Owoce kumkwatu to niewielkie i niezwykle atrakcyjne cytrusy, które swym wyglądem przypominają miniaturowe pomarańcze, jednak w odróżnieniu od nich posiadają jadalną skórkę. Kiedy zobaczyłam je w sklepie, nie wiedziałam co z nich przyrządzę, plan przyszedł szybciej niż myślałam.

Słodko-kwaśny smak kumkwatów, dopełniło słodkie dojrzałe mango, a pikanterii dodała ostra papryczka chilli. W takim towarzystwie podałam rybę.

Składniki na 2 porcje:

2 filety z dorsza (po ok. 180g)
sok z limonki
sos worcester
sól, świeżo rozgnieciony czerwony pieprz
dymka z zieloną częścią lub kawałek pora
1 niewielkie mango
5-6 kumkwatów
ząbek czosnku
kawałek imbiru
papryczka chilli
80ml białego wina
1/2 szklanki śmietany 12%
rękaw do pieczenia
do podania:
100g ryżu trójkolorowego
100g pomidorków koktajlowych
kilka liści świeżego szpinaku

Sprawione filety z dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z limonki i sosem worcester, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 20-30 minut.

Dymkę oczyścić i drobno pokroić. Owoc mango obrać, a oddzielony od pestki miąższ pokroić w kostkę. Kumkwaty umyć dokładnie (można sparzyć) i pokroić w plasterki. Kawałek imbiru (ok. 1cm) obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę chilli przepołowić, pozbyć się nasion i drobno pokroić.

Wszystkie warzywa, owoce i przyprawy wymieszać w misce. Wino wymieszać ze śmietaną.

Rękaw do pieczenia związać z jednej strony, włożyć do środka filety, jarzyny i owoce, zalać winem ze śmietaną, po czym zamknąć z drugiej strony i położyć w naczyniu żaroodpornym (albo na blaszce do pieczenia). Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 25-30 minut.

Filety wraz sosem ułożyć dekoracyjnie na talerzach. Ja podałam z trójkolorowym ryżem i pomidorkami koktajlowymi.

1 porcja (z ryżem) to ok. 425 kcal, węglowodany: 60g; białko: 35g; tłuszcz: 5g

SMACZNEGO!