DORSZ PIECZONY z ZIARNAMI i CZERWONA KOMOSA RYŻOWA

by dietolog
Rozmawiałam ostatnio ze znajomą, która zwróciła mi uwagę, że niektóre moje dania nie są kompletne i podaję przepis na część dania (np. jak przyrządzić rybę), a nie na całe kompleksowo (nie piszę jak przyrządzić ziemniaki). Usłyszałam, że dla niektórych to kłopot, wybrać dodatki (jaka kasza?), przygotować surówkę i zaplanować całe danie. Ja lubię mieć wybór, ale szanuję też tych, którzy czekają na gotową propozycję obiadową. Nie wszyscy muszą być pasjonatami kulinarnych eksperymentów i wolą mieć gotową receptę na całość. Dlatego dzisiaj super proste i szybkie danie, którego przyrządzenie nie zajmuje więcej niż 40 minut, poradzi z nim sobie każdy, świetne na przykład dziś po pracy.

Zdarza się, że na przygotowanie obiadu mamy mało czasu. Nie oznacza to, że jesteśmy skazani na gotowce z marketu do odgrzania w mikrofali. Pewnie się zdziwicie, ale sporo pracuję i nie mam zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków. Pomyślcie co bym tu mogła publikować, gdybym ten czas miała! Jestem zdania, że wystarczy trochę ruszyć głową, a zdrowy, apetyczny obiad może powstać w pół godziny. Takim przepisem się z Wami chcę podzielić. Dziś pokażę prosty pomysł na rybę, w końcu mamy fish friday! Rybę podam z wędzoną mozarellą i tu jeden z moich sekretów, a mianowicie sałatkowy gotowiec – prażone ziarna dyni, pinii i słonecznika (oczywiście można uprażyć samemu, ale mi wpadły w ręce już gotowe). Jako dodatek wybrałam czerwoną quinoę, która ma lekko orzechowy smak i jest odrobinę twardsza w konsystencji od białej odmiany komosy. Według mnie do obiadu niezbędny jest warzywny dodatek, jako że gotujemy dziś prosto i szybko, będą to delikatnie słodkie w smaku pomidorki koktajlowe.

dorsz pieczony na czerwonej komosie
DORSZ PIECZONY z ZIARNAMI i CZERWONA KOMOSA RYŻOWA

Składniki na 4 porcje:
800g dorsza (duży filet bez skóry, może być też polędwica)
30g prażonych ziaren (ja użyłam gotowej mieszanki prażonych ziaren Bakalland)
30g tartej wędzonej mozzarelli
sól, pieprz do smaku
120g czerwonej komosy ryżowej (do kupienia online w Targroch)
600g pomidorków koktajlowych
listki bazylii do ozdobienia dania

Rybę oczyścić z ości, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na 4 kawałki, rybę oprószyć solą i delikatnie pieprzem z obu stron, po czym ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mozarellę zetrzeć na tarce, rozłożyć na porcjach ryby, na koniec posypać mieszanką ziaren.

Piec pod przykryciem 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

czerwona komosa ryżowa

Podawać z czerwoną komosą ryżową, ugotowaną według przepisu na opakowaniu (aby podkreślić orzechowy smak, przed ugotowaniem można ją podprażyć na suchej patelni, po czym przesypać do gotującej się wody i dalej postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

dorsz na komosie ryżowej i pomidorki

1 porcja to ok. 340 kcal, węglowodany: 22g, białko: 45g, tłuszcz: 8g

SMACZNEGO!

You may also like

9 komentarzy

xolcza 9 września, 2016 - 7:30 am

Przepis wygląda mega smakowicie,a ryby dawno nie jadłam także muszę się skusić w tym tygodniu na dorsza 😀

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 20 października, 2016 - 5:46 pm

Gorąco polecam spróbować ryby w połączeniu z quinoą 🙂 czerwona komosa pięknie się komponuje z ziarnami lub orzechami.

Odpowiedz
MeCooks 11 września, 2016 - 3:35 pm

Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda 🙂
Zapraszam do mnie 🙂
http://www.mecooks.com

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 20 października, 2016 - 5:47 pm

Zaglądnę 🙂 dzięki!

Odpowiedz
Mariola 12 września, 2016 - 7:04 am

Mieliście kiedy dylemat, problem lub pytania pozostające bez odpowiedzi jak walczyć z nadmiarem tłuszczu ?
Mnie odpowiedzi przyniósł ten oto artykuł "Jak walczyć z tłuszczem"
Polecam poświęcić chwilę na jego przeczytanie 🙂

Odpowiedz
e-condimenta 13 września, 2016 - 1:10 pm

Nie ma nic lepszego jak ryba na obiad, uwielbiam.
Dorsz jest mega smaczny, a przy tym wyjątkowo zdrowy, jedna z moich ulubionych ryb,

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 20 października, 2016 - 5:48 pm

No to mamy podobnie, dorsz jest w pierwszej trojce moich ulubionych ryb! 🙂

Odpowiedz
Maciek 19 września, 2016 - 9:33 am

Bo o masę trzeba dbać 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 20 października, 2016 - 5:48 pm

No ba! 😀

Odpowiedz

Zostaw komentarz