Nadrabiam zaległości kulinarne i dziś przepis bardzo wyjątkowy – mój sposób na drób i warzywa. Pierś z kurczaka nie musi być nudna, tym bardziej w towarzystwie warzywnych muffinek. Całość dania to około 275 kcal, cieszy oko, syci brzuszek, zobaczcie zresztą sami:

 WARZYWNE MUFFINKI

Składniki na 8 muffinek:
100g pokrojonego pora
1 ząbek czosnku
3 szt. suszonych pomidorów
10 wydrylowanych czarnych oliwek
łyżka kukurydzy z puszki
50g sera feta light
2 wiejskie jajka
2 łyżki śmietany 12%
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Wymieszać pora, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory i poktojone w talarki oliwki. Rozkruszyć ser, dodać jaja, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać i przełożyć do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych). Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC.

1 porcja (2 muffinki) to ok. 115 kcal, węglowodany: 5g, białko: 6g, tłuszcz: 8g

a do muffinek proponuję:

SZNYCLE z KURCZAKA

Składniki na 4 porcje:
2 duże lub 4 małe piersi z kurczaka (100g na osobę), może być też indyk
1 łyżka masła klarowanego
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
kiełki brokuła do podania

Przekroić filety z kurczaka wzdłuż, tak aby powstały cienkie sznycle, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać masło na patelni i smażyć sznycle 2-3 minuty z każdej strony. Serwować z ulubionymi kiełkami np. brokuła, świetnie komponują się z warzywnymi muffinkami.

1 porcja to ok. 160kcal, węglowodany: –, białko: 22g, tłuszcz: 8g

SMACZNEGO!