sól

Wykonanie:
1.      Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę,
następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i
pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią
aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 25 minut.
2.      Sos: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i wstawić do lodówki.
3.      Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4.      Zielonego ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.
5.      Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć łososia  i całość polać sosem.

Zwycięzcom zabawy gratuluję, wszystkim uczestnikom dziękuję i zapraszam do zaglądania (za rok znów będą urodziny), a zabawy z nagrodami pewnie szybciej. Z wybranymi osobami skontaktuję się mailowo.