JESIENNE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

by dietolog
ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to obowiązkowy jesienny wypiek w moim domu. Najbardziej lubimy maksymalnie proste ciasta, w których owoce grają pierwsze skrzypce. W sumie to nie wiem, czy nie powinnam tego przepisu nazwać śliwki z ciastem, zamiast ciasto ze śliwkami.

W naszym domu wszyscy uwielbiamy śliwki. Ja najbardziej lubię takie twarde i niedojrzałe na surowo, ale jeśli jestem w posiadaniu dużej ilości dojrzałych węgierek (takich małych i słodkich owoców), to powstają u mnie takie właśnie ciacha. Skorzystałam z tego, co akurat miałam w szafce i powstało bardzo fajne, zdrowe ciasto ze śliwkami.

Zamiast białego cukru użyłam cukru kokosowego, który jak na substancję słodzącą ma całkiem niezły indeks glikemiczny (IG=35). Spotkałam się też z obliczeniami australijskich naukowców, którzy twierdzą, że IG cukru kokosowego wynosi 54. Nie wiem komu wierzyć, dla porównania biały cukier ma IG = 68, więc w obu przypadkach wyżej. Jako największą zaletę przyjąć to, że cukier kokosowy nie jest oczyszczony, więc ma nieco większą zawartość składników mineralnych, ale trzeba pamiętać, że to też cukier. Jego bardzo oryginalny kokosowo-karmelowy posmak skłonił mnie do tego, żeby nie dodawać żadnych innych przypraw (normalnie pewnie dodałabym cynamon, bo bardzo lubię połączenie śliwki + cynamon). Tym razem smak ciasta zdominowały delikatny cukier kokosowy, no i obłędnie słodkie śliwki.

ciasto ze śliwkami

Składniki na 12 porcji:
120g mąki pszennej pełnoziarnistej
120g mąki owsianej – u mnie płatki owsiane górskie zmielone w młynku do kawy
80g cukru kokosowego
50ml oleju (ja użyłam rzepakowego, ale może być też olej kokosowy)
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1kg śliwek węgierek

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić w misie miksera z cukrem kokosowym na spienioną masę, powoli dodawać olej i mączną mieszankę, aż do połączenia wszystkich składników. Wyłączyć mikser i do brązowej masy, dodać przekrojone na pół (wypestkowane) śliwki węgierki. Wymieszać i przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej łyżeczką masła.

Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wyciągnąć na kratkę i ostudzić.

ciasto ze śliwkami

1 porcja to ok. 195kcal, węglowodany: 27g, białko: 6g, tłuszcz: 7g
Informacja dla diabetyków: w porcji ciasta znajduje się 2,7WW i 0,9WBT

SMACZNEGO!

 

You may also like

12 komentarzy

gin 19 września, 2017 - 8:16 am

Ma cudownie apetyczny, karmelowy kolor 🙂 Musiało smakować obłędnie!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 19 września, 2017 - 8:19 am

Idealne do kawusi <3

Odpowiedz
Zuza 19 września, 2017 - 12:51 pm

rzepakowy zdrowszy 🙂
wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 19 września, 2017 - 1:07 pm

Zgadzam się 🙂 z miłości do lokalności. Ale kokosowy ma pasujący aromat 🙂 Dzięki!

Odpowiedz
Natalia 25 września, 2023 - 9:18 am

Jakim innym słodzikiem można zastąpić cukier kokosowy ? Jaka proporcje zastosować?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 21 października, 2023 - 5:10 am

Może ksylitolem lub erytrytolem? Ja zazwyczaj zachowuję proporcje 1:1 w stosunku do cukru 🙂

Odpowiedz
Justyna 24 września, 2017 - 6:32 pm

Ja dziś upieklam to ciacho jest super smaczne☺

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 24 września, 2017 - 6:41 pm

A do tego jest super proste w wykonaniu! Też dziś powtórzyłam ten wypiek 🙂
Dzięki za komentarz i cieszę się, że Ci smakowało!

Odpowiedz
Justyna 28 września, 2017 - 9:35 pm

Mega Przemega Pyszniutkie☺ będę często piec☺

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 29 września, 2017 - 6:29 am

Dzięki, że się podzieliłaś wrażeniem! Bardzo się cieszę, że smakowało 😀

Odpowiedz
Beata 13 lutego, 2018 - 2:37 pm

Upiekłam to ciasto po raz pierwszy jakieś pół roku temu a teraz piekę je non stop. Nie dość, że jest pyszne, nie podwyższa poziomu cukru (jestem cukrzykiem), to jeszcze wpłynęło zbawiennie na cały mój układ pokarmowy. Bardzo dziękuję za ten przepis.
Śliczny dzidziuś, gratulacje . Niech się zdrowo chowa.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 13 lutego, 2018 - 2:47 pm

Beata, bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Też lubię to ciasto (choć aktualnie ani grama słodyczy, w ramach wyzwania „rzucam cukier”). Ale w sezonie na pewno nie raz je upiekę. Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz