Pomidory, mozzarella i bazylia to według mnie idealne połączenie kulinarne. Caprese to moja ulubiona sałatka i często ją zajadam. Zapraszam Was na filmik, w którym chciałabym Wam przedstawić caprese w dwóch wersjach – tradycyjnej na zimno i odlecianej, bo na ciepło i do tego w ogórkach! Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie?

caprese na ciepło i zimno

Sałatka caprese to włoskie danie, niskowęglowodanowa przekąska, która świetnie się sprawdzi zarówno jako starter, jak i jako lekka kolacja. Polecam je szczególnie diabetykom, którzy zwracają uwagę na ilość węglowodanów w posiłkach. Dziś prawdziwa gratka dla wielbicieli tego włoskiego przysmaku – swie wersje caprese w jednym filmie – subskrybujcie mój kanał, jeśli filmik się Wam spodoba  ➡️ bit.ly/dietologyoutube

Tradycyjne caprese
Składniki na 2 porcje:
3 pomidory
kulka mozzarelli light
domowe pesto bazyliowe
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 3 gałązki świeżej bazylii
– 30ml oliwy lub oleju
– 30ml wody
– 50g orzechów włoskich
– łyżka parmezanu
– mały ząbek czosnku
– szczypta soli
Pomidory i mozarellę pokroić w plasterki i ułożyć na płakim talerzu naprzemiennie (pomidor-mozzarella-pomidor-moz..). Wszystkie składniki pesto wrzucić do pojemnika blendera i zmiksować na dosyć gładką masę. Pożądaną konsystencję uzyskać poprzez dolanie wody, jeśli potrzeba. Pomidory i mozzarellę polać domowym pesto i listkami bazylii.
caprese na zimno
1 porcja to ok. 360kcal, węglowodany: 9g. białko: 20g, tłuszcz: 27g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,9WW i 3,2WBT

 

A teraz wersja druga, moja własna wariacja na temat caprese. Pewnie się zdziwicie, że na ciepło i że zapiekana w ogórkach. Uwielbiam takie eksperymenty, tym bardziej jeśli są udane i później mogę się z Wami podzielić efektami moich kulinarnych poczynań.

Caprese zapiekane w ogórkach
Składniki na 2 porcje:
6 ogórków
1 kulka mozzarelli
12 pomidorków cherry
domowe pesto bazyliowe
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 3 gałązki świeżej bazylii
– 30ml oliwy lub oleju
– 30ml wody
– 50g orzechów włoskich
– łyżka parmezanu
– mały ząbek czosnku
– szczypta soli
Ogórki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Kulkę mozzarelli przekroić na pół i dalej na plasterki. Plasterki mozzarelli ułożyć w łódeczkach z ogórków, następnie na ogórki nałożyć pesto. Pesto przygotować w blenderze, w pojemniku do rozdrabniania, wrzucając tam wszystkie składniki i miksując dokładnie. Na pesto poukładać pokrojone w połówki lub ćwiartki pomidorki cherry. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15-20 minut. Podawać gorące od razu po wyciągnięciu z piekarnika.
caprese na ciepło w ogórkach
1 porcja to ok. 360kcal, węglowodany: 9g. białko: 20g, tłuszcz: 27g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,9WW i 3,2WBT
SMACZNEGO!