BABECZKI SEROWE ZE ŚLIWKAMI DLA DIABETYKÓW

by dietolog
babeczki ze śliwkami
Jesień to czas śliwek i jabłek, a to najwdzięczniejsze owoce do wypieków. Nie dziwcie się więc, że u mnie będą teraz same słodkie pyszności. Słodkie, ale nie zakazane dla diabetyków. Dziś zapraszam Was na bajeczne babeczki serowe ze śliwkami – odchudzone z cukru i tłuszczu, przepyszne.

Jak jestem u rodziców, to zdarza nam się kupować (w jednej z dębickich cukierni) babeczki serowe z dżemem w środku. Są super smaczne, ale też super słodkie, posypane cukrem pudrem po wierzchu, dość kaloryczne i wybijają moją glikemię w kosmos. Dlatego postanowiłam opracować własny przepis na te pyszne deserki i wiecie co? Wyszło mi lepiej, niż się spodziewałam. Teraz już nie pragnę tamtych z dużą ilością cukru, a przygotowuję swoje własne z chudego twarożku, pełnoziarnistej mąki, z połówką śliwki zamiast łyżki słodkiego powidła. Słodyczy nadają miód, ksylitol i naturalny smak owoców. Jeśli ktoś nie może (np. przez dolegliwości gastryczne) lub zwyczajnie nie chce używać ksylitolu, może dosypać zwykłego cukru, ostatecznie w przepisie nie jest go dużo.

Przyznam nieskromnie, że moje babeczki są ge-nia-lne! Bez kitu! Najlepszy mój wypiek tej jesieni! Voila!

babeczki z serem i śliwkami

Składniki na 16 serowych babeczek:

Ciasto:
180g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 spore łyżki płynnego miodu
100g masła
jajko
szczypta soli

Masa serowa:
400g chudego twarogu 0% (2 kostki)
100g ksylitolu (jeśli ktoś nie lubi/nie może, to ostatecznie może być cukier)
2 łyżki śmietany 12%
2 jajka
1 czubata łyżka budyniu waniliowego (można zastąpić łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem waniliowym)

8 dużych śliwek przekrojonych na pół (ok. 400g, u mnie odmiana późnej śliwki Angeleno, ale zwykłe też są pycha)

Mąkę posiekać z masłem (ja ścieram masło na tarce do mąki, żeby łatwiej te składniki połączyć), dodać miód, jajko, dodać szczyptę soli, szybko zagnieść i tak otrzymane ciasto zawinąć w folię i włożyć na 15-20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykroić okrągłe placki i wyłożyć na dno silikonowych foremek do babeczek. Można skorzystać też z papierowych foremek, ale silikonowe są dużo wygodniejsze.

Śliwki umyć i przeciąć na połówki pozbywając się pestek. Jajka zmiksować z ksylitolem (lub cukrem) aż do całkowitego rozmieszania i napowietrzenia masy, dodać twarożek, cały czas ucierając. Następnie dołożyć proszek budyniowy oraz śmietanę.

Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z foremek. Pałaszować.

babeczki ze śliwkami

1 babeczka to ok. 170kcal, węglowodany: 17g, białko: 8g, tłuszcz: 8g
Informacja dla diabetyków: w babeczce znajduje się 1,7WW i 1 WBT

SMACZNEGO!

You may also like

8 komentarzy

Zuza 26 września, 2017 - 8:35 am

pyszniaste! 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 26 września, 2017 - 8:39 am

Nie zaprzeczę 😀 pyszniaście pyszniaste!

Odpowiedz
Śliwkowy strudel 26 września, 2017 - 8:54 am

Taka babeczka do kawki… marzenie 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 26 września, 2017 - 8:56 am

Do tego są nieskomplikowane w przygotowaniu. Sięgaj po marzenia! 🙂

Odpowiedz
Justyna 12 września, 2019 - 7:43 pm

Jak długo i w jakiej temperaturze podpiekac kruchy spod do babeczek?

Odpowiedz
Dietolog 13 września, 2019 - 5:41 am

Aaaa, rzeczywiście nie napisałam. 180 stopni i 10 minut wystarczy 🙂

Odpowiedz
Caro 7 listopada, 2019 - 9:25 pm

Czy można tu dodać mąkę żytnia pełnoziarnista typ 720?

Odpowiedz
Dietolog 8 listopada, 2019 - 4:55 am

Jasne 🙂 Z tymi numerami, to im wyższy numer mąki, tym mniej jest ona oczyszczona i zawiera więcej dobrego. Ale 750 i tak będzie lepsza od białej mąki 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz