RYBNO-RYŻOWE KULKI

by dietolog
pulpety z ryby

Przygotowując zupełnie inny przepis – roladki z dorsza i łososiowej pasty, zostało mi trochę tej pasty. Postanowiłam ją wykorzystać, bo nie lubię, gdy coś się marnuje w kuchni, tym bardziej jak jest to łosoś. Takim sposobem powstały kulki z łososia i ryżu, które upiekłam w piekarniku. Polecam wszystkim, którzy mają ochotę na łososia w innej odsłonie, a już tym bardziej, jeśli macie w domu wybrednego malucha – dla dzieci danie idealne, wystarczy dodać surówkę z marchewki i obiad jak się patrzy.

Składniki na 4 porcje:

100g pokrojonego na kawałki i starannie oczyszczonego z ości fileta z łososia norweskiego
1 niewielka cebulka
łyżka posiekanego świeżego koperku
1 jajko (można dodać dodatkowo żółtko, czasem zostają z innego dania)
szczypta soli, świeżo zmielony pieprz do smaku
120g ryżu pełnoziarnistego (ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja używam ryżu Uncle Bens)
łyżeczka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Surowego łososia pokrojonego w kostkę, cebulkę startą na najdrobniejszym
sitku tarki i koperek włożyć do robota kuchennego (blendera), zmiksować na
gładką masę (puree). Dodać jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem i
papryką, po czym powtórnie zmiksować. Dodać ugotowany i ostudzony ryż, wymieszać dokładnie. Z powstałej masy formować niewielkie kuleczki i umieścić je w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym tłuszczem (masłem). Kuleczki nakryć pokrywką, albo folią aluminiową i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Kulki można również przygotować na parze, będą delikatniejsze.

1 porcja to ok. 210 kcal, węglowodany 23g, białko: 11g, tłuszcz: 8g
SMACZNEGO!

You may also like

5 komentarzy

cmpoprzeczna 28 sierpnia, 2015 - 9:35 am

Super, dla moich dzieci może to będzie akceptowalna forma podania dobrej rybki 🙂

Odpowiedz
Dominika 3 września, 2015 - 10:09 am

Super, smacznie i pożywnie 🙂

Odpowiedz
Kardio 5 września, 2015 - 7:06 pm

Bardzo apetyczne 🙂 Musze spróbować 🙂

Odpowiedz
Digital24 11 września, 2015 - 7:16 am

Ciekawe połączenie.

Odpowiedz
Biuro 15 września, 2015 - 7:14 am

Połączenie moich dwóch ulubionych rzeczy na talerzu. Koniecznie muszę spróbować.

Odpowiedz

Zostaw komentarz