Weekend to idealna pora na spotkania z przyjaciółmi, znajomymi i rodziną. Latem chętnie grillujemy i spędzamy czas na powietrzu. Ale nie samym grillem człowiek żyje.

Dziś mam dla Was propozycję na imprezowe koreczki z mięsa mielonego z pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Bardzo ładnie się prezentują i co ważniejsze, świetnie smakują. Zamiast mięsa można użyć kawałków tuńczyka – tak zrobiłam z myślą o przyjaciołach, którzy nie jedzą mięsa, ale nie odmawiają sobie ryb.

koreczki z mięsa mielonego i pomidorkó
KORECZKI z MIĘSA MIELONEGO i POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH

Składniki na ok. 50 koreczków:
500g mięsa wołowego lub innego (mieszanego czy drobiowego)
30g świeżo mielonego siemienia lnianego
jajko
ząbek czosnku
pół pęczka kolendry
sól, pieprz do smaku
200g pomidorków koktajlowych
listki bazylii
1/2 kostki sera feta (mogą być też małe kulki mozzarelli)

Mięso przełożyć do miski, wbić jajo, dodać posiekaną kolendrę (pół doniczki) i przeciśnięty przez praskę lub pokrojony drobno ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Żeby masa była spójna, można dodać bułkę tartą, jednak ja proponuję zamiast niej – świeżo mielone siemię lniane.

Siemię lniane działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego i dlatego jest stosowane między innymi w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nasiona lnu są bogatym i jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 (zawierający 4: 1 stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6), jeśli ktoś nie przepada za rybami – powinien wzbogacić dietę o siemię lniane. Ponadto siemię zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, cynk, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny. Te niepozorne nasionka obniżają cholesterol, mają działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Na pewno będą prozdrowotnie lepsze, niż bułka tarta.

Warto mielić siemię lniane tuż przed użyciem. Osłonka ziarenka chroni to co w nim jest najlepsze, a duża zawartość tłuszczy wielonienasyconych jest bardzo ulotna – tłuszcze się utleniają, a mielony proszek przechowywany zbyt długo traci swoje prozdrowotne właściwości. Ja używam do mielenia zwykłego młynka do kawy.

Zmielone siemię lniane dodać do mieszanki i dokładnie wymieszać. Formować zgrabne mięsne kuleczki i układać w naczyniu żaroodpornym. W każdą kulkę wbić wykałaczkę namoczoną w wodzie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25 minut.

Bazę koreczków wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed przyjęciem ponabijać na wykałaczki listki bazylii i pomidorki koktajlowe. Można spróbować nabić tez fetę (ale z doświadczenia wiem, że się rozpada) albo łatwiej będzie z kuleczkami mozzarelli. Ja pokroiłam fetę i ułożyłam obok mięsno pomidorowych koreczków.

Koreczki cieszą się dużym zainteresowaniem gości, apetycznie wyglądają i kuszą oko.

1 sztuka to ok. 30 kcal, węglowodany: 0,2g; białko: 2,5g; tłuszcz: 2g

SMACZNEGO!