MIGDAŁOWA SZARLOTKA

by dietolog
Ciastem, bez którego nie wyobrażam sobie świąt jest szarlotka. To takie banalne, jednak ja uwielbiam jabłka, bo są polskie, łatwo dostępne, nie przemierzają tysięcy kilometrów zanim je kupię i są bardzo smaczne.

Zawsze mam jabłka w kuchni – do jedzenia na surowo, do pieczenia, do surówki i do ciasta. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie szarlotki i nie zamierzam tutaj dyskutować z gustami i preferencjami smakowymi – jedni lubią z kruszonką, inni z pianką, jeszcze inni w cieście półkruchym. Ja lubię połączenie jabłek i migdałów. Właśnie takie, jak dziś Wam pragnę zaprezentować:

MIGDAŁOWA SZARLOTKA
Składniki na 12 porcji:
200g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam mąki Gdańskie Młyny)
200g masła
100g cukru brzozowego (ksylitol kupuję przez internet w Targroch)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
150g mielonych migdałów (u mnie migdały Bakalland zmielone w młynku do kawy)
50g płatków migdałowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
800g kwaskowych jabłek np. szarych renet
Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i mielone migdały wrzucić do miksera i zmiksować (najlepiej hakami) na ziarnistą masę. Gdy składniki się w miarę równomiernie połączą, wyłączyć mikser i ugniatać do powstania gruboziarnistej kruszonki (nie będzie to jednolite ciasto).

3/4 ciasta wyłożyć na posmarowanej tłuszczem okrągłej formie (26cm) i lekko docisnąć, posypać płatkami migdałowymi i równomiernie oprószyć mąką ziemniaczaną.Jabłka obrać, pokroić w plasterki, rozłożyć ciasno obok siebie na cieście i posypać pozostałą kruszonką. Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC (z termoobiegem 160ºC).

Ciasto nadaje się do jedzenia na ciepło (niektórzy lubią z lodami), jednak łatwiej kroi się, gdy ostygnie. Jeśli ktoś nie może spożywać ksylitolu, ze względu na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, może użyć zwykłego, bądź też brązowego cukru. Należy jednak pamiętać, że wtedy rośnie zarówno indeks glikemiczny, jak i kaloryczność ciasta. Zachęcam do eksperymentowania i testowania wersji, która będzie odpowiadać Waszym indywidualnym potrzebom.

1 PORCJA to ok. 345kcal, węglowodany: 28g, białko: 5g, tłuszcz: 23g

SMACZNEGO!

You may also like

3 komentarze

Pamela 28 grudnia, 2016 - 12:06 pm

Zrobiłam Twoją szarlotkę i jest pyszna, gorąco polecam. Wszyscy byli nią oczarowani na święta.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 28 grudnia, 2016 - 12:25 pm

Dzięki! Bardzo się cieszę! U nas też była, ale prym wiodły ciasto marchewkowe i sernik 😀

Odpowiedz
Ciasto dla cukrzyka: pyszne przepisy dla diabetyków - Cukrzyca.pl 29 czerwca, 2020 - 6:22 am

[…] Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC (z termoobiegem 160ºC) (3). […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz