KOTLETY RYBNO-GRYCZANE z ORZECHAMI

by dietolog
W mojej kuchni nic się nie marnuje. Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na bardzo fajne kotlety z ryby, która została mi z dnia poprzedniego.

Jedliśmy pieczonego pstrąga oprószonego solą czosnkową z kaszą gryczaną i zostało mi pół upieczonego fileta i pół woreczka kaszy gryczanej. Za mało dla wszystkich członków rodziny, wyrzucić szkoda, więc postanowiłam przerobić składniki na danie dla całej rodziny. Poszperałam w lodówce i szafkach, miałam jeszcze pół kostki twarogu, kalafiora i dużo bakalii, bez których nie wyobrażam sobie życia. Zaświtał mi w głowie pomysł i zobaczcie co mi wyszło. Pyszne i sycące kotlety rybne z kaszą gryczaną i orzechami. Na prawdę można się nimi najeść. Do tego podałam gotowanego kalafiora, polanego pietruszkowym pesto – bo przyznam, że nie znoszę bułki tartej. Jeśli wydaje Wam się, że nie lubicie kalafiora, spróbujcie bez dodatku bułki podsmażanej na maśle. Według mnie jest smaczniejszy 🙂 To co? Jesteście ciekawi mojej propozycji?

KOTLETY RYBNO-GRYCZANE z ORZECHAMI
Składniki na 4 porcje:
100g upieczonej ryby
50g kaszy gryczanej
100g twarogu
100g orzechów włoskich
jajko
kolendra
sól, pieprz do smaku
Rybę porozgniatać widelcem, dodać kaszę i twaróg. Orzechy zmiksować na ziarnistą masę w blenderze (ja używam młynka do kawy), połowę dodać do ryby, drugą połowę wysypać na talerz. Do ryby, kaszy i sera dodać posiekaną kolendrę, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki, obtaczać w pozostałych zmielonych orzechach na talerzu. Kotlety przekładać do naczynia żaroodpornego i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
1 porcja to ok. 270 kcal, węglowodany: 14g, białko: 16g, tłuszcz: 17g
 Co do rybnych kulek? Najlepiej warzywa. U mnie gotowany kalafior, podany z pesto:
KALAFIOR z PIETRUSZKOWYM PESTO
Składniki  na 4 porcje:
młody kalafior
Pesto – może być „gotowiec” ze słoika, albo zmiskować: pęczek posiekanej pietruszki, 50g orzechów włoskich, 20 ml oliwy, mały ząbek czosnku, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz do smakuKalafior ugotować, przełożyć na talerz, polać pesto, pokroić na 4 części. Udekorować listkami pietruszki. Można też posypać podprażonymi ziarnami słonecznika.

1 porcja to ok: 140 kcal, węglowodany: 5g, białko: 4g, tłuszcz: 12g
No i jak? Wygląda smakowicie, prawda? Do tego danie jest tanie i nic się nie marnuje.
SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz