Dziś oprócz przepisu, trochę o inspiracjach na rybne dania. Często mnie pytacie skąd biorę pomysły na posiłki z rybą w roli głównej. Skłamałabym, gdybym powiedziała, że z głowy, bo wzoruję się na wielu szefach kuchni. Pomijając warsztaty, podczas których uczę się przyrządzania różnych potraw, przeglądam gazety, czytam internety 😉 i kupuję książki.

Kto u mnie był, ten wie, że mam dużo książek kulinarnych i nie kurzą się one na półce, a aktywnie z nich korzystam. To głównie dzięki książkom w mojej kuchni pojawiają się takie dania, jak to: Kalmary. Wiem, że nie wygląda to na kalmary, ale jednak 🙂

W zeszłym tygodniu moja biblioteczka poszerzyła się o kolejną pozycję. Polska Grupa Rybna wydała książkę kucharską „RYBY NA POLSKIM STOLE”. To ponad 250 kolorowych stron, przepisów, porad kulinarnych oraz
ciekawostek o rybach. Książka zawiera 80 autorskich przepisów Szefa Kuchni Krzysztofa Wronki – Doradcy Kulinarnego Polskiej Grupy Rybnej.

Dania są urozmaicone, smaczne i zdrowe, zarówno na specjalne okazje, jak i te na co dzień. Wszystkie przepisy zawierają ryby łatwo u nas dostępne, dodatkowo z informacją o producentach, dystrybutorach i punktach, w których daną rybę/owoce morza można zakupić. Poprzednią książkę o rybach w wersji elektronicznej możecie przejrzeć na stronie Polskiej Grupy Rybnej, bezpośredni link do książki: RYBY NASZEJ KUCHNI

Przepis na szyszki z kalmara od razu zwrócił moją uwagę. Łatwe przygotowanie, oryginalna forma, ciekawe jak smakuje… Do tej pory nie zwracałam uwagi na kalmary, nawet nie wiedziałam w jakiej formie występują w sprzedaży – też tak macie, że jak nie wiecie co z czymś zrobić, to nie kupujecie? I bardzo dobrze, szkoda marnować żywności 😉 Będąc na zakupach spożywczych zajrzałam na dział rybny i nie uwierzycie – na stoisku były paski z kalmara. Fantastyczna niespodzianka – ja tu myślę, jak głowę temu obciąć, a dostałam paseczki idealne wprost do przygotowania. Cena też nie była obłędna (29zł/kg), więc się skusiłam.

Początek był łatwy, przygotowałam kalmary jak w przepisie. Prostokąciki kalmara pokroiłam w szachownicę, posoliłam, podsmażyłam na łyżce oliwy z dymką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodałam 3 plasterki drobno pokrojonego ostrego salami pepperoni. Przykryłam pokrywką, kalmar wypuścił trochę wody, która bulgotała radośnie. Skosztowałam i coś mi brakowało.. zaczęłam więc tworzyć 🙂


Ugotowałam czarny makaron barwiony sepią – ma lekko rybny smak, więc idealnie się komponuje z owocami morza.

Do potrawki na patelni dodałam 2 plastry świeżego ananasa pokrojonego w słupki, podsmażonego na 1 łyżeczce masła. Kiedy sosik się trochę zredukował, dodałam łyżkę śmietany i pół pęczka pietruszki. Kiedy wszystko wymieszałam, w kuchni unosił się kuszący aromat i wszyscy już czekali na tą pyszną ucztę.

Tak wyglądała nasza patelnia smakowitości:

Jeśli zastanawiacie się jak smakują kalmary, to koniecznie spróbujcie. Bardzo łatwo je przygotować, a konsystencja mięsa jest ciekawa i trudna do porównania do innych produktów spożywczych. Kto nie próbuje, ten nie wie 🙂

 
KONKURS

A teraz jeszcze niespodzianka dla Czytelniczek i Czytelników mojego bloga oraz Fanów mojego profilu Facebook Trener Zdrowej Diety. Dzięki uprzejmości Polskiej Grupy Rybnej możecie zdobyć jedną z czterech książek „Ryby na polskim stole”.

Zadanie konkursowe: Napisz dlaczego warto jeść ryby i dlaczego książka ma trafić do Ciebie?

Odpowiedzi można dodawać w komentarzach pod tym postem lub na fanpagu FB Trener Zdrowej Diety.

 
 
ROZWIĄZANIE KONKURSU

Dziękuję wszystkim za udział w zabawie i kreatywne odpowiedzi w komentarzach pod tym postem, jak również na moim profilu Facebook Trener Zdrowej Diety. Wyłonienie 4 osób nie było najłatwiejsze. Nie będę Was trzymać dłużej w niepewności, książki trafiają do następujących osób:


Olivka Alex
Ania Wosińska
Marcin Wcisło
Rafał Stacherczak

Zwycięzcom gratuluję i proszę o przesłanie adresu korespondencyjnego poprzez wiadomość prywatną na FB lub mailowo (dietologeu@gmail.com). Zapraszam do zaglądania na bloga i śledzenia profilu FB, bo nie był to ostatni konkurs w tym roku 😉

Regulamin konkursu

§1 Postanowienia ogólne

1. Organizatorem konkursu jest Angelina Ziembińska, właścicielka bloga Dietolog.pl, zwana dalej Organizatorem.
2. Fundatorem nagród w konkursie jest Polska Grupa Rybna.
3. Akcja konkursowa organizowana jest na blogu www.dietolog.pl i na profilu facebookowym Trener Zdrowej Diety.
4. Udział w konkursie jest nieodpłatny.
5. Konkurs trwa od 13.01 do 20.01.2017 r. W wyjątkowych sytuacjach Organizator konkursu może przedłużyć lub przerwać trwanie konkursu, w określonym przez siebie zakresie, o czym poinformuje uczestników konkursu na stronie www.

§2 Uczestnicy

1. Uczestnikami konkursu mogą być osoby fizyczne zamieszkałe na terenie Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest akceptacja postanowień Regulaminu.
3. Przystępując do konkursu, Uczestnik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych (imię, nazwisko, adres e-mail) na potrzeby konkursu. Osoby biorące udział w konkursach zgadzają się na publikację nazwy ich profilu (imienia oraz nazwiska) w przypadku wygranej.
4. Przystępując do Konkursu, Uczestnik potwierdza, że akceptuje postanowienia Regulaminu oraz wyraża zgodę na przetwarzanie jego danych osobowych w zakresie i w celach wskazanych w Regulaminie.

§3 Zasady konkursu

 

1. Aby wziąć udział w konkursie Uczestnik konkursu
a) musi odpowiedzieć na pytanie w komentarzu posta konkursowego na fanpage’u bloga Trener Zdrowej Diety lub pod wpisem konkursowym na blogu www.dietolog.eu
b) nagrodę otrzymuje 4 autorów najciekawszego rozwiązania, wybranych przez Organizatora
c) Uczestnik musi stosować się do zaleceń wskazanych przez Organizatora konkursu
2. Każdy użytkownik jest uprawniony do więcej niż jednej odpowiedzi w konkursie, jednak może otrzymać tylko jedną nagrodę.
3. Warunkiem wzięcia pod uwagę Zgłoszenia jest udzielenie odpowiedzi w komentarzu pod konkursem na Facebooku lub w komentarzu pod wpisem konkursowym na blogu
4. Konkurs przebiega następująco:
a) od 13 do 20 stycznia do godz. 23.59 Uczestnicy mogą przesyłać Zgłoszenia (komentować posty),
b) najpóźniej w dniu 21 stycznia do godz. 21.00 zostaną ogłoszone wyniki konkursu.
5. Laureaci mają obowiązek zgłosić się po odbiór nagrody mailowo, pisząc na adres dietologeu@gmail.com lub w wiadomości prywatnej na profilu Facebook do dnia 31 stycznia do godz. 12.00.
6. W przypadku niezgłoszenia się do odbioru nagrody, Organizator wybierze kolejne
osoby, które przesłały poprawne Zgłoszenia i im przekaże nagrody.

§4 Nagrody

Nagrodami w konkursie są 4 książki „Ryby na Polskim Stole” wydane przez Polska Grupę Rybną. Nagrody wysyłane będą przesyłką poleconą w terminie do miesiąca od otrzymania adresu Uczestnika.
§5 Postanowienia końcowe

1. Dane osobowe Uczestników przetwarzane będą przy zachowaniu zasad określonych w ustawie o ochronie danych osobowych wyłącznie w celu przeprowadzenia Konkursu, w szczególności wyboru Laureatów i wydania nagród oraz weryfikowania prawdziwości danych.
2. Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych (Dz. U. z 2004 roku Nr 4, poz. 27 z późn. zm.)