Ostatni piątek tego roku i zarazem ostatni tegoroczny wpis w ramach Fish Friday chciałabym uczcić łososiem w cieście francuskim na kalafiorowym puree. Danie jest absolutnie fantastyczne, delikatny łosoś w rozpływającej się w ustach skorupce z ciasta francuskiego i dopełniające je lekkie „piure z kalafiore”. Gotowe ciasto francuskie jest dostępne w każdym niemal sklepie i dzięki temu danie jest banalnie łatwe do przygotowania, a wygląda i smakuje wykwintnie. 


ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM NA PUREE Z KALAFIORA
Składniki na 4 porcje:
400g filetu z łososia
200g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku 
2 łyżki sosu teryiaki
sól, pieprz do smaku
opakowanie ciasta francuskiego light
1 żółtko
łyżka czarnego sezamu

kalafior
1 litr mleka (do ugotowania kalafiora)
2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej

Łososia oczyścić – najpierw zdjąć skórę, następnie pęsetą wyciągnąć ości
szybkim i zdecydowanym ruchem, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć przyprawami
(sól, pieprz) i włożyć do miski. Jeśli filet jest gruby, przekroić wzdłuż na
pół. Przygotować zalewę z sosu teryiaki i 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez
praskę. Łososia zanurzyć w zalewie i odstawić do lodówki na 20-30 minut.

Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy z oliwek, dodać pozostały
czosnek przeciśnięty przez praskę bądź pokrojony w cieniutkie plasterki, dodać
szpinak, poddusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć
z ognia i ostudzić.
Rozłożyć ciasto francuskie na papierze do pieczenia. Na
dłuższym boku rozłożyć warstwę łososia wraz z zalewą i czosnkiem (tak żeby był
ułożony na całek długości boku ciasta), następnie położyć szpinak. Całość
zawinąć w ciasto francuskie, zawinąć boki ciasta, posmarować roztrzepanym jajkiem,
posypać czarnym sezamem. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut. W tym czasie przygotować puree z kalafiora.
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w
mleku. Odcedzić i przełożyć do wysokiego garnka (naczynia), zmiksować blenderem
na gładką masę. Dodać masło, gałkę muszkatołowa i doprawić do smaku solą i
pieprzem. Jeszcze raz zmiksować.
Łososia wyjąć z piekarnika, pokroić na podłużne paski i
podawać na puree z kalafiora.
1 porcja to ok. 460 kcal, węglowodany: 31g, białka: 29g, tłuszcz: 24g
SMACZNEGO!