Pomidory, mozzarella i bazylia to według mnie idealne połączenie kulinarne. Caprese to moja ulubiona sałatka i często ją zajadam. Zapraszam Was na filmik, w którym chciałabym Wam przedstawić caprese w dwóch wersjach – tradycyjnej na zimno i odlecianej, bo na ciepło i do tego w ogórkach! Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie?
Sałatka caprese to włoskie danie, niskowęglowodanowa przekąska, która świetnie się sprawdzi zarówno jako starter, jak i jako lekka kolacja. Polecam je szczególnie diabetykom, którzy zwracają uwagę na ilość węglowodanów w posiłkach. Dziś prawdziwa gratka dla wielbicieli tego włoskiego przysmaku – swie wersje caprese w jednym filmie – subskrybujcie mój kanał, jeśli filmik się Wam spodoba ➡ bit.ly/dietologyoutube
Tradycyjne caprese
kulka mozzarelli light
– 3 gałązki świeżej bazylii
– 30ml oliwy lub oleju
– 30ml wody
– 50g orzechów włoskich
– łyżka parmezanu
– mały ząbek czosnku
– szczypta soli

Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,9WW i 3,2WBT
A teraz wersja druga, moja własna wariacja na temat caprese. Pewnie się zdziwicie, że na ciepło i że zapiekana w ogórkach. Uwielbiam takie eksperymenty, tym bardziej jeśli są udane i później mogę się z Wami podzielić efektami moich kulinarnych poczynań.
Caprese zapiekane w ogórkach
1 kulka mozzarelli
12 pomidorków cherry
domowe pesto bazyliowe
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 3 gałązki świeżej bazylii
– 30ml oliwy lub oleju
– 30ml wody
– 50g orzechów włoskich
– łyżka parmezanu
– mały ząbek czosnku
– szczypta soli

Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,9WW i 3,2WBT