Jesienią, gdy jest na nie sezon, wprost kocham ciasta ze śliwkami. Ten przepis to mój rarytas. Ciasto cudownie pachnie migdałami, cynamonem i śliwkami, smakuje na prawdę wybornie. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nieadekwatnie pyszne do włożonego w jego przygotowanie wysiłku.
Owoce w cieście można zamienić. Zamiast śliwek wybrać np. jabłka odmiany szara reneta, które fantastycznie się nadają do szarlotek, albo kwaskowaty rabarbar. Jeśli nie możecie lub nie chcecie używać ksylitolu, użyjcie zwykłego cukru lub miodu. Ksylitol nie jest tak klejący jak cukier i ciasto może się rozpadać (szczególnie, gdy jest ciepłe), z cukrem będzie bardziej zwarte. Ciasto nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło (np. z lodami waniliowymi), jak i przestudzone. Następnego dnia smakuje najlepiej, ale prawdę mówiąc marne szanse, że go nie zjecie od razu 😉
Składniki na 12 porcji:
150g mielonych migdałów – mogą być już gotowe tarte/mielone migdały, albo można zmielić samemu (ja to robię w młynku do kawy)
200g masła
100g ksylitolu (cukru brzozowego) albo innej alternatywy słodyczy (cukier lub miód)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
50g płatków migdałowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
800g śliwek węgierek
SMACZNEGO!
Jeśli spodobał Ci się ten filmik i przepis, wejdź na mój kanał Youtube i go subskrybuj. Będziesz mieć pewność, że nie ominie Cię żaden nowy przepis.
Julita
Styczeń 30, 2020 at 12:10 pmCzy zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej można użyć mąkę orkiszową czy wtedy tarta nie wyjdzie?
dietolog
Luty 05, 2020 at 4:08 pmJasne. Orkisz to też pszenica 🙂 Robiłam też z mąki żytniej.
Kruche ciasto ze śliwkami - Dietolog
Wrzesień 06, 2020 at 2:23 pm[…] ze śliwkami są bardzo popularne na blogu. Najwięcej odwiedzin (szczególnie jesienią) zbiera ciasto migdałowe ze śliwkami (prawdziwy sztos! Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie zacznijcie od niego. Specjalnie […]