Polędwica z dorsza pieczona pod puree z kalafiora i kaszy gryczanej

by dietolog
polędwica z dorsza
Zapraszam Was na kolejny piątkowy wpis w ramach #fishfriday. Dziś dorsz, a dokładniej jego najbardziej zwarta i mięsista część – polędwica z dorsza. Upiekłam ją w piekarniku pod oryginalną „kołderką” z kalafiora i kaszy gryczanej.

Niedawno robiłam danie rybne z dodatkiem puree z kalafiora i kaszą gryczaną do ryby – przypominam Wam przepis na łososia. Zostało mi trochę kaszy i puree, skoczyłam do sklepu, gdzie „uśmiechnęła się do mnie” polędwica z dorsza, więc powstała kolejna smaczna rybna wariacja. Lubię takie kulinarne kombinowanie i przerabianie tego co mi zostało z dnia poprzedniego, bo zazwyczaj wychodzą z tego prawdziwe pyszności. Zobaczcie zresztą sami.

polędwica z dorsza pieczona pod puree

Składniki na 2 porcje:

duża polędwica z dorsza lub dwie mniejsze (po ok. 150g)
1/2 niedużego kalafiora
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 litra mleka (do ugotowania kalafiora)
1 łyżka masła
40g kaszy gryczanej
sól, pieprz do smaku

Dodatki: 3 pomidory, 100g jogurtu naturalnego, posiekany szczypior

Polędwicę dorsza umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na porcję (jeśli jest to jedna większa polędwica, to przekroić ją na pół). Porcje ryby oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Kaszę gryczaną ugotować w podwójnej (w stosunku do kaszy) ilości wody z dodatkiem soli.

Kalafiora ugotować w mleku z dodatkiem gałki muszkatołowej, odcedzić (zostawiając mleko z gotowania), doprawić solą, pieprzem, dodać masło i zblendować na puree – jeśli masa jest zbyt gęsta, dolać trochę mleka. Do puree z kalafiora dodać kaszę gryczaną i wymieszać łyżką.

Masę wyłożyć na rybę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem na 30 minut. Nie przykrywać. Masa na wierzchu delikatnie się przypiecze, a ryba pod spodem będzie soczysta i sprężysta.

W międzyczasie przygotować dodatki – pokroić w plasterki pomidory i rozłożyć je na talerzach, jogurt doprawić solą, polać pomidory i posypać niezbyt drobno posiekanym szczypiorem. Rybę wyciągać na talerze ostrożnie, „kołderka” nie jest zwarta, ma tendencję do rozpadania się. Nawet jeśli nie uda Wam się przenieść jej w całości, nie szkodzi, bo obroni się smakiem – jest super pyszna!

polędwica z dorsza

1 porcja to ok. 350kcal, węglowodany: 27g, białko: 37g, tłuszcz: 10g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,7WW i 2,4WBT

SMACZNEGO!

 

You may also like

Zostaw komentarz