Łatwy w przygotowaniu i najlepszy pod słońcem chleb według przepisu mojej mamy. Mało składników, prostota wykonania, jego wygląd, a w końcu smak przemawiają na jego korzyść. To mój ulubiony chlebek.

chleb żytni na zakwasie

Składniki na chleb do foremki o długości ok. 25cm (24 kromki):

0,5kg mąki żytniej – w filmie użyłam typu 580, ale może być też inny
1/4 szklanki słonecznika łuskanego
1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego
1/4 szklanki płatków owsianych górskich
1/4 szklanki otrębów – mogą być otręby mieszane, mogą być tylko pszenne
1 płaska łyżeczka soli
zakwas
600ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
łyżeczka oliwy+ łyżeczka ziaren słonecznika do wysmarowania i wysypania formy do pieczeni

zakwas na chleb

Przepis na zakwas:

50g mąki żytniej
po 1 płaskiej łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, płatków owsianych, otrębów pszennych
50ml wody

Wszystkie składniki na zakwas wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do szklanego pojemnika (słoika), przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić na 5-7 dni do lodówki na dolną półkę. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia.

chleb żytni

Wykonanie chleba:

Do wysokiego naczynia – miski lub garnka wsypać wszystkie suche składniki i je wymieszać. Zakwas wymieszać z ciepłą (ale nie gorącą) wodą i dokładnie wymieszać na kleistą masę bez grudek. Do słoika odłożyć 3-4 łyżki tego ciasta (to jest zakwas na kolejny chleb), przykryć folią aluminiową i wstawić słoik do lodówki.

Masę chlebową przełożyć do keksówki o długości ok. 25cm, wcześniej wysmarowanej oliwą i wysypaną odrobiną ziaren słonecznika. Chleb odstawić w ciepłym miejscu bez przeciągu (ja wkładam do piekarnika) do wyrośnięcia na 6-8h. Po tym czasie chleb wyrośnie i będzie można go upiec.

Wyrośnięty chleb piec 60-80 minut w temperaturze 200ºC (180ºC z termoobiegiem). Ja najczęściej po 50-60 minutach przykrywam go folią aluminiową, żeby się nie przypiekł za bardzo na skórce.

Upieczony chleb wyciągnąć z foremki jeszcze ciepły i ostudzić na kratce kuchennej. Najlepiej jeść ostudzony, chociaż tak pachnie, że trudno się powstrzymać.

chleb żytni krojenie kromki

1 kromka (1cm) to ok. 100kcal, węglowodany: 15g, białko: 3g, tłuszcz: 2g
Informacja dla diabetyków: w kromce znajduje się 1,5WW i 0,3WBT

SMACZNEGO!

Jeśli skorzystacie z tego przepisu i przypadnie Wam do gustu – koniecznie dajcie mi znać. Zasubskrybujcie mój kanał na YouTube, żeby nie przegapić nowych filmików. Jeśli jest coś, co chcielibyście zobaczyć w następnych odcinkach – dajcie mi znać!