Jednym z moich ulubionych warzyw jest cukinia. Latem robię z niej co tylko się da: zupy, leczo, zapiekanki, makaron, lazanię, a nawet ciasto. Nie wiem czy wiecie, ale z powodzeniem można jeść też kwiaty cukinii. To prawdziwy rarytas, tym bardziej, jeśli kwiaty pochodzą z przydomowego ogródka.

Mam nową kuchnię i z radością z niej korzystam, korzystają też moi znajomi i przyjaciele, których u siebie goszczę i przygotowuję małe co nieco. Jeśli szukacie pomysłu na małą przekąskę na wieczór dla dorosłych, to kwiaty cukinii na  pewno będą zaskakującym wyborem. Dodatkowo przygotowane na słodko, podbiją serca nie tylko amatorów whisky.

KWIATY CUKINII ZAPIEKANE z RICOTTĄ i RODZYNKAMI AROMATYZOWANYMI WHISKY

Składniki na 4 porcje:
8 kwiatów cukinii
1/2 opakowania sera ricotta
1 łyżka miodu
50g rodzynek
1 łyżka whisky

Zaczynamy od rodzynek, moczymy przez minimum 30 minut w whisky. Alkohol nada ciekawego smaku przekąsce i sprawi, że rodzynki będą miękkie.

Kwiaty należy dokładnie umyć, pozbywając się kurzu, niepotrzebnych „lokatorów” i pręcika w środku, odłożyć na ręcznik żeby wyschły. Jak widzicie miałam super pomoc do płukania kwiatów, dla dzieci rodzynek nie moczymy w whisky.

Odsączone rodzynki wymieszać z ricottą i łyżka płynnego miodu i masę umieszczać w środku każdego z kwiatów, rozchylając płatki i uważając, żeby ich nie przerwać. Można użyć szprycy, ale zwykła łyżeczka także będzie dobra. Wypełnione farszem kwiaty ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Zapiekać 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

1 kwiat to ok. 60 kcal, węglowodany: 10g, białko: 2g, tłuszcz: 1,5g

SMACZNEGO!

Przypominam też inny przepis na kwiaty cukinii, może ktoś się skusi.

Przepis tutaj 🙂