Konkurs makaronowy z Barillą

by dietolog

Kuchnia włoska słynie z ilości kształtów makaronów, jednak ta mnogość ma swoje uzasadnienie. Choć wszystkie makarony sporządzone są z tego samego rodzaju ciasta, to każdy z nich pasuje do innego sosu. W Polsce także już możemy zakupić produkty rodem z Włoch i tu mogę z czystym sumieniem polecić firmę Barilla, która w swoim asortymencie ma ponad 20 różnych makaronów. Z marką spotkałam się już dawno temu, kiedy odkryłam, że w ich ofercie jest makaron bucatini. Ten makaron nadaje się idealnie do zapiekanego tortu makaronowego, takiego jak Wam kiedyś już prezentowałam (Makaronowy Tort Bucatini).

Wspólnie z marką Barilla chciałabym Was zaprosić na konkurs.

Zadanie polega na podzieleniu się w komentarzu pod tym postem przepisem na ulubiony sos do makaronu. Na Wasze komentarze czekam do 30 sierpnia (niedzieli) włącznie, a wyniki ogłoszę kolejnego dnia tj. 31 sierpnia. Nie zapomnijcie o podaniu swojego adresu mailowego w komentarzu – Laureatów poproszę o podanie danych adresowych, które następnie przekażę do sponsora nagród, celem ich przesłania.
Nagrody to: 3 x zestaw 4 makaronów i 2 sosów Barilla

 

 Wracając do makaronów…

Jest taka zasada, że im  makaron jest cieńszy, tym sos z którym należy go podać powinien mieć lżejszą, bardziej płynną konsystencję.  Kolejna zasada, o której muszą pamiętać szczególnie miłośnicy zapiekanek, mówi, że do pieca najlepiej nadają się makarony grubsze i większe.  Pamiętajcie także, że na rodzajach pasty  posiadających dużo ,,próżni” utrzyma się więcej sosu, a makaron żłobkowany łączy się z sosem znacznie łatwiej niż ten gładki. Aby makaron przesiąkł smakiem sosu, możecie odcedzić go dwie minuty przed końcem czasu gotowania i podgrzewać trzy minuty w naczyniu z sosem, cały czas mieszając. Nawet jeśli już wiecie z jakim sosem połączyć kultowe motylki, czyli słynne farfalle, zobaczcie jak robi to Stefano Terrazzino: https://www.youtube.com/watch?v=HPBAuT5Zaak

Pozwolę sobie jeszcze skorzystać z archiwum Barilla Polska i przedstawić Wam ich propozycję na farfalle. Mi ten przepis się podoba i na pewno go wkrótce przyrządzę:

 

FARFALLE W POMIDORACH Z SEREM RICOTTA
W KREMIE Z ORZECHÓW

Składniki na 4 duże porcje:
·
Makaron Farfalle Barilla 400 g
·
Pomidorki koktajlowe 300 g
·
Świeży ser ricotta 80 g
·
Migdały 30 g
·
Orzechy pinii 30 g
·
Pistacje 30 g
·
Śmietana 25 ml
·
Bazylia 1 pęczek
·
Pół cebuli
·
Oliwa z oliwek Extra vergine 4 łyżki
·
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Zagotuj wodę na makaron, przynajmniej 1 litr na 100 ml. Pamiętaj, żeby posolić wodę dopiero gdy zacznie wrzeć.Pokrój pomidorki w kostkę i razem z drobno pokrojoną cebulą zacznij podsmażać je na zimnej oliwie. Zmiksuj pistacje, migdały i orzechy pinii ze śmietaną. Odcedź makaron i dodaj na patelnię do sosu. Dodaj świeżą bazylię.   Spód talerza wyściel cienką warstwą kremu z orzechów i nałóż makaron. Na wierzchu połóż kawałki świeżego sera ricotta.

Szybciutko policzyłam kaloryczność takiego posiłku i niestety nie jest to przepis typu „jedz i chudnij”: 1 porcja to ok. 630 kcal, węglowodany: 80g, białko: 18g, tłuszcz: 26g.

SMACZNEGO!

A jaki będzie Wasz przepis? Jestem bardzo ciekawa z czym jadacie kluski 🙂
I jeszcze regulamin zabawy:

§ 1.

POSTANOWIENIA OGÓLNE
  1. Organizatorem konkursu pod nazwą „Gotuj ze Stefano” zwanego dalej „Konkursem”, jest Barilla Poland Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie 02-822, przy ul. Poleczki 23.
  2. Administratorem Konkursu jest Aurora Communication Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie
  3. 04-030, przy ul. Waszyngtona 33/61, zwana dalej „Administratorem”. Wszelką korespondencję z Administratorem należy kierować na: k.miklaszewska@pegasus.pl.
  4. Konkurs trwa od dnia 21 sierpnia 2015 r. do 30 sierpnia 2015 r., przy czym czas trwania Konkursu na poszczególnym Blogu, będzie ustalany indywidualnie przez właściciela Bloga i podawany do informacji na stronie Bloga wraz z pozostałymi informacjami o Konkursie.
§ 2.

WARUNKI UCZESTNICTWA
  1. Uczestnikiem Konkursu może być każda osoba fizyczna posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych, posiadająca miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej. Uczestnicy Konkursu w dalszej części niniejszego Regulaminu zwani są „Uczestnikami”, a każdy z osobna „Uczestnikiem”.
  2. Z uczestnictwa w Konkursie wyłączeni są członkowie organów statutowych Organizatora, Administratora, pracownicy lub współpracownicy któregokolwiek z powyższych podmiotów (tj. osoby współpracujące z którymkolwiek z powyższych podmiotów na innej podstawie niż umowa o pracę).
  3. Warunkami niezbędnymi do wzięcia udziału w Konkursie przez Uczestnika są:
    1. akceptacja postanowień Regulaminu;
    2. wykonanie zadania konkursowego na zasadach określonych w Regulaminie.
§ 3.

ZASADY KONKURSU
  1. Zadaniem Uczestnika Konkursu jest umieszczenie odpowiedzi nawiązującej do zadania konkursowego w komentarzu pod postem konkursowym na Blogu.
  2. Zwycięzcami Konkursu zostaną trzej autorzy najbardziej kreatywnych prac umieszczonych na pojedynczym Blogu.
  3. Wszystkie odpowiedzi podlegają ocenie Organizatora lub osoby prowadzącej Blog i od ich decyzji zależy ostateczny wybór Zwycięzców.
  4. Zwycięzcy zostaną powiadomieni o wygraniu Konkursu do dnia 31 sierpnia 2015. Na Blogu zostanie zamieszczony post informujący o wynikach Konkursu lub właściciel bloga wyśle informację w wiadomości prywatnej. Zwycięzcy zostaną poproszeni o podanie Administratorowi w wiadomości prywatnej swoich danych osobowych celem przesłania nagrody (imię, nazwisko, adres korespondencyjny, na który przesłana ma być nagroda, numer telefonu Zwycięzcy).
  5. Zwycięzcy Konkursu obowiązani są w terminie 3 dni roboczych od dnia zamieszczenia na Stronie wiadomości, o której mowa w ust.4 niniejszego paragrafu, do przesłania Administratorowi danych, o których mowa w powyższym ust. 4.
  6. Nieprzesłanie Administratorowi danych, o których mowa w ust. 4 niniejszego paragrafu, w terminie, o którym mowa w ust. 5 niniejszego paragrafu, skutkuje utratą prawa do nagrody.
  7. Niedopuszczalne jest:
    1. naruszanie jakichkolwiek praw osób trzecich
    2. naruszanie jakiegokolwiek spośród punktów niniejszego Regulaminu;
    3. podejmowanie działań sprzecznych z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, zasadami współżycia społecznego lub naruszających prawa osób trzecich, w tym w szczególności zamieszczanie w odpowiedziach konkursowych wulgaryzmów, treści obraźliwych itp.
  1. W przypadku podejrzenia o działania niezgodne z niniejszym Regulaminem, Organizator ma prawo w każdym momencie do:
    1. natychmiastowego wykluczenia Uczestnika Konkursu poprzez usunięcie jego odpowiedzi konkursowej;
    2. pominięcia Uczestnika Konkursu w procesie rozdysponowania nagród;
  1. Uczestnikowi Konkursu przysługuje prawo do złożenia reklamacji w trybie określonym w § 6 Regulaminu.
  2. Uczestnik może wziąć udział w konkursie za pośrednictwem tylko jednego Bloga.
§ 4.

NAGRODY
  1. Organizator przewidział nagrodzenie 3 osób z każdego Bloga, które udzielą najlepszych, zdaniem Organizatora lub osoby prowadzącej Blog, odpowiedzi na zadanie konkursowe. Nagroda to zestaw losowo wybranych makaronów i sosów Barilla (4 makarony i 2 sosy) o wartości około 50 pln.
  2. Organizator zastrzega sobie prawo przyznania nagrody dodatkowej (specjalnej) w przypadku, gdy więcej prac niż zakładane spełni oczekiwania konkursowe pod względem kreatywności
    i realizacji.
  3. Zwycięzcy nie przysługuje prawo wymiany nagrody na ekwiwalent pieniężny lub zamiany na inną nagrodę rzeczową.
  4. Wysyłka nagród tylko na terenie Polski.
§ 5.

ZASADY PRZYZNAWANIA NAGRÓD I SPOSÓB WYDAWANIA NAGRÓD
  1. Nagrody zostaną przesłane przesyłką kurierską na adres podany przez Zwycięzcę stosownie do postanowień § 3 ust. 4 Regulaminu.
  2. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za niedostarczenie nagrody Zwycięzcy, który podał Administratorowi  nieprawidłowe lub niepełne dane, w sposób uniemożliwiający dostarczenie nagrody. W przypadku zmiany danych, Uczestnik Konkursu jest zobowiązany niezwłocznie poinformować Administratora o tym fakcie poprzez wysłanie wiadomości stosownie do postanowień § 3 ust. 4 Regulaminu.
  3. W przypadku nieodebrania nagrody przez Zwycięzcę, skutkującego zwrotem Organizatorowi przesyłki zawierającej nagrodę, Zwycięzca traci prawo do nagrody. W takim wypadku nagroda pozostaje własnością Organizatora.
  4. Niedozwolone jest przenoszenie praw do nagrody na jakąkolwiek osobę trzecią.
§ 6.
REKLAMACJE
  1. Każdy Uczestnik Konkursu może złożyć u Organizatora reklamację w związku z Konkursem.
  2. Reklamację należy złożyć w formie e-maila na adres Administratora z podaniem zwrotnego adresu e-mail, na który zostanie przesłana odpowiedź.
  3. Reklamację rozpatruje Komisja Reklamacyjna w składzie trzech osób wskazanych przez Organizatora.
  4. Reklamacje należy składać przez cały czas trwania Konkursu oraz przez okres 3 dni od dnia zakończenia Konkursu.
  5. Komisja Reklamacyjna rozpatruje reklamację w ciągu 7 dni roboczych od daty jej otrzymania. O rozpatrzeniu reklamacji Administrator poinformuje Uczestnika Konkursu, niezwłocznie po jej rozpatrzeniu. Decyzja Komisji Reklamacyjnej jest ostateczna i wiążąca.
  6. Reklamacje spóźnione lub niezgodne ze wskazaniami Regulaminu nie będą rozpatrywane.
§ 7.

POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE DANYCH OSOBOWYCH

 

  1. Administratorem danych osobowych udostępnianych przez Uczestników w związku z udziałem w Konkursie jest Organizator.
  2. Dane osobowe udostępnione przez Uczestników przetwarzane są przez Organizatora w celu, wydania nagród oraz na potrzeby postępowania reklamacyjnego, na co Uczestnik podając Organizatorowi dane osobowe wyraża zgodę.
  3. Podanie danych osobowych przez Uczestnika jest dobrowolne, jednakże ich niepodanie uniemożliwia wzięcie udziału w Konkursie przez Uczestnika, w tym uzyskanie prawa do nagrody.
  4. Uczestnikowi przysługuje prawo dostępu do dotyczących go danych osobowych i ich poprawiania.
  5. Uczestnik podając dane osobowe na potrzeby Konkursu oświadcza, iż dane te stanowią jego danego osobowe i są zgodne ze stanem faktycznym.
§ 8.
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
  1. Wzięcie udziału w Konkursie oznacza zaakceptowanie postanowień niniejszego Regulaminu.
  2. Od Organizatora nie są zależne: funkcjonowanie sieci Internet, funkcjonowanie Serwisu Facebook, konfiguracja urządzeń przez Uczestnika Konkursu oraz ustawienia działania sieci Internet wynikające z usług świadczonych przez dostawcę sieci Internet.
  3. Treść Regulaminu jest dostępna w siedzibie Organizatora oraz na stronach Blogów współpracujących przy organizacji Konkursu.  Konkurs nie jest grą losową, ani zakładem wzajemnym w rozumieniu ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych (Dz. U. Nr 201, poz. 1540 z późn. zm.), a dla jego organizacji nie jest konieczne uzyskanie jakiegokolwiek zezwolenia.
  4. Uczestnikom nie przysługuje jakiekolwiek wynagrodzenie z tytułu uczestnictwa w Konkursie.
  5. Tytuły poszczególnych paragrafów Regulaminu mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą wpływać na interpretację postanowień niniejszego Regulaminu.
  6. W sprawach nieuregulowanych w Regulaminie zastosowanie mają postanowienia powszechnie obowiązujących przepisów prawa.

You may also like

55 komentarzy

Ewelina P 21 sierpnia, 2015 - 4:52 pm

Spaghetti z bazyliowym pesto i krewetkami

Fajna propozycja na przygotowanie smacznej, pożywnej i niezwykle zjawiskowo wyglądającej wersji spaghetti. Połączenie makaronu z zielonym pesto oraz krewetkami tworzy jednolitą całość, która obłędnie smakuje.

Składniki na pesto-sos:

1 doniczka świeżej bazylii

8 łyżek oliwy

70g orzechów nerkowca

30g migdałów

30g nasion słonecznika

2 ząbki czosnku

sok i otarta skórka z 1 limonki

3 łyżki startego parmezanu

sól

pieprz

Dodatkowo:

300g krewetek koktajlowych

2 ząbki czosnku

3 łyżki masła

250g makaronu spaghetti

garść orzechów nerkowca

Wykonanie:

1. Pesto: Wszystkie wymienione składniki przełożyć do Bendera. Zmiksować
do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Doprawić do smaku solą
i pieprzem.

2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

3. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, smażyć około
1 minuty. Po tym czasie dodać krewetki i całość smażyć maksymalnie
3 minuty.

4. Makaron podawać z pesto i krewetkami.

5. Całość posypać orzechami nerkowca.

Odpowiedz
Wioleta g-a 21 sierpnia, 2015 - 7:57 pm

Pełnoziarniste spaghetti z sosem cukiniowo pomidorowym z pistacjami

Potrzebujemy:
1 paczka pełnoziarnistego spaghetti
1,5 małej cukinii bez skóry
1 cebula
1 ząbek czosnku
6 suszonych pomidorów w oleju
1 łyżka oleju kokosowego
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu, majeranku, gorczycy, bazylii, suszonej kolendry, kurkumy, suszonego tymianku
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy i szklimy na oleju kokosowym.
Obraną cukinię kroimy w plastry i dodajemy do cebuli i czosnku.
Następnie kroimy w paski suszone pomidory i również wrzucamy je na patelnię. Całość doprawiamy i dusimy około 15 minut.
Na koniec przelewamy do wysokiego naczynia i traktujemy blenderem na gładki sos.
Gotujemy makaron wg wskazówek producenta, a w międzyczasie siekamy około 15 pistacji na mniejsze kawałki.
viola.huk@gmail.com
Do ugotowanego makaronu dodajemy sos i mieszamy. Szybko przekładamy na talerze, aby makaron nam się nie zdążył przegotować i posypujemy pysznymi pokruszonymi pistacjami.

Odpowiedz
Wioleta g-a 21 sierpnia, 2015 - 7:58 pm

Ale mi się mail wdarł w treść 😀

Odpowiedz
Wioleta g-a 21 sierpnia, 2015 - 7:58 pm

Ale mi się mail wdarł w treść 😀

Odpowiedz
Wioleta g-a 21 sierpnia, 2015 - 7:58 pm

Pełnoziarniste spaghetti z sosem cukiniowo pomidorowym z pistacjami

Potrzebujemy:
1 paczka pełnoziarnistego spaghetti
1,5 małej cukinii bez skóry
1 cebula
1 ząbek czosnku
6 suszonych pomidorów w oleju
1 łyżka oleju kokosowego
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu, majeranku, gorczycy, bazylii, suszonej kolendry, kurkumy, suszonego tymianku
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy i szklimy na oleju kokosowym.
Obraną cukinię kroimy w plastry i dodajemy do cebuli i czosnku.
Następnie kroimy w paski suszone pomidory i również wrzucamy je na patelnię. Całość doprawiamy i dusimy około 15 minut.
Na koniec przelewamy do wysokiego naczynia i traktujemy blenderem na gładki sos.
Gotujemy makaron wg wskazówek producenta, a w międzyczasie siekamy około 15 pistacji na mniejsze kawałki.
viola.huk@gmail.com
Do ugotowanego makaronu dodajemy sos i mieszamy. Szybko przekładamy na talerze, aby makaron nam się nie zdążył przegotować i posypujemy pysznymi pokruszonymi pistacjami.

Odpowiedz
Wioleta g-a 21 sierpnia, 2015 - 7:58 pm

Pełnoziarniste spaghetti z sosem cukiniowo pomidorowym z pistacjami

Potrzebujemy:
1 paczka pełnoziarnistego spaghetti
1,5 małej cukinii bez skóry
1 cebula
1 ząbek czosnku
6 suszonych pomidorów w oleju
1 łyżka oleju kokosowego
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu, majeranku, gorczycy, bazylii, suszonej kolendry, kurkumy, suszonego tymianku
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy i szklimy na oleju kokosowym.
Obraną cukinię kroimy w plastry i dodajemy do cebuli i czosnku.
Następnie kroimy w paski suszone pomidory i również wrzucamy je na patelnię. Całość doprawiamy i dusimy około 15 minut.
Na koniec przelewamy do wysokiego naczynia i traktujemy blenderem na gładki sos.
Gotujemy makaron wg wskazówek producenta, a w międzyczasie siekamy około 15 pistacji na mniejsze kawałki.
viola.huk@gmail.com
Do ugotowanego makaronu dodajemy sos i mieszamy. Szybko przekładamy na talerze, aby makaron nam się nie zdążył przegotować i posypujemy pysznymi pokruszonymi pistacjami.

Odpowiedz
ALICJA MAŚLARZ 23 sierpnia, 2015 - 8:15 am

SPAGHETTI Z SOSEM Z DYNI PIŻMOWEJ SŁODKIM GROSZKIEM ORAZ ORZESZKAMI SOSNOWYMi

porcja na 4 osoby

Składniki:

Ciasto (proporcje na prawie 1,5 kg makaronu

1 kg mąki pszennej
1/2 kg semoliny
4 jaja
10 żółtek
50 ml oliwy z oliwek
20 g słodkiego groszku
sól

Sos:

200g upieczonej dyni (około 250 g surowej dyni ze skórką)
100 ml śmietany 36%
50 g orzeszków pinii (sosnowych)
1 ząbek czoisnku
sól
pieprz

kolendra do posypania, 50g mleka kokosowego

Ciasto: wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj, aż powstanie jednolite ciasto. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i odstaw na chwilę, aby przeschły. Następnie zwiń je w rulony i pokrój w cienkie paski, aby powstało spaghetti.

Sos: umytą dynię pokrój na cząstki o wielkości około 10 cm, wydrąż pestki, ponacinaj miąższ, przełóż na blachę do pieczenia i skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st.C i piecz 35 minut. Następnie wystudź i pokrój ją w drobną kostkę. Na patelnię wlej śmietankę, zagotuj i zredukuj ją do połowy objętości. Dodaj pokrojoną dynię, pokrojony w cienkie plasterki czosnek i uprażone orzeszki. Dopraw solą , pieprzem i wymieszaj.

makaron gotuj 1-2 minuty w dużej ilości wrzącej wody. Następnie odcedź, dodaj do sosu i wymieszaj. Wierzch posyp zielonym groszkiem i posiekanymi listkami kolendry, a mleczko kokosowe dodaj do smaku.

Odpowiedz
Dagmara W 23 sierpnia, 2015 - 8:54 am

Kurczak w kremowym sosie paprykowym z makaronem

Składniki:

400 g piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
1 papryka czerwona
300 g pieczarek
2 serki topione śmietankowe (każdy po 100g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 szklanki mleka
bazylia
sól, pieprz
olej do smażenia
dowolny makaron np. kokardki, świderki, rurki

Sposób przygotowania:

1. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i odstawiamy na 30 min do lodówki. Cebulę siekamy w drobną kostkę, paprykę także kroimy w kostkę, pieczarki natomiast kroimy w półplasterki. Pierś kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebule i czosnek i razem chwilę smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy paprykę i serki topione. Wszystko razem mieszamy do rozpuszczenia się serków. Na koniec wlewamy mleko, dodajemy paprykę słodką i odrobinę bazylii i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i chwilę razem dusimy do zgęstnienia sosu. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i polewamy sosem. Smacznego 🙂

Pozdrawiam
dagmara.wasinska@interia.pl

Odpowiedz
Anonimowy 24 sierpnia, 2015 - 4:04 am

Sos orzechowy do makaronu

200 g obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku (lub 2 małe)
szczypta soli i pieprzu
starty świeży parmezan (około 1/3 szklanki)
2-3 łyżki greckiego jogurtu (ponoć tam gdzie narodził się ten sos używa się gęstego jogurtu dla dodania kremowej konsystencji, bardzo podobnego do dostępnego u nas jogurtu greckiego)
2-3 łyżki oliwy extra vergine

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej oliwy i jogurtu. Sos powinien mieć dosyć gęstą konsystencję. Jak wspomniałam powyżej, przed wymieszaniem go z makaronem dodajemy do niego parę łyżek wody z gotowanego makaronu i mieszamy.
Przed podaniem posypujemy makaron po wierzchu świeżo startym parmezanem!

pozdrawiam
franulka5@gazeta.pl

Odpowiedz
Monika Rogowska 24 sierpnia, 2015 - 7:23 am

Makaron z łososiem i sosem śmietanowo-koperkowym – przepis:

250 g ulubionego makaronu
400 g filetu z łososia (bez skóry)
300-350 ml śmietany 12%
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
pęczek koperku
sól, pieprz
ser do posypania

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Podsmażamy przez 3-4 minuty. Dodajemy drobno pokrojonego łososia i smażymy przez kolejne 4-5 minut. Na sam koniec dodajemy śmietanę, pieprz, sól, i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy po czym dusimy przez 3-4 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odlany makaron łączymy z sosem, rozkładamy na talerze. Danie ozdabiamy odrobiną koperku i startym serem.

Odpowiedz
magi18 24 sierpnia, 2015 - 7:29 am

850 g fileta z kurczaka kroimy w paski i smażymy przez około 5 minut. Winogrona (garść) kroimy na pół i dodajemy do mięsa. Przygotowujemy teraz sos napoli. Pomidory dokładnie miksujemy, a potrzebujemy np. kartonik krojonych pomidorów. Wyrzucamy je na patelnię do mięsa i winogron. Dodajemy następnie wyciśnięty czosnek i przyprawy, także sól i cukier do smaku. Smażymy, mieszając. Kiedy sos zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

Taki sos mieszamy z makaronem i posypujemy z mielonym chilii. 🙂

E-mail: magda-17_17@.2pl

Odpowiedz
Anonimowy 24 sierpnia, 2015 - 8:21 am

Mój ulubiony sos do makaronu to kremowy, serowy… ale nie taki mdły jak można by było pomyśleć! 🙂

Składniki:
-opakowanie kremowego serka jak np. do kanapek
-2 łyżki masła
-szczypta soli
-2 łyżki natki pietruszki
-1/2 szklanki startego sera typu parmigiano reggiano
-ząbek czosnku
-1 średnia papryczka chili
-garść orzeszków pini
-garść migdałów

Ulubiony makaron ugotować. 🙂 W rondelku na małym ogniu łączymy ze sobą kremowy serek, masło i sól. Cały czas mieszać! Natkę pietruszki, chili i czosnek bardzo drobno siekamy, a migdały i orzeszki pini blendujemy. Gdy serek i masło będą juz ze sobą połączone dodajemy chili, pietruszkę i czosnek. Mieszamy. Dodajemy zmieloną masę migdałowo orzeszkową. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia i łączymy z ulubionym makaronem. Na koniec posypać startym serem i gotowe! Szybkie, łatwe do zapamiętania i nie potrzeba wyszukanych składników:)

skye@onet.eu

Odpowiedz
Brilliant 24 sierpnia, 2015 - 8:43 am

Powodzenia dla biorących udział. Bardzo przyjemnie czyta się te Wasze wszystkie pyszne przepisy:-)

Odpowiedz
Ania - Kto ugości moich gości? 24 sierpnia, 2015 - 9:22 am

Makaron z czosnkowymi klopsikami oraz warzywami z masłem orzechowym

SKŁADNIKI:
Sos warzywny:
2 małe cukinie
4 marchewki
1 cebula
1 mały por
20 dag pieczarek
garść fasolki szparagowej
12 pomidorków koktajlowych
Esencja Knorr do duszonych warzyw (lub 1 szkl bulionu)
2 łyżki masła orzechowego
kilka łyżek oleju do smażenia
Czosnkowe mini klopsiki:
50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki)
miąższ z 2 kromek chleba
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki + trochę do obtaczania
1 łyżeczka soli
pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek
olej do smażenia
1/2 szkl bulionu
Dodatkowo:
1 op. makaronu farfalle (kokardki)

1. Makaron ugotować jak zwykle.
2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając ok 15-20 minut (aż będą prawie miękkie).
3. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać je od razu w mące (najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami). Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Gdy się zrumienią podlać je bulionem i dusić jeszcze chwilę pod przykryciem (dzięki temu nie będą suche, a dodatkowo zbierzemy z patelni wszystkie "smaczki" ze smażenia klopsików).
4. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki i dodać do warzyw. Esencję do duszonych warzyw Knorr rozpuścić w 1 szkl wrzątku, wymieszać z masłem orzechowym i również wlać do warzyw. Dodać klopsiki (razem z "sosem"), wszystko wymieszać i poddusić jeszcze chwilę aż warzywa będą miękkie i wszystkie smaki się połączą. W razie potrzeby dosolić do smaku.
5. Na talerz wyłożyć jeszcze gorący makaron i nałożyć na niego porcję sosu lub po prostu wymieszać ugotowany makaron z sosem.

Odpowiedz
Alex Mikolajska 24 sierpnia, 2015 - 10:35 am

moja propozycja … nie tylko na święta 🙂

penne pachnące świętami z nutą pomarańczy

przepis na dwie-trzy porcje.

250 gram makaronu penne
pulpety
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki tłustej śmietany
sok z jednego pomarańcza
skórka starta z jednego pomarańcza
2 łyżeczki posiekanego kopru
2 łyżeczki świeżego tymianku – ewentualnie suszonego
cukier ,sól i pieprz do smaku
PULPETY

100 gram mielonej wołowiny
100 gram mielonej wieprzowiny
50 gram mielonego wędzonego boczku
4 łyżki mąki pszennej- do obtoczenia pulpetów
1 jajko
1 cebula
sól ,pieprz do smaku
oliwa – do obsmażenia pulpetów

Do mięsa dodać startą cebulę , jajko , sól i pieprz i wyrobić jednolita masę . Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i obsmażać z każdej strony na oliwie aż zbrązowieją.

SOS

Do usmażonych pulpecików dodajemy cebule pokrojoną w drobna kostkę , gdy się zrumieni na złoty kolor dodajemy pomidory i dusimy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając . Na koniec dodajemy zioła , przyprawy , śmietanę oraz sok i startą skórkę z pomarańczy.Chwile dusimy i dodajemy ugotowany al dente makaron penne.

Smacznego 🙂

Odpowiedz
Alex Mikolajska 24 sierpnia, 2015 - 10:36 am Odpowiedz
Alex Mikolajska 24 sierpnia, 2015 - 10:37 am

druga propozycja to makaron z wołowiną 🙂

SMAŻONA WOŁOWINA Z CASARECCE

4 porcje

250 gram wolowiny – najlepiej polędwicy
250 gram makaron Casarecce
2 marchewki
1 por
20 gram słodkiego groszku
2 cebule
6 średnich pieczarek
pół głowki czosnku
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki sosu sweet chillie
1/2 łyżeczki przyprawy SHOARMA
1 łyżeczka czosnek niedźwiedzi
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki soku jablkowego zamiast wina
2 łyżki oleju

Makaron ugotować al dente .
Na patelni rozgrzać olej i na bardzo gorący wrzucamy pokrojoną w paski wołowinę … smażymy około 6 minut , następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę – smażymy na złoty kolor , nastepnie dodajemy pokrojone pieczarki , groszek , czosnek oraz imbir … dusimy około 5 minut , nastepnie dodajemy makaron, sok oraz przyprawy. Dusimy nastepne 5 minut .

Smacznego 🙂

Odpowiedz
Alex Mikolajska 24 sierpnia, 2015 - 10:40 am Odpowiedz
Alex Mikolajska 24 sierpnia, 2015 - 10:38 am

spaghetti w stylu meksykańskim

przepis na cztery-pięć porcji .

500 gram makaronu spaghetti
pulpety
sos meksykański
PULPETY

100 gram mielonej wołowiny
100 gram mielonej wieprzowiny
50 gram mielonego wędzonego boczku
4 łyżki mąki pszennej- do obtoczenia pulpetów
1 jajko
1 cebula
sól ,pieprz do smaku
oliwa – do obsmażenia pulpetów

Do mięsa dodać startą cebulę , jajko , sól i pieprz i wyrobić jednolita masę . Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i obsmażać z każdej strony na oliwie aż zbrązowieją.

SOS MEKSYKAŃSKI

2 puszki krojonych pomidorów
200 gram ugotowanej małej czerwonej fasoli – może być z puszki
200 gram ugotowanej kukurydzy – może być z puszki
4 cebule – pokrojone w kostkę
1 główka posiekanego drobno czosnku
2 ostre chili – tu w zależności jaką ostrość lubicie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól , pieprz i cukier do smaku
2 gałązki rozmarynu – może być suszony to wtedy około jednej łyżeczki
2 łyżki oliwy

Cebulę szklimy na oliwie ,następnie dodajemy wcześniej przygotowane pulpety , drobno posiekane chilli oraz czosnek – chwile smażymy oby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki ,następnie dodajemy pomidory i dusimy około 15 minut pod przykryciem , na koniec dodajemy koncentrat , zioła , czosnek , przyprawy i oczywiście fasolę i kukurydzę i dusimy razem około 5 minut . Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
Smacznego 🙂

Odpowiedz
Alex Mikolajska 24 sierpnia, 2015 - 10:40 am Odpowiedz
Beata Biegała 24 sierpnia, 2015 - 10:49 am

Mój przepis:
1 mała cukinia,
Kilka szt. pieczarek,
Natka pietruszki,
Olej kokosowy
Cebula – duża
Cytryna, sól, pieprz,
Kilka łyżek kwaśnej śmietany
Łyżka pestek dyni i słonecznika

Makaron grube wstążki

Na łyżce oleju kokosowego podsmażam cebulę. Gdy ładnie się zeszkli dodaję pieczarki – kroję w zależności od nastroju – raz drobno, raz grubiej 🙂 Gdy już pieczarki się podsmażą dodaję cukinię – jeśli jest mała i młoda to jej nie obieram ze skórki, przekrawam tylko na pół i kroję na pół-talarki. Teraz smażę już bardzo krótko, żeby nie zrobiła się z niej ciapa 🙂 Dodaję sól, pieprz, cytrynę i opcjonalnie magi do zup. Wyłączam gaz i dodaję kilka łyżek śmietany. Mieszam i właściwie gotowe. Na patelni podprażam nasiona, natkę pietruszki kroję na drobno. Makaron koniecznie al dente mieszam z sosem, nakładam na talerz i posypuję nasionami i natką. Smacznego!

beatabieg@gazeta.pl

Odpowiedz
Anonimowy 24 sierpnia, 2015 - 12:21 pm

Spaghetti z sosem z ciecierzycy i z borowikami

Składniki:
1/4 filiżanki suszonych borowików,
1 filiżanki wrzącej wody,
1 średniej cebuli,
2 łodyg selera,
1 średniej marchwi,
3 ząbków czosnku,
80-90 g boczku, pokrojonego na kawałki,
4 łyżek oliwy z oliwek + odrobiny do skroplenia,
3 filiżanek ugotowanej ciecierzycy,
3 łyżeczek suszonej bazylii,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
1/4-1/2 łyżeczki pokruszonych płatków papryki,
ok. 750 g pomidorów śliwkowych,
1 filiżanki białego, wytrawnego wina,
1/2 filiżanki śmietany,
garści świeżej bazylii,
soli i pieprzu,
odrobiny sera parmezan,
450 g makaronu.

Wszystkie warzywa powinny być umyte i posiekane. Makaron ugotuj al dente.

Przygotowanie:

Zalej borowiki filiżanką gorącej wody i pozostaw na ok. 30 minut. W międzyczasie umieść cebulę, seler, marchew, czosnek i boczek w misce robota kuchennego i zmiksuj,nie całkiem gładko. Podgrzej 4 łyżki oliwy i dodaj ciecierzycę. Smaż przez kilka minut na średnim ogniu, upewniając się jednak, że ciecierzyca pokryta jest oliwą. Następnie dodaj do niej mieszankę warzywną i podsmażaj jeszcze przez chwilę, dopóki warzywa nie zmiękną. Dodaj bazylię, oregano i płatki papryki.

Posiekaj drobno borowiki i dodaj do warzyw. Odcedź i zachowaj płyn. Rozgnieć pomidory i dodaj do patelni wraz z winem i płynem z borowików. Duś przez ok. godzinę pod częściowym przykryciem. Od czasu do czasu zamieszaj. Po godzinie, za pomocą blendera delikatnie zmiksuj ciecierzycę. Dodaj śmietanę i, w miarę potrzeby, sól i pieprz. Dodaj liście bazylii. Nałóż na makaron posypany startym parmezanem i polany odrobiną oliwy z oliwek.

SMACZNEGO
belibi@gazeta.pl

Odpowiedz
Anonimowy 24 sierpnia, 2015 - 12:44 pm

A dla mnie najlepszym sosem ostatnio jest mój własny wynalazek czyli – odchudzona carbonara 🙂 Oczywiście podana ze spagetti – ja najbardziej lubię pełnoziarniste 🙂
A więc jak zrobić pyszny biały sos bez tony beszamelu? Ano małego białego kalafiora dzielimy na różyczki, i dusimy na patelni pod przykryciem z dodatkiem mleka (w zależności od tego jak gęsty sos lubimy, dodajemy mniej lub więcej lepiej dodać mniej – potem można dolać, ja daję ok 1/3 szklaki) Solimy, dodajemy biały pieprz i gałkę muszkatołową. Kiedy kalafior będzie już miękki blendujemy go na gładki sos. Na drugiej patelni bez tłuszczu grillujemy szynkę prosciutto – będzie to nasz chrupiący akcent. Makaron łączymy z sosem, na wierch dajemy grillowana szynkę i jeszcze parę wiórków parmezanu. Lekko i pysznie 🙂
Ola K skalska.ola@wp.pl

Odpowiedz
czorcica 24 sierpnia, 2015 - 2:40 pm

MAKARON PESTO Z KREWETKAMI
składniki:
-krewetki
-czosnek
-cytryna
-natka pietruszki
-basil pesto
-rokula
-pomidorki koktajlowe
-parmezan
-makaron

Gotujemy makaron, a po ugotowaniu mieszamy z pesto. Odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię. Oliwę z oliwek wlewamy parę sekund przed wrzuceniem krewetek. Wrzucamy krewetki, czosnek i pieprz ( lub jeżeli posiadamy to swieże poseikane chili), wyciskamy cytrynę i wrzucamy posiekaną pietruchę. Mieszamy i około minutki trzymamy na ogniu- gdy krewetki zaczną się "zwijać" i zrobią się białe to są gotowe 🙂 Wyrzucamy makaron na talerz, na gorę wędrują krewetki, następnie pokrojone na poł pomidorki na to rokula i posypujemy startym parmezanem !!!! Voia' la!!!!!

adres emailowy : nat.krakowska@gmail.com Pozdrawiam!!!!

Odpowiedz
Anonimowy 24 sierpnia, 2015 - 9:05 pm

Prosto i smacznie i na dodatek zdrowo:
Gdy makaron już nam się gotuje wrzucamy na patelnie mrożone warzywa – najlepiej podsmażyć na oliwie z oliwek ( a warzywka dostaniemy w fajnych kombinacjach, np z czerwoną fasolką) gdy są już gotowe mamy dwie wersje, znalezienie od humorku, łagodną i pikantną- 1) dodajemy topione śmietankowe lub ziołowe serki, wszystko fajnie mieszając, lub 2) smażymy mięso mielone ( jak do bolonese) dodajemy przecier pomidorowy i nieco papryczki chili( !) i mamy wersję ostrą

Podsumowując, albo kupujemy
1) warzywa na patelnie plus serki
2) warzywa na patelnię plus mięso mielone (wołowe pycha ; ) plus przecier pomidorowy plus chili
Albo podajmy ładnie (jak na zdjęciach tutaj) albo mieszamy wszystko do" jednego gara " – miseczki znaczy się ; )i mamy coś pysznego i pożywnego ; )
Smacznego wszystkim!

Mail: eunice.ograbek@wp.pl

Odpowiedz
Herrero 25 sierpnia, 2015 - 10:58 am

Powodzenia! Znacie bardzo smakowite przepisy:-)

Odpowiedz
Anonimowy 25 sierpnia, 2015 - 3:43 pm

Sos kurkowy z winem i pomidorami

-pomidory z puszki
-dwa pomidory
-szalotka
-3 duże kurki
-wino białe półwytrawne
-oliwa
-sól, pieprz
-świeża bazylia
-czosnek, zgnieciony bokiem noża, potem posiekany
-parmegiano regiano
Sposób przygotowania

Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy odparuje wrzucamy kurki posiekane i pomidory. Podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy do momentu zgęstnienia, wrzucamy posiekaną bazylię i mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Skrapiamy go oliwą, podrzucamy na sicie i wrzucamy na patelnię z sosem, podsmażamy dwie minuty. Wykładamy na talerz posypujemy serem.

cygareta1@gazeta.pl

Odpowiedz
Karolina Łajdecka 25 sierpnia, 2015 - 8:00 pm

Witam,

przesyłam przepis na makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kurczakiem 😉
Składniki
(na 2 porcje)

– 2/5 opakowania makaronu (ok. 200g),
– 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20g),
– 2 piersi z kurczaka (ok. 200g),
– 1 cebula (ok. 40g),
– ząbek czosnku,
– 4 suszone pomidory (ok. 80g),
– opakowanie świeżego szpinaku (ok. 150g),
– 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g),
– przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, curry, sos, sojowy.

Sposób przygotowania
1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce oleju i ulubionych przyprawach, i smażymy na patelni teflonowej.
2. Cebulę szklimy na łyżce oleju i dodajemy do niej szpinak.
3. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
4. Do szpinaku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory suszone i kurczaka.
5. Całość zagęszczamy jogurtem greckim (możemy dodać również odrobinę wody)
6. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem.

Smacznego
trojkolorowatecza@gmail.com

Odpowiedz
Markotny 25 sierpnia, 2015 - 9:42 pm

Makaron z mango w lekko pikantnym sosie kokosowym

Co nam będzie potrzebne:

Makaron Spaghetti Barilla (pełnoziarnisty)
Mleko kokosowego
Papryka czerwona/ Cebula/ Pomidorki koktajlowe/ Ząbek czosnku
Mango
Oliwa
Imbir
Miód
Sól, świeżo mielony pieprz, chilli, kolendra

A więc do pracy:

Parykę, cebulę i mango pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Wrzucić na rozgrzaną oliwę. Chwilę podsmażyć i doprawić pieprzem, solą oraz chilli. Dodać szklankę wody i mleko kokosowe (1 ½ szklanki). Trzymać na średnim ogniu do momentu gdy woda odparuje. Następnie dodać imbir i kilka kropli miodu.
Makaron przygotowujemy w formie al dente. Po odsączeniu dodajemy do sosu. Chwilę podgrzewamy I serwujemy w głębokich talerzach. Na końcu przyozdabiamy kolendrą I pomidorkami koktajlowymi.

Mniam mniam =)

marekk-17@tlen.pl

Odpowiedz
Paulina Filip 26 sierpnia, 2015 - 7:35 pm

A ja lubię sos śmietanowy.
-jedna cebula
-3 ząbki czosnku
– brokuł
– 7 dużych lub 10 mniejszych pieczarek
– mała papryka (żółta lub czerwona)
– filet z kurczaka
– lampka wina białego
– śmietana słodka w kartoniku do zup i sosów
– sól, pieprz ewentualnie vegeta
-makaron pióra.

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię. Dodać rozgnieciony czosnek. Filet umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać do lekko podduszonej cebuli z czosnkiem. Wlać lampkę białego wina i dusić pod przykryciem. Jak kurczak już się poddusi dodać umyte i pokrojone pieczarki. Wszystko razem jeszcze chwilę dusić. W tym samym czasie ugotować na półtwardo brokuła a w osobnym garnku makaron. Ja używam pióra. Gdy brokuł będzie ugotowany, odcedzić go i dodać do sosu. Dodajemy także pokrojoną paprykę. Gdy wszystko będzie na patelni (oprócz makaronu) dodać śmietanę. Ja wlewam na oko żeby wszystko miało konsystencję sosu. Doprawiamy do smaku, ja dodaję vegetę. Niczym nie zagęszczamy. Do sosu dodajemy odcedzony, ugotowany al dente makaron.
Moja rodzina uwielbia ten sos. Odkryłam go w pewnym barze i bardzo miałam ochotę odwzorować. Wino w tym sosie jest tajemniczym składnikiem i bez niego się nie uda. Resztę zawsze można wypić 🙂
paulinakubal@gmail.com

Odpowiedz
BetiSpaghetti 26 sierpnia, 2015 - 8:23 pm

TRADYCYJNE POMIDOROWE SPAGHETTI A'LA BETI, bo po co ulepszać coś, co już jest doskonałe?
Składniki:
Świeże dojrzałe pomidorki (ok 1kg)
Kilka listków bazylii i oregano
300g pieczarek
500g mięsa mielonego
Pieprz, sól
3 ząbki czosnku
2 ostre papryczki
Papryka czerwona i papryka żółta
Makaron spaghetti
1 duża cebula
Starty żółty ser
Pół szklanki mleka

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, aby nabrała złotego koloru. Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy jak najdrobniej, dodajemy do cebuli. Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę, kroimy na ćwiartki lub drobniej i dorzucamy do cebulki, dusimy pod przykryciem do uzyskania jednolitej konsystencji. Papryki ostrą oraz czerwoną i żółtą kroimy drobno i dorzucamy do pomidorów. Mięso smażymy na osobnej patelni, doprawiamy pieprzem oraz solą, można dorzucić ziół prowansalskich, suszonej bazylii lub oregano. Pieczarki podsmażamy na oliwie z oliwek, a następnie zalewamy mlekiem, gdy odparuje pieczarki dodajemy do sosu. Wszystkie składniki sosu mieszamy, gotujemy makaron i trzemy odrobinkę sera. Przy podaniu dostrajamy serem, bazylią i oregano.

Serdecznie pozdrawiam, kruskaweczka@gmail.com

Odpowiedz
Anonimowy 27 sierpnia, 2015 - 12:28 pm

Składniki – sos szpinakowy z serem pleśniowym

1 czerwona cebule
2 ząbki czosnku
mały kawałek sera pleśniowego (u mnie akurat z niebieską pleśnią)
2 łyżki oleju rzepakowego
opakowanie szpinaku mrożonego (w sezonie świeży)
makaron (u mnie akurat spaghetti)
Cebulę posiekać w piórka i usmażyć na oleju, pod koniec dodać rozdrobniony czosnek. Ugotować makaron al’dente.

smażona cebulka

Dodać zamrożoną bryłę szpinaku. Jeśli używamy świeżego, należy go wcześniej podgotować w małej ilości wody. Od czasu do czas mieszać, aby szpinak równomiernie się rozmrażał.
Dodać ser i mieszać, aż się rozpuści. Na końcu można dodać łyżkę gęstej śmietany. Nasz sos szpinakowy jest już prawie gotowy. Pozwólmy mu chwilę pogotować się z serem. Gotowym sosem polać makaron i wymieszać.

Smacznego!

to-paz@gazeta.pl

Odpowiedz
ona 27 sierpnia, 2015 - 2:56 pm

A ja lubię makaron z tuńczykiem więc oto moja propozycja:
– 3 ząbki czosnku
– 2 małe cebule
– zalewa z suszonych pomidorów
– puszka białego tuńczyka w kawałkach w oleju
– śmietana 30%
– pół cytryny
– sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki
– makaron
Suszone pomidory wyjmujemy ze słoiczka i odkładamy do miseczki. Zalewę wlewamy na patelnię (można użyć zamiast tego oliwy, ale zalewa nadaje charakterystyczny smak). Na niej smażymy rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną cebulę przez około 7 minut. Dodajemy odcedzonego tuńczyka i smażymy jeszcze 3 minuty. Potem wlewamy śmietanę wymieszaną z solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny. Dusimy przez około 10 minut. Całość podajemy na ugotowanym ze szczyptą soli makaronie. Voila 🙂
galaszewska.a@gmail.com

Odpowiedz
Anonimowy 27 sierpnia, 2015 - 2:59 pm

Makaron z anchois:
– puszka anchois
– pół słoika suszonych pomidorów
– sok z połowy cytryny
– garść liści szpinaku

Wszystko smażymy na oliwie z oliwek, doprawiamy pieprzem i suszoną bazylią. Podajemy z delikatnym cienkim makaronem.
emilkietzman@interia.pl

Odpowiedz
Anonimowy 27 sierpnia, 2015 - 4:52 pm

Bardzo łatwy do zrobienia sos "na ostrrrrro " 🙂

50 ml oliwy z oliwek
300 gram cebuli, drobno posiekanej
3 ząbki czosnku przez praskę
1 łyżka bazylii
1/2 łyżka suszonego majeranku

1/2 łyżka papryki w proszku
1/2 łyżki chilii
1/2 łyżka soli
2 kg pomidorów
ser do dekoracji

Wlewamy oliwę do rondelka i podsmażamy cebulę.. Dodajemy czosnek, przyprawy i smażymi kilka minut ciągle mieszają. Kiedy wszystko już razem się skomponuje dodajemy pomidory i całość dusimy przez 40 minut pod przykryciem:) Doprawiamy do smaku jeśli dla kogoś będzie zbyt mało pikatne 🙂 polewamy makaron sosem, trzemy ser na wierzch i wcinamy aż się uszy trzęsą! PYCHA!!!!

kfaruga1@o2.pl pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Katarzyna Wojda 27 sierpnia, 2015 - 11:36 pm

Mój ulubiony sos do makaronu jest banalny. Każdy go polubi 🙂 Tego samego sosu często używam również do pizzy.
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek (3-4 łyżki)
świeże liście bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano, tymianek
1 puszka/kartonik 400 g pomidorów (lub pasta pomidorowa z butelki)
sól i pieprz do smaku
Rozgrzać oliwę, poddusić na niej drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek (ok. 5 minut). Dodać pomidory, posypać je przyrawami. Dusić 15 minut. Przyprawić solą, pieprzem.

Odpowiedz
makr3la 28 sierpnia, 2015 - 8:07 am

Pora na klasykę! Tradycyjny sos pomidorowy nie znosi pośpiechu, wiec jest to opcja dla cierpliwych 🙂 Najlepszy na drugi dzień.
Składniki:
500 g mielonej wołowiny, 60 g wędzonego boczku, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 1,5 szklanki mleka, 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 puszki pomidorów, 3 listki laurowe, sól, cukier, pieprz w ziarnach, suszonego oregano lub bazylia do smaku

Przygotowanie:
Warzywa obrać. Cebulę, czosnek, seler posiekać, marchew zetrzeć na tarce.
Boczek pokroić na drobną kostkę.
Pomidory z puszki zblendować.

Realizacja:
Rozgrzać patelnię podsmażyć boczek, dodać cebulę oraz czosnek. Po chwili marchew i seler. Po 4 minutach dodaj wołowinę. Smażyć 6 minut. Następnie wlać na patelnię mleko, wymieszać. Wlać wino i lekko zredukować cały sos. Gdy wino się zredukuje dodać pomidory. Doprawić do samaku.
Zmniejszyć ogień i dusić sos przez przynajmniej 2 godziny. Koniecznie próbuj w czasie gotowania, dodawaj przypraw. Przed podaniem posól.

Odpowiedz
Anonimowy 28 sierpnia, 2015 - 9:50 am

Szybki i niskokaloryczny sos pieczarkowy.

Składniki:
2 piersi kurczaka
2 duże cebule
ok. 500 g pieczarek
duże opakowanie jogurtu naturalnego
łyżka oleju
sól, pieprz
natka pietruszki

Piersi kurczaka i cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie dodajemy pokrojone w paski pieczarki smażymy, odparowujemy wodę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt naturalny i posiekana natkę pietruszki.
Sos najlepiej pasuje do penne.

e-mail: tyskatyska88@gmail.com

Odpowiedz
Rafałfarfał 28 sierpnia, 2015 - 9:51 am

Wegański wok z makaronem spagetti

4 ząbki czosnku
5 cm korzeń imbiru
2 cebule
sos rybny
sos sojowy
czerwona pasta curry
mleko kokosowe(zrobione z wiórek kokosowych)
3 czerwone papryki
1 duża cukinia
2 marchewki
kiełki fasoli mung
cukier
pieprz biały
sól morska
olej

Na rozgrzany wok wlewamy odrobinę oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek i starty na tarce imbir. Podsmażamy kilka sekund i wrzucamy pokrojoną w paseczki cebulę. Smażymy do momentu zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Dolewany łyżkę sosu rybnego. Później dodajemy pokrojoną w bardzo cienkie pasemka marchewkę. Doprawiamy sosem sojowym(około 2 łyżek). Dodajemy łyżeczkę czerwonej pasty curry, sól morską i łyżeczkę cukru. Doprawiamy pieprzem białym. Na końcu dodajemy cukinię, pokrojoną jak frytki. Jak tylko cukinia zwiotczeje i puści sok, całość zalewamy szklanką mleka kokosowego. Gotujemy ok. 15 min w celu odparowania wody. Podajemy z makaronem spagetti.

Odpowiedz
emerycia 29 sierpnia, 2015 - 9:36 pm

sos warzywny z białym serkiem
Na oliwie zeszklić jedną pokrojoną w kostkę cebulę, podlać małą ilością białego wina, dodać pokrojone w kostkę 2 marchewki, razem poddusić. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dalej dusić. Dodać wyciśnięty przez praskę 3 ząbki czosnku, przyprawić ziołami: prowansalskimi, oregano, majerankiem i dalej dusić. Dodać pokrojone 3 pomidory bez skórki i jeszcze trochę podusić. Na koniec dodać pokrojoną zieloną bazylię. Zaprawić białym serkiem i dokładnie wymieszać.

Odpowiedz
emerycia 29 sierpnia, 2015 - 9:36 pm

sos warzywny z białym serkiem
Na oliwie zeszklić jedną pokrojoną w kostkę cebulę, podlać małą ilością białego wina, dodać pokrojone w kostkę 2 marchewki, razem poddusić. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dalej dusić. Dodać wyciśnięty przez praskę 3 ząbki czosnku, przyprawić ziołami: prowansalskimi, oregano, majerankiem i dalej dusić. Dodać pokrojone 3 pomidory bez skórki i jeszcze trochę podusić. Na koniec dodać pokrojoną zieloną bazylię. Zaprawić białym serkiem i dokładnie wymieszać.

Odpowiedz
marta JJ 30 sierpnia, 2015 - 10:35 am

A może by tak sezonowo? Makaron z kurkami w sosie śmietankowym.

400g kurek dusimy z zeszklona cebulką dymką i dwoma ząbkami czosnku na maśle klarowanym. Dodajemy sól i pieprz ziołowy. Całość zalewamy 300ml.gestej śmietany 18%, można użyć sojowej (tak jak ja ) . Dusimy mieszając ok. 10 minut. Na koniec obficie posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Smacznego! 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Kierpiec 30 sierpnia, 2015 - 2:30 pm

Potrzebne
-pomidory z puszki (lub domowe z słoika 🙂
-suszoną bazylię +świeżą
-suszone oregano + świeżą
-pieprz
-sól
-koncentrat pomidorowy
-ew.suszone pomidory
-cukinię
-paprykę

Do garnka dojemy pomidory z puszki (całe opakowanie) suszoną bazylię i
oregano (według uznania ale dość sporo) szczyptę soli i pieprzu dodajemy
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.1/4 niedużej cukinii kroimy w małe
kosteczki i również dodajemy do garnka to samo robimy z papryką tyle że
ją całą dodajemy ew suszone pomidory. Mieszamy i całość dusimy na
wolnym ogniu w razie potrzeby dolać wody. Dusimy do czasu aż cukinia i
papryka zmiękną. Bon Apettit !!!

mój e-mail : zuzia.kierpiec@gmail.com

Odpowiedz
Anonimowy 30 sierpnia, 2015 - 5:13 pm

Wegetariańskie tagliatelle z sosem kokosowo-pomidorowym z cukinią i pomidorami

SKŁADNIKI:
1. Opakowanie makaronu tagliatelle
SOS:
1. Puszka mleczka kokosowego
2. 5 łyżek koncentratu pomidorowego
3. 2 pomidory
4. Średnia cukinia
5. 3 cebule
6. 5 ząbków czosnku
7. 1 łyżeczka słodkiej papryki
8. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
9. 1/2 łyżeczki kurkumy
10. 1/2 łyżeczki soli
11. 1/2 łyżeczki pieprzu
12. Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
SOS:
1. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na oleju.
2. Do cebuli dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką papryką, zioła prowansalskie, kurkumę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, obraną i pokrojoną w półplasterki cukinię, umyte i pokrojone w średnią kostkę pomidory. Dusimy około 10 minut.
4. Dodajemy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
5. Ugotowany makaron odcedzamy.
6. Makaron podajemy z sosem.

Smacznego! 🙂

kazikonda0@o2.pl

Odpowiedz
Anonimowy 30 sierpnia, 2015 - 5:23 pm

Uwielbiam makaron i włoską kuchnię.
Mój ulubiony sos do makaronu to sos z pesto z suszonych pomidorów z krewetkami, białym winem i orzeszkami pinii.

Potrzebujemy:
500 g makaronu tagliatelle
120 g czerwonego pesto, z suszonych pomidorów (najlepiej domowego)
300 g obranych krewetek
3 łyżki orzeszków pinii
suszone pomidory w oleju
125 ml białego wina
2 ząbki czosnku

Makaron tagliatelle ugotować al dente. Umyte i obrane krewetki (bez pancerzy) przekroić na pół i krótko podsmażyć na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Pomidory suszone w oleju pokroić w paski i razem z orzechami pinii dodać do krewetek. Dodać czerwone pesto, wino i całość krótko podgrzać. Dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać, krótko podgrzać i doprawić do smaku cytryną, ewentualnie solą morską i świeżo zmielonym pieprze.

Laura
a763@gazeta.pl

Odpowiedz
Anonimowy 30 sierpnia, 2015 - 5:43 pm

Sos z suszonymi pomidorami i szynką

1 opakowanie (100 g) szynki długo dojrzewającej
200g suszonych pomidorów z oleju
2 ząbki czosnku
250g serka mascarpone
kieliszek białego wytrawnego wina
Sól, pieprz

Szynkę kroimy i podsmażamy na oleju (najlepiej tym z zalewy od suszonych pomidorów). Dodajemy pokrojone pomidory i czosnek przeciśniety przez praskę. Podlewamy winem, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dodajemy stopniowo serek mascarpone. Gdy serek się rozpuści dodajemy makaron i jeszcze chwilę podsmażamy. Podajemy z bazylią

dzastin_1988@wp.pl
Justyna

Odpowiedz
Anonimowy 30 sierpnia, 2015 - 6:35 pm

Mój ukochany sos, co makaron czyni wręcz boskim, królewskim daniem,
to leczo pyszne, wegetariańskie. Wystarczy kilka warzyw mi na nie!
Spróbujcie sami – można wekować skarby z ogrodu w takiej postaci,
a potem cieszyć się smakiem zimą – smakiem, co mocy wcale nie traci!

RATATUJ Z CUKINII GODNY BOGINI

Składniki:

2 cukinie
2 cebule
2 kolorowe papryki
4 pomidory
4 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka, majeranek, bazylia

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kroję cebulę, cukinię, pomidory, czosnek i paprykę w kostkę. Na rozgrzany olej rzucam cebulę i szklę ją. Potem rzucam czosnek i cukinię i smażę, aż zmięknie. Wtedy dodaję paprykę i pomidory.

Przyprawiam, cały czas smażąc. Uwaga – trzeba też mieszać, żeby masa nie przywierała do patelni/garnka.

Na koniec – po ok. 30 minutach, dorzucam koncentrat i na małym ogniu smażę – aż leczo osiągnie odpowiednią gęstość sosu.

Ratatuj wekuję, żeby był na zimę. A część, oczywiście, pożeram z ulubionymi makaronami, ryżami czy kaszami. 🙂

Smacznego!
Mirka

wawrzyniakmirka@gmail.com

Odpowiedz
Aleksandra Szymczyk 30 sierpnia, 2015 - 7:07 pm

SOS POMIDOROWY PO WARSZAWSKU

Składniki:
– 1 puszka pomidorów w zalewie lub 1 szklanka przecieru pomidorowego
– 1 cebula
– 3 łyżki margaryny
– 1 szklanka gęstej śmietany
– 1 łyżeczka przesianej mąki pszennej
– garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, szczypiorek)
– sól

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać rozgniecione widelcem pomidory z zalewą i połowę posiekanej zieleniny. Dusić na małym ogniu do chwili, gdy sos zgęstnieje. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do sosu i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, a następnie podgrzewać, aż sos zgęstnieje, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Wymieszać z resztą posiekanej zieleniny. Taki sos możemy wzbogacać np. dodając pieczarki albo paprykę, ewentualnie cienko pokrojony seler naciowy. Można także do pomidorów dodać mielone mięso czy drobno pokrojoną wędlinę, a także pokrojone oliwki.

aleczka11@interia.eu

Odpowiedz
Magdalena Stachowska 30 sierpnia, 2015 - 7:50 pm

Mój ulubiony sos do makaronu, to najprostszy, a zarazem najpyszniejszy sos pomidorowy z mozzarellą 🙂 Na bazie świeżych pomidorów i pysznej mozzarelli można zdziałać cuda. Opcjonalnie od czasu do czasu do tej kompozycji dodaję również mięso mielone z indyka oraz pieczarki 🙂

Składniki:
– cebula,
– oliwa z oliwek,
– zioła prowansalskie,
– pomidory,
– mozzarella,

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Pomidory zaparzamy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Kroimy w malutką kosteczkę lub wyciskamy czosnek. Do podsmażonej cebuli dodajemy czosnek i pokrojone pomidory. Zagotowujemy wszystko i czekamy aż sos zrobi się gładki. Dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz pokrojoną w kostkę mozzarelle. Jeszcze jakiś czas podgrzewamy, aby mozzarella całkowicie się rozpuściła i voila 😀

e-mail: stachowscy@tlen.pl

Odpowiedz
Aneta76 30 sierpnia, 2015 - 9:06 pm

Witaj,
moje ulubione danie z makaronem to pyszne muszle makaronowe z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, zapieczone w delikatnym śmietanowym sosie z kozim serem. Kurki idealnie pasują do makaronu, a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
Potrzebujemy:
– 1 opakowanie muszli (conchiglioni)
Farsz:
– około 400 gram kurek
– garść włoskich orzechów
– 2 ząbki czosnku
– opakowanie świeżego szpinaku
– sól i pieprz do smaku

Muszle makaronowe gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy świeży szpinak i ponownie krótko dusimy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Muszle nadziewamy i układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Na każdą nadzianą muszlę kładziemy plasterek dobrej jakości koziego sera i całość zalewany śmietanką kremową 30% lub 36%. Muszle zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Podajemy gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania 🙂

Moja druga propozycja to spaghetti w sosie aglio olio z omułkami.
Potrzebujemy:
– 500 g makaronu spaghetti
– 1 kg omułków
– 4 ząbki czosnku
– pęczek zielonej pietruszki
– 2 papryczki chili
– 8 łyżek oliwy z oliwek
– 125 ml białego wina
– 1/2 cytryny
– 50 g tartego parmezanu lub grana padano
– sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania 🙂
Pozdrawiam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl

Odpowiedz
Agata M. 30 sierpnia, 2015 - 10:12 pm

Spagetti "carbonara"

-makaron do spagetti lub pene,
-cebulka,
pietruszka zielona,
-surowy boczek,
-śmietanka,
– całe jajko,
-sól, pieprz.

Gotujemy al dente makaron do spagetti lub pene (z obydwoma smakuje doskonale).

Pokrojony w kosteczkę boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię, NIE MIESZAMY prze całe smażenie -wtenczas będzie chrupki.

Gdy boczek się zarumieni dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę.

W międzyczasie w osobnym naczynku do śmietany dodajemy jajko i zieloną pietruszkę oraz sól i pieprz.

Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy ugotowany wcześniej, odsączony makaron, mieszamy i po chwili wlewamy śmietankę.

Cały czas mieszając trzymać całość na ogniu pół minuty, by jajko się nie ścięło, i od razu na talerz i…. smacznego!!

Odpowiedz
Agata M. 30 sierpnia, 2015 - 10:14 pm

adres email: jagataaa@wp.pl

Odpowiedz
Anonimowy 31 sierpnia, 2015 - 6:43 am

Kiedy wyniki będą?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 31 sierpnia, 2015 - 7:16 am

Dzisiaj 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz