DORADA FASZEROWANA CUKINIĄ PIECZONA z WARZYWAMI

by dietolog
Dorada jest jedną z najwyżej cenionych w Europie ryb morskich, hodowana jest głównie w Grecji, Chorwacji i Hiszpanii, gdzie uważana jest za „królową mórz” (nazywana też „doradą królewską”).

Jeśli nie mieliście jeszcze okazji kosztować dorady, koniecznie kupcie przy okazji (jak spotkacie) i przygotujcie – to świetna konkurencja dla pstrąga. Bardzo łatwa w przyrządzaniu, ości całkiem ładnie odchodzą, w smaku delikatna i większa od standardowego pstrąga (nie mylić z łososiowym).

Składniki na 2 porcje:

2 średnie dorady o jednakowej wielkości (ok. 230g), wypatroszone
1 mała cukinia
pęczek pietruszki
cebulka dymka z zielonymi piórkami szczypiorku lub kawałek pora
ząbek czosnku
łyżka masła
sól, pieprz do smaku
200g pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona papryka

Rybę umyć dokładnie i osuszyć ręcznikiem papierowym,
posolić i doprawić pieprzem wedle uznania.

Przygotować farsz. Cebulę lub pora pokroić drobno w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce masła. Umyć cukinię i zetrzeć ją na tarce (razem ze skórką), dodać do cebuli i czosnku. Dusić około 10 minut, po czym dodać posiekaną pietruszkę. Farsz doprawić sola i pieprzem jeśli potrzeba.

Gotowym farszem wypełnić rybę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wokół ryby ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe i paski papryki. Przykryć i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Danie podawać gorące natychmiast po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika.

1 porcja to ok. 140 kcal, węglowodany: 9g, białko: 19g, tluszcz: 3g
SMACZNEGO!

You may also like

5 komentarzy

Anna 12 lutego, 2016 - 2:33 pm

Wygląda smakowicie. Z chęcią wykorzystam ten przepis.

Odpowiedz
Basia 16 lutego, 2016 - 9:43 am

Wygląda smacznie i w miarę proste w przygotowaniu – takie przepisy są najlepsze:-)

Odpowiedz
Michalina 17 lutego, 2016 - 12:29 pm

Uwielbiam ryby, obowiązkowo spróbuję przepisu.

Odpowiedz
Asia 24 lutego, 2016 - 7:18 am

Prosty przepis, a danie wygląda smakowicie. Muszę w weekend wypróbować:-)

Odpowiedz
Beata 25 lutego, 2016 - 12:33 pm

Uwielbiam ryby, mieszkam nad morzem, a tata jest rybakiem. Przepisu spróbuję z pewnością:)

Odpowiedz

Zostaw komentarz