FLĄDRA w SOSIE ORZECHOWYM

by dietolog
flądra w sosie orzechowym
Pomysł na flądrę z kolendrą w orzechowym sosie. Inspiracja kuchnią tajską, stąd odrobina ostrej papryki, imbir i mleko kokosowe. Danie zaskakujące i nietypowe, a wszystkie składniki, mimo że z pozoru nie pasują do ryby, harmonijnie się ze sobą łączą i uzupełniają.
FLĄDRA w SOSIE ORZECHOWYM

Składniki na 4 porcje:
4-6 tuszek flądry (lub filety)
biała część niewielkiego pora
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
½ papryczki pepperoniTuszki flądry umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, w którym będą się zapiekać.Sos sojowy, oliwę, posiekaną ostrą papryczkę pepperoni i szalotkę wymieszać. Tak powstałą marynatą wysmarować flądry i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Rybę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) około 15-20 minut.
Sos orzechowy:
250ml mleka kokosowego (z puszki)
łyżeczka (1cm) startego korzenia imbiru
½ papryczki pepperoni
3 łyżki sosu sojowego
łyżka soku z cytryny
3 łyżki masła orzechowego
sól, pieprz do smaku
pęczek kolendry
Do rondelka wlać mleko kokosowe, dodać stary imbir, drobno pokrojoną papryczkę pepperoni, sos sojowy i sok z cytryny. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i już nie gotować. Dodać masło orzechowe i energicznie dokładnie wymieszać składniki. Przed samym podaniem dodać posiekaną kolendrę.
1 porcja to ok. 410 kcal, węglowodany: 10g, białko: 29g, tłuszcz: 28g
SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz