Do tego rybnego dania pasuje biała ryba – w mojej wersji jest to dorsz na parze, ale równie dobry będzie sandacz czy halibut. Jeśli nie macie ochoty na parowaną rybkę – zmodyfikujcie ten przepis i przygotujcie ją na własny sposób. Możecie na przykład wybrać sandacza ze skórą i go usmażyć na łyżce masła, choć jestem przekonana, że będziecie bardzo zadowoleni z mojej wersji.

Lubię nietypowe połączenia. Ostatnio mam ciągotki w kierunku kiszonek. Kiszona kapusta, ogórki małosolne, kwaśne dodatki bardzo mi pasują. Lubię też ryby. Stąd pomysł na danie, w którym łączę kiszoną kapustę i rybę. Do kapusty pasuje majeranek, do majeranku pasują ziemniaki i takim sposobem w mojej głowie (a potem w kuchni), narodziło się danie rybne z ziemniakami i kiszoną kapustą. W roli głównej dorsz, żeby był lekki – przygotowałam go na parze. Został podany na potrawce z ziemniaków i kapusty, do której dla przełamania kwasowości, dodałam słodkich rodzynek i tarte jabłko. Wyszło dość oryginalnie i wyjątkowo smacznie, częstujcie się przepisem.

dorsz na parze z kiszoną kapustą i ziemniakami

Składniki na 4 porcje:
4 filety dorsza po ok. 100g (może być też inna biała ryba, np. sandacz)
300g ziemniaków
500g kiszonej kapusty
500ml wywaru warzywnego (może być też bulion drobiowy)
1 cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
1 jabłko
1 łyżka rodzynek
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
posiekana natka pietruszki do podania

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać ziemniaki i podsmażyć. Po chwili wlać wywar warzywny i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, jakieś 10 minut.

Rybę umyć, osuszyć i jeśli trzeba pokroić w kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, umieścić w naczyniu/sitku do parowania i przez 15 minut gotować na parze.

Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, i pokroić, żeby ją trochę rozdrobnić. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Gotować około minutę, po czym dodać rodzynki i jabłko starte na grubych oczkach tarki. Doprawić do smaku przyprawami – solą, pieprzem i majerankiem. W tym czasie ryba powinna już dochodzić, wyłożyć na talerz mieszankę ziemniaków i kapusty, podawać z parowaną rybą. Danie można posypać posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżego majeranku.

dorsz ziemniaki i kapusta

1 porcja to ok. 220 kcal, węglowodany: 25g, białko: 21g, tłuszcz: 4g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,5WW i 1,2WBT

SMACZNEGO!