Pomysł na flądrę z kolendrą w orzechowym sosie. Inspiracja kuchnią tajską, stąd odrobina ostrej papryki, imbir i mleko kokosowe. Danie zaskakujące i nietypowe, a wszystkie składniki, mimo że z pozoru nie pasują do ryby, harmonijnie się ze sobą łączą i uzupełniają.

FLĄDRA w SOSIE ORZECHOWYM



Składniki na 4 porcje:
4-6 tuszek flądry (lub filety)
biała część niewielkiego pora
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
½ papryczki pepperoni

Tuszki flądry umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu
żaroodpornym, w którym będą się zapiekać.

Sos sojowy, oliwę, posiekaną ostrą papryczkę pepperoni i szalotkę wymieszać.
Tak powstałą marynatą wysmarować flądry i wstawić do lodówki na minimum 30
minut.

Rybę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termo
obiegiem) około 15-20 minut.

Sos orzechowy:
250ml mleka kokosowego (z puszki)
łyżeczka (1cm) startego korzenia imbiru
½ papryczki pepperoni
3 łyżki sosu sojowego
łyżka soku z cytryny
3 łyżki masła orzechowego
sól, pieprz do smaku
pęczek kolendry
Do rondelka wlać mleko kokosowe, dodać stary imbir, drobno
pokrojoną papryczkę pepperoni, sos sojowy i sok z cytryny. Zagotować, doprawić
solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i już nie gotować. Dodać masło orzechowe i
energicznie dokładnie wymieszać składniki. Przed samym podaniem dodać posiekaną
kolendrę.
1 porcja to ok. 410 kcal, węglowodany: 10g, białko: 29g,
tłuszcz: 28g

SMACZNEGO!