Ostatnio często na naszym stole gości dorsz. Bardzo mi smakuje, szczególnie jego najbardziej mięsista część bez ości, polędwica. Z racji tego, że tym tygodniu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Makaronu, to do ryby proponuję makaron warzywny z cukinii na surowo, a jako dodatek faszerowane duże pieczarki portobello.

Dzisiejszy wpis jest dosyć oryginalny, danie nie jest pospolite, a każdą jego część możecie zrobić i zajadać oddzielnie. Dlatego pod każdą składową dzisiejszego obiadu dodaję oddzielnie wartości kalorii i składników odżywczych, na wypadek gdybyście chcieli ten zestaw rozmontować i zjeść „po swojemu” na przykład same pieczarki z cukinią, albo tylko dorsza z jakąś kaszą. Mam nadzieję, ze to będzie dla Was pomocne.

dorsz i pieczarki portobello

Zaczynamy od ryby, którą najpierw należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. W czasie kiedy ryba będzie się piekła (zaledwie 30 minut), będzie czas na pozostałe elementy talerza.

DORSZ PIECZONY W ZIOŁACH (2 porcje)

240g polędwicy z dorsza
1/2 doniczki bazylii
1/4 pęczka zielonej pietruszki
1 niewielki ząbek czosnku
20g parmezanu (warto zainwestować w prawdziwy parmezan, doskonale komponuje się w tym daniu)
20g orzechów włoskich
100ml śmietany 12%
sól i biały pieprz

Polędwicę dorsza pokroić na porcje i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie odrobiną oliwy. Bazylię, pietruszkę, ser, czosnek i orzechy rozdrobnić i zmiksować na masę za pomocą blendera. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ziołowo-śmietanową masę wyłożyć na dorsza i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
1 porcja ryby j.w. to ok. 245kcal, węglowodany: 4g, białko: 27g, tłuszcz: 15g
0,4WW i 2,4WBT

Cukinia to wszechstronne warzywo, jedno z moich ulubionych. Dziś proponuję makaron z cukinii na surowo, w orzeźwiającym cytrusowo-pietruszkowym dressingu. Zaskakująco smaczne połączenie.

TAGLIATELLE Z CUKINII (2 porcje)

2 młode i twarde cukinie
1/2 łyżeczki soli
20ml dobrej oliwy (do użytku na zimno)
starta skórka i sok z małej limonki
1/2 pęczka natki pietruszki
15g (łyżka) startego parmezanu
sól i czarny pieprz

Cukinię umyć i pokroić – jeśli macie to krajalnicą, ale równie dobrze *tak jak ja) poradzicie sobie z obieraczką do ziemniaków lub łopatką do sera – kroimy na podłużne cienkie wstążki, czyli „tagliatelle”. Paseczki cukinii włożyć do durszlaka i posolić (postawić nad ściereczką lub w zlewie, bo cukinia puści dużo soku). Po kilkunastu minutach przełożyć tagliatelle do miski (można jeszcze delikatnie odcisnąć), polać oliwą, dodać startą skórkę i sok z cytryny i wymieszać. Następnie dodać parmezan, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
1 porcja tagliatelle z cukinii to ok. 145 kcal, węglowodany: 4g, białko 4g, tłuszcz: 14g
0,4WW i 1,4WBT

FASZEROWANE PIECZARKI PORTOBELLO Z PATELNI (2 porcje)

4 duże pieczarki portobello
1/2 kulki mozzarelli
kilka listków bazylii
2 plasterki szynki parmeńskiej
sól i pieprz do smaku

Pieczarki oczyścić i wyciąć im nogi tuż przy kapeluszu. Duże kapelusze pieczarek oprószyć delikatnie solą i pieprzem od wewnątrz. Do dwóch włożyć po plastrze szynki parmeńskiej, plastrze mozzarelli i listki bazylii. Przykryć pozostałymi dwoma kapeluszami. Tak powstałe „kotlety” przełożyć na rozgrzaną teflonową patelnię (bez tłuszczu), przykryć za małą pokrywką i mocno docisnąć do dna, żeby się rozpłaszczyły, a ser je skleił. Po 3-4 minutach pieczarki odwrócić i smażyć po drogiej stronie. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
1 pieczarkowy kotlet to ok. 120kcal, węglowodany: 6g, białko 13g, tłuszcz: 5g
0,6WW i 1WBT

portobelo dorsz i cukinia

Makaron z cukinii rozłożyć na talerzach, a następnie na tagliatelle nałożyć po kawałku zapieczonego dorsza.  Można udekorować orzechami włoskimi i bazylią lub też cytryną. Dodać faszerowaną pieczarkę, można ją przeciąć na pół, żeby zalotnie zachęcała swoją zawartością.

cukinia dorsz i pieczarki

1 porcja to ok. 510 kcal, węglowodany: 14g, białko: 44g, tłuszcz: 34g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,4WW i 4,8WBT

SMACZNEGO!