Nie wiem, czy bardziej zakwalifikować ten wypiek do pieczywa czy bardziej do słodkości. Fajna i prosta opcja dla tych, co na diecie bezglutenowej. Dodatkowo przepis nie zawiera laktozy ani jajek – mam nadzieję, że ucieszą się moje koleżanki, co mają alergiczne dzieci w domu. Wczoraj miałam przyjemność w miłym towarzystwie być na warsztatach Kawy Inka w Garze Tomka Jakubiaka i tak się zainspirowałam. Zdziwicie się jakie to łatwe 🙂

JABŁKOWO-JAGLANY CHLEBEK

Składniki na 10 porcji:
700g jabłek
300g suchej kaszy jaglanej
2 łyżki płynnego miodu
łyżeczka cynamonu
opcjonalnie łyżeczka kawy Inka bezglutenowej – to nowość

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć drobno na tarce. Dodać surową kaszę jaglaną, miód, cynamon oraz kawkę. Dokładnie wymieszać nie przejmując się nadmiarem soku z jabłek, kasza wszystko wciągnie podczas pieczenia. Przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1,5h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem (190 stopni bez termoobiegu). Można przykryć, jakby chlebek zaczął się przypiekać na wierzchu.

1 porcja to ok. 150kcal, węglowodany: 32g, białko: 4g, tłuszcz 1g

SMACZNEGO!

Komunikat specjalny do moich kawowych koleżanek – Jeśli macie ochotę na kawkę zbożową, to mam pełen wachlarz do wyboru 🙂