POLĘDWICA z DORSZA ze SZPINAKIEM i ORZECHAMI

by dietolog
Polędwica z dorsza pieczona z delikatnymi liśćmi szpinaki i orzechami – proste danie, a jakie pyszne.

Moim zdaniem jedną z najbardziej wdzięcznych do przygotowania rybą jest dorsz. Wybierając polędwicę możecie zapomnieć o ościach, które dla wielu osób stanowią barierę w jedzeniu ryb. Mięso dorsza jest sprężyste i bardzo smaczne. Osobiście uwielbiam połączenie ryby i orzechów, stąd też dzisiejsza moja propozycja na piątkowe danie – Fish Friday:

 
Składniki na 4 porcje:

duża polędwica z dorsza lub dwie (może być też filet bez skóry) ok. 800g
100g świeżego szpinaku
kawałek pora (biała część)
łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku
50g orzechów włoskich
dodatki wedle uznania: u mnie ziemniaczki z wody i pomidorki koktajlowe z posiekaną bazylią


Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Pora drobno pokroić, zeszklić na łyżce oliwy. Szpinak wypłukać osuszyć, dodać do pora i dusić. Doprawić solą i pieprzem, można dodać drobno pokrojony ząbek czosnku, ale nie koniecznie.

Wyłożyć duszony szpinak na wierzch każdej porcji ryby. Posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Naczynie przykryć, żeby ryba podczas pieczenia nie wyschła. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni.

Podawać z dowolnymi dodatkami. Ryba pasuje do kasz, ziemniaków i praktycznie wszystkich warzyw. U mnie ziemniaczki z wody i pomidorki koktajlowe.

polędwica z dorsza
1 porcja ryby to ok. 250kcal, węglowodany: 5g, białko: 30g, tłuszcz: 12g
SMACZNEGO!

You may also like

9 komentarzy

Domi 2 września, 2016 - 9:20 am

Warto przeczytać , żeby sobie nie zaszkodzić "dietą cud" ! 🙂

Odpowiedz
Martyna 2 września, 2016 - 10:40 am

Wygląda ciekawie. Nie wiem tylko, czy będą mi odpowiadać orzechy. Ale spróbuję zrobić 🙂

Odpowiedz
Magda 4 września, 2016 - 3:41 pm

A czym można zastąpić szpinak? Nie bardzo go lubię, a przepis jest niezły i chciałabym spróbować. Jakieś sugestie?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 4 września, 2016 - 6:30 pm

Zamiast szpinaku na rybie możesz rozsmarować na przykład zielone pesto z bazylii 🙂

Odpowiedz
Alicja 5 września, 2016 - 7:48 am

Wydaję mi się, że w tym szpinaku cały urok. Bardzo lubię szpinak, ale z rybą jeszcze nie robiłam. Za to robiłam coś bardzo podobnego, ale z suszonymi pomidorami i z fetą, wychodzi pysznie 🙂

Odpowiedz
Anna 7 września, 2016 - 12:55 pm

Świetny przepis, zajrzyj również do mnie i dowiedz się, że zdrowe odżywianie wcale nie musi być nudne.

Odpowiedz
Karola Karola 8 września, 2016 - 11:28 am

Moda na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?

https://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html

Odpowiedz
Karolina 8 września, 2016 - 11:53 am

Wygląda świetnie a gdyby tak wspomóc dietę np fitness jumpingiem? 😉

Odpowiedz
Aleksandra 12 września, 2016 - 7:05 am

Mieliście kiedy dylemat, problem lub pytania pozostające bez odpowiedzi jak walczyć z nadmiarem tłuszczu ?
Mnie odpowiedzi przyniósł ten oto artykuł "Jak walczyć z tłuszczem"
Polecam poświęcić chwilę na jego przeczytanie 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz