Ostatni piątek tego roku i zarazem ostatni tegoroczny wpis w ramach Fish Friday chciałabym uczcić łososiem w cieście francuskim na kalafiorowym puree.
Danie jest absolutnie fantastyczne, delikatny łosoś w rozpływającej się w ustach skorupce z ciasta francuskiego i dopełniające je lekkie „piure z kalafiore”. Gotowe ciasto francuskie jest dostępne w każdym niemal sklepie i dzięki temu danie jest banalnie łatwe do przygotowania, a wygląda i smakuje wykwintnie.
400g filetu z łososia
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki sosu teryiaki
sól, pieprz do smaku
opakowanie ciasta francuskiego light
1 żółtko
łyżka czarnego sezamu
kalafior
1 litr mleka (do ugotowania kalafiora)
2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
Łososia oczyścić – najpierw zdjąć skórę, następnie pęsetą wyciągnąć ości szybkim i zdecydowanym ruchem, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz) i włożyć do miski. Jeśli filet jest gruby, przekroić wzdłuż na pół. Przygotować zalewę z sosu teryiaki i 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Łososia zanurzyć w zalewie i odstawić do lodówki na 20-30 minut.
pieprzem. Jeszcze raz zmiksować.
2 komentarze
Super przepis. Dzięki za pomysł, już wiem co dzisiaj zjem na obiad 🙂
Cieszę się! Koniecznie daj znać czy smakowało 🙂 Pozdrowienia!